Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 08:04

Παραγγελία πετρέλαιου με το... σταγονόμετρο

Γράφτηκε από την
Παραγγελία πετρέλαιου με το... σταγονόμετρο

Μαζί με τα κρύα ήρθαν και... οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης. Χθες, κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, στα πρατήρια που πήγαμε τα τηλέφωνα δεν σταματούσαν να χτυπάνε για παραγγελίες. Ομως, όπως λένε πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Καλαμάτας, μπορεί οι πελάτες να είναι περισσότεροι από πέρυσι, αλλά οι ποσότητες που παραγγέλνουν είναι μικρές και πολλά πρατήρια επειδή δεν κερδίζουν έκοψαν το πετρέλαιο θέρμανσης. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης έπαιξε και το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος θα δοθεί σε περισσότερους.  

Ο Δημήτρης Κατσαρός λέει ότι οι παραγγελίες πάνε πολύ καλά και η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 40% από πέρυσι. Ομως "ο κόσμος δε γεμίζει όπως γέμιζε και οι πολυκατοικίες δε βάζουν πετρέλαιο". Εξηγεί λοιπόν ότι πελάτες παίρνουν τηλέφωνο και για 100 λίτρα, ενώ συνήθως μια παραγγελία δεν ξεπερνά τα 300 λίτρα. Λιγότερες είναι οι περιπτώσεις που κάποιος θα παραγγείλει για να βάλει πετρέλαιο 500 ή 700 λίτρα. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης έπαιξε "το επίδομα θέρμανσης που φέτος το δικαιούνται περισσότεροι και οι διαδικασίες απλουστεύτηκαν και επιταχύνθηκαν". Κλείνοντας ο κ. Κατσαρός συνιστά στους καταναλωτές "να παραγγέλνουν πετρέλαιο από το πρατήριο της γειτονιάς τους, από τον άνθρωπο που βλέπουν κάθε μέρα και έχουν εμπιστοσύνη ότι δεν θα τους ξεγελάσει".

Ο Δημήτρης Αλεξέας λέει ότι το κρύο τις τελευταίες μέρες και η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης αύξησε τη ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. "Οι παραγγελίες αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα λόγω καιρού και του επιδόματος θέρμανσης", αναφέρει. Οσο για τα λίτρα που βάζουν "δεν ξεπερνούν τα 400 με 500 λίτρα", ενώ, όπως σημειώνουν κι άλλοι συνάδελφοί του, φέτος βερεσέ δεν έχει. Κι αυτό αναγκάζει αρκετούς να αγοράζουν "με το μπιτόνι 20 λίτρα πετρέλαιο, ιδίως όταν έχουν σόμπες".

Η Μαρίκα Παχή λέει επίσης ότι η ζήτηση είναι αυξημένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, που το κρύο δεν ήταν τσουχτερό. "Αρκετοί πελάτες παραγγέλνουν πετρέλαιο αυτές τις ημέρες λόγω του κρύου, αλλά μικρές ποσότητες, που δεν ξεπερνούν σε λίτρα τα 200 με 300 -το πολύ να βάλουν 500 λίτρα", αναφέρει. Και προσθέτει ότι ακόμη και πολυκατοικίες βάζουν μικρές ποσότητες, ενώ εξαίρεση είναι εκείνες που θα παραγγείλουν 800 με 1.000 λίτρα το πολύ. Η κ. Παχή, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, επισημαίνουν τέλος πως τα πρατήρια έχουν χασούρα επειδή με τις μικρές παραγγελίες αναγκάζονται να κάνουν πολλές διαδρομές και πιο συχνά και το κέρδος τους έχει συρρικνωθεί. Τονίζει δε ότι φέτος δεν έχει καθόλου πίστωση. 

Από το πρατήριο του Νίκου Ξυπόλιτου σημειώνουν ότι οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα. "Οι παραγγελίες είναι συνεχόμενες αλλά οι ποσότητες είναι μικρές, παραγγέλνουν ακριβώς την ποσότητα που δικαιούνται επιδότησης", αναφέρουν συγκεκριμένα. Και προσθέτουν ότι "το επίδομα θέρμανσης φέτος ήταν ένα κίνητρο για να βάλει ο κόσμος πετρέλαιο και δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο".

Ο Λεωνίδας Καρυοφίλλης λέει ότι από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησαν τα κρύα, δεν σταματούν να έρχονται οι παραγγελίες. "Σαφώς είναι καλύτερα από πέρυσι τέτοια περίοδο, αν και οι ποσότητες που βάζουν είναι μικρές", σημειώνει. Προσθέτει δε ότι και το επίδομα θέρμανσης, που φέτος δικαιούνται περισσότεροι, συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης, καθώς "τα 35 λεπτά το λίτρο που επιδοτεί το υπουργείο ρίχνει την τιμή στα 0,90 ευρώ από 1,28 ευρώ το λίτρο που κοστίζει το πετρέλαιο στον καταναλωτή χωρίς την επιδότηση", λέει. Επισημαίνει επίσης ότι "πέρυσι πολλές πολυκατοικίες δεν έβαλαν ούτε 1 λίτρο πετρέλαιο, ενώ φέτος ο αριθμός τους αυξήθηκε", αναφέρει, ενώ οι ποσότητες που συνήθως παραγγέλνουν τόσο μονοκατοικίες, όσο και πολυκατοικίες, ξεκινούν από τα 200 έως 300 λίτρα και πιο σπάνια φτάνουν τα 500 λίτρα.  

 

Την "άρνηση" πολλών πρατηριούχων να αγοράσουν και να διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης σχολιάζει ο γραμματέας του κλάδου τους στη Μεσσηνία Χρήστος Τσάμης. Οπως λέει, πέρυσι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης έπεσε 70% και φέτος πολλοί συνάδελφοί του, ανάμεσά τους και ο ίδιος, θεώρησαν ότι "δεν υπάρχει λόγος να αγοράσουμε πετρέλαιο θέρμανσης γιατί το κέρδος είναι μηδενικό -μίκρυνε η πίτα και πολλοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη διακίνησή του γιατί δεν συμφέρει". Καθοριστικό ρόλο λέει στη συνέχεια έπαιξαν και "τα πρόστιμα που έπεσαν από το «Ηφαιστος» για ληξιπρόθεσμες καταχωρίσεις στο σύστημα, το οποίο όμως δεν λειτουργούσε!". Αυτό λοιπόν ήταν "ένα αντικίνητρο για να βάλουμε στα πρατήριά μας το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού και ο αριθμός των πελατών παραμένει ο ίδιος αλλά και οι ποσότητες που παραγγέλνουν είναι μειωμένες και ουσιαστικά δεν αφήνει κέρδος". 


NEWSLETTER