Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024 08:40

«Τα Γεράκια»: Η νεοσύστατη ομάδα της Μεσσήνης συστήνει μια αθέατη πλευρά της Μεσσηνίας

«Τα Γεράκια»: Η νεοσύστατη ομάδα της Μεσσήνης συστήνει μια αθέατη πλευρά της Μεσσηνίας

Την αθέατη πλευρά περιοχών της Μεσσηνίας συστήνει από φέτος η ομάδα «Τα Γεράκια».

Η νεοσύστατη ομάδα με έδρα τον Δήμο Μεσσήνης προέκυψε μέσω του φορέα ψηφιακής προβολής «Στην ομορφιά που χάνεται», σε μια προσπάθεια που έχει ως στόχο την βιωματική πολιτιστική προσέγγιση των διαδρομών σε συνδυασμό με την ψυχική ανάταση.

Τα ιδρυτικά της μέλη Γιώργος Σταθόπουλος, Γιάννης Λάσκαρης, Τάσος Πουλόπουλος και Γιώργος Δημάγγελος, οραματίστηκαν μια ομάδα η οποία θα πραγματοποιεί δωρεάν δράσεις, προσκαλώντας όσους επιθυμούν να ζήσουν διαφορετικές πεζοπορικές εξορμήσεις που ενδείκνυται για αναψυχή και ψυχαγωγία.

Μιλώντας στην “Ε” εκπροσωπώντας την ομάδα, ο Γιώργος Σταθόπουλος ανέφερε αρχικά πως οι διαδρομές θα ξεκινήσουν από τα Κοντοβούνια, περιοχή που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, καθώς τα περπατάει καθημερινά εδώ και χρόνια. Σχετικά με την ονομασία, πληροφόρησε πως επιλέχθηκε το συγκεκριμένο πουλί, λόγω του γεγονότος πως το εν λόγω αρπακτικό πτηνό παρατηρείται σε σημαντικό βαθμό στην περιοχή.

ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΣΠΑΝΙΟ ΛΥΓΚΑ

«Υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα στα μέρη μας. Γι’ αυτό αξίζει να έρθει κάποια επιστημονική ομάδα και να ασχοληθεί εκτενέστερα, κατόπιν υποδείξεως μας. Αρχικά υπάρχουν τέσσερα ήδη τσακαλιών τα οποία είναι πανέμορφα. Ακόμα έχουν παρατηρηθεί αγριόγατες, αετοί και κουφογερακίνες. Το πιο αξιοσημείωτο ωστόσο είδος που συναντάμε είναι ο λύγκας, το άγριο θηλαστικό το οποίο είναι επικίνδυνο απέναντι σε εκτεθειμένα ζώα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος το οποίο δύσκολα μπορεί να βρει κανείς, όντας διακριτά τα χνάρια του αλλά και ο ήχος του» μας είπε ο κ. Σταθόπουλος και συνέχισε: «Επιπλέον, η ιδιομορφία του εδάφους δεν είναι καθόλου επικίνδυνη, κάτι που κάνει τις διαδρομές μας να είναι βατές για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως εμπειρίας πάνω σε ορειβασίες ή εξορμήσεις ευρύτερα». Διευκρίνισε δε πως στα Κοντοβούνια οι ομάδες «Στην ομορφιά που χάνεται» και «Γεράκια» είναι οι πρώτες που έκοψαν το “νήμα” αναφορικά με τις εξορμήσεις στην περιοχή. 

ΑΡΑΙΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, η δράση της ομάδας αποσκοπεί παράλληλα και στην προβολή χωριών που έχουν ερημώσει και τα οποία αξίζουν να αναδειχθούν. «Οι λιγοστοί τους κάτοικοι είναι φιλόξενοι, και τα προϊόντα τους διαλεκτά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις χωριών που κατοικούνται από δύο έως και ένα άτομο. «Άξια αναφοράς είναι και η αρχιτεκτονική των σπιτιών, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει και να φωτογραφίσει. Τοποθεσίες όπως ο Κουφιέρος, ο καταρράκτης Βαρτήγου, η Ποταμιά, η Ασούταινα και το Σαφλαούρο συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό που αξίζει να ανακαλύψουν οι Μεσσήνιοι και όχι μόνο» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως το αρχικό πλάνο της ομάδας είναι να προγραμματίζει τουλάχιστον δύο δράσεις το μήνα, με σκεπτικό αν υπάρξει ενδιαφέρον αυτές να γίνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα. «Τα μέρη αυτά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Καλαμάτα και φυσικά από τη Μεσσήνη, οπότε είναι εύκολο για όσους αγαπούν τις εξορμήσεις να συμμετάσχουν σε αυτές» επισήμανε, υποστηρίζοντας πως πρωτοβουλίες σαν αυτές αποτελούν δέλεαρ για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. «Για να έρθει κάποιος στις δράσεις μας πρέπει να αγαπά πρωτίστως τη φύση και το άνετο περπάτημα. Πρόκειται έτσι για μια διαφυγή από την καθημερινότητα, σε μονοπάτια που προσφέρουν καθαρό οξυγόνο, κάτι που χρειαζόμαστε όλοι μας» πρόσθεσε. 

ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο Γιώργος Σταθόπουλος παρατήρησε ακόμα, πως μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις μπορεί να δοθεί μια ώθηση στις επιχειρήσεις της περιοχής ώστε να δουλέψουν περισσότερο μέσω της κίνησης και των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν. «Το σπουδαιότερο είναι δε, πως οι ηλικιωμένοι χαίρονται όταν βλέπουν κόσμο στα χωριά τους, συζητώντας μαζί τους για διάφορα θέματα. Παράλληλα, λόγω της ερημοποίησης των χωριών, δυστυχώς παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές από αγνώστους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ισχνή κίνηση στις περιοχές αυτές, οπότε δίνοντας το παρών συχνότερα, η παρουσία μας θεωρώ πως λειτουργεί αποτρεπτικά για αυτούς» πρόσθεσε. 

ΜΕ ΤΟ «ΒΛΕΜΜΑ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λάσκαρης εξηγεί στα social media πως η ομάδα επιθυμεί να χαρίσει σε όλους ήπιες πεζοπορικές εξορμήσεις σε τόπους που περιστοιχίζονται από φυσική ειδυλλιακή ομορφιά, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και μικρά γραφικά χωριά. «Στόχος επίσης είναι η βιωματική προσέγγιση των προορισμών, η ιστορική τους ανάδειξη ακόμη και η ανάδειξη της γαστρονομικής τους ιδιαιτερότητας. Έτσι δημιουργείται μια ανοιχτή ομάδα που εκτός της ψυχαγωγίας και της αναψυχής θα επιχειρήσει να συμβάλλει στην αναγέννηση της υπαίθρου. Σε κάθε εξόρμηση-αποστολή θα υπάρχει ο κατάλληλος ξεναγός και βαθύς γνώστης των διαδρομών ενώ σε διαδρομές που περιέχουν πολιτιστικά μνημεία θα αξιοποιούνται γνώστες της ιστορίας τους για μια σύντομη ξενάγηση» προσθέτει σχετικά. 

«ΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΙΩΝ»

Πέρα της νεοσύστατης ομάδας, ο Γιώργος Σταθόπουλος και ο Γιάννης Λάσκαρης «τρέχουν» παράλληλα την ομάδα ενεργών πολιτών και περιηγητών με τίτλο “Ταξιδευτές των Κοντοβουνίων”, επιχειρώντας να αναδείξουν μια περιοχή που καταλαμβάνει έναν ιδιαίτερο χώρο στο ανάγλυφο της Μεσσηνιακής γης, διατηρώντας μια σπουδαία ιστορία που ξεκινά πολλούς αιώνες πριν. Ανάμεσα στα μέλη της, είναι κάτοικοι της περιοχής αλλά και φίλοι του εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού. «Οι “Ταξιδευτές των Κοντοβουνίων” επιχειρούν να προβάλουν τον πλούτο των Κοντοβουνίων αλλά κυρίως να τον ενοποιήσουν και να τον προτείνουν σαν ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν που θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη της Μεσσηνίας, που θα ξεφεύγει από τα τοπόσημα -σήμα κατατεθέν του νομού και που φυσικά θα επιφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συγκρατήσει την πληθυσμιακή αιμορραγία που έχει πληγώσει τον τόπο» υπογραμμίζεται. Τα Κοντοβούνια είναι ένα σύμπλεγμα περίπου 55 χωριών τα οποία ενώνονται με παλαιά μονοπάτια (πολλά από τα οποία ενίοτε καθαρίζονται από φορείς και συλλόγους των χωριών), έχουν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα στα σπλάχνα τους ενώ συνδέονται στενά με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού. Ανάμεσα στα χωριά συγκαταλέγεται άλλωστε και το Μανιάκι όπου ο Παπαφλέσσας έπεσε ηρωικά. Σε όλα τα χωριά, φυσικά, υπήρξαν ήρωες και ομάδες αντίστασης. Στα Κοντοβούνια βρίσκεται και ένα μοναδικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής, πολλές πηγές, αρκετά ποτάμια, το μεγαλύτερο δάσος Αριάς στα Βαλκάνια, το μοναδικό οροπέδιο της Μάλης, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες, τυποποιητήρια μεσσηνιακών προϊόντων και κυρίως μοναδικά μνημεία αρχιτεκτονικής όπως παλαιά σχολεία, πηγάδια, παραδοσιακά σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια κ.λπ. Μέρος των οδοιπορικών της ομάδας καταγράφεται στην ιστοσελίδα (oi-taxideytes-ton-kontovoynion.webnode.gr).