Κυριακή, 07 Απριλίου 2024 09:45

Βίκυ Πανταζοπούλου: Η Καλαματιανή Επίτιμη Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κένυας μιλάει στην “Ε” για τις προοπτικές των δύο χωρών

Τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κένυας σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο μέσω στοχευμένων δράσεων προωθεί το Επίτιμο Προξενείο της Κένυας στην Ελλάδα, έχοντας προκύψει μέσω αυτού στο παρελθόν σύναψη συμφωνιών ανάμεσα σε φορείς και οργανισμούς της Μεσσηνίας με αντίστοιχους της Κένυας.

Συνδετικό κρίκο των δύο χωρών αποτελεί η Βίκυ Πανταζοπούλου με καταγωγή από την Καλαμάτα, η οποία από το 2010 είναι Επίτιμη Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία. Οντας παράλληλα ιδιοκτήτρια της εταιρείας συμβούλων ABC και αναπληρώτρια πρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακής Συνεργασίας, έχει βραβευθεί από ξένες κυβερνήσεις για την προσφορά της μεταξύ της Ελλάδας και ξένων χωρών. Η ίδια, ειδικεύεται σε θέματα διεθνών και διαπολιτιστικών συνεργασιών ενώ έχει στο ενεργητικό της υψηλό αριθμό επιτυχημένων προγραμμάτων και συνεδρίων με θέμα την ανάπτυξη συνεργασιών σε οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, της Βαλκανικής χερσονήσου, του Ευξείνου Πόντου, των Αραβικών χωρών καθώς και χωρών της Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και Ασίας σε συνδυασμό με τις αρχές και τις προοπτικές της Ε.Ε.

Μιλώντας στην “Ε”, η Βίκυ Πανταζοπούλου ανέτρεξε αρχικά στα παιδικά της χρόνια στη γενέτειρα της. «Γεννήθηκα στην Καλαμάτα στα μέσα του περασμένου αιώνα. Στην Καλαμάτα του «Κήπου της Εδέμ», του Πανελλήνιου, του ΝΟΚ, της πλατείας με τα ψαράκια, των θερινών κινηματογράφων, των μπαχτσέδων και πορτοκαλεώνων, του σιδηροδρομικού σταθμού που δίναμε το τελευταίο φιλί στα αδέλφια μας που ξενιτεύονταν για Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία και αλλού. Η κάθε οικογένεια είχε ένα τέτοιο δράμα, ακόμα και η δική μου, που άφησε βαθιά σημάδια. Έφυγα από την Καλαμάτα λίγο μετά αφότου τελείωσα το λύκειο και την πτώση της χούντας. Πήγα στην Αθήνα όπου σπούδασα στην Σχολή Δοξιάδη, και μετά ασχολήθηκα με την τέχνη της τυπογραφίας και των εκδόσεων βιβλίων, περιοδικών και διαφημιστικών εντύπων. Στον χώρο αυτό γνωρίστηκα και με τον μελλοντικό μου σύζυγο» ανέφερε, σημειώνοντας στη συνέχεια τα εξής για την αφορμή ώστε να δραστηριοποιηθεί στην Κένυα: «To 2009, γνωρίστηκα στην διάρκεια ενός συνεδρίου με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας. Η κυβέρνηση της Κένυας εκτιμώντας τις -με βάση τότε- διεθνείς επαγγελματικές και πολιτικές μου δραστηριότητές, μου ζήτησε να αναλάβω τα καθήκοντα της Επίτιμης Γενικής Προξένου της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία. Με την ίδρυση του Προξενείου το 2010, έχουν γίνει, σταθερές και συστηματικές προσπάθειες έτσι ώστε να αναπτυχθεί η συνεργασία Ελλάδας - Κένυας σε πολλούς τομείς, εμπορικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς κλπ. Μέχρι τότε η συνεργασία των 2 χωρών ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλαγές επισκέψεων πολιτικών παραγόντων και από τις 2 χώρες, περιφερειαρχών, επιμελητηρίων, επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών, και ανθρώπων του πολιτισμού» σημείωσε. 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Σε ερώτηση της “Ε” για το ποια είναι η αναπτυξιακή κατάσταση στην Κένυα και ποιες είναι οι κατηγορίες που θα ενδιέφεραν Έλληνες επενδυτές, η κα Πανταζοπούλου δήλωσε πως βάση στοιχείων που έχουν επεξεργαστεί ως Προξενείο αλλά και ως ΕλληνοΚενυατικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Πολιτισμού, η Κένυα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης, τηρουμένων των αναλογιών στην παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση από το 2020 με την εμφάνιση του covid-19, και των περιφερειακών συγκρούσεων. «Η Κένυα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής. Είναι μέλος της Κοινότητας χωρών Ανατολικής Αφρικής, 4η πολυπληθέστερη περιοχή του πλανήτη (300.000.000 σήμερα) και 7η σε έκταση, η οποία εκτείνεται από τον Ινδικό έως τον Ατλαντικό. Είναι από τις ηγέτιδες δυνάμεις της Αφρικανικής Ηπείρου, οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου εμπορευμάτων μέσω της Μομπάσα, όπως και η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου για την Ανατολική και την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Οι Έλληνες επενδυτές έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε τομείς όπως: πρωτογενής, επισιτιστικός, νέες τεχνολογίες, logistics, κατασκευές, συσκευασία και τυποποίηση, τουρισμός, αλιεία, ενέργεια, ανακύκλωση, διαχείριση αποβλήτων, κ.α.» διευκρίνισε, τονίζοντας πως το σύστημα της Κένυας έχει θεμελιακές διαφορές. «Το τραπεζικό σύστημα και η δικαιοσύνη, είναι δομημένα πάνω στο Βρετανικό μοντέλο, καθ’ όσον η Κένυα ήταν Αγγλική αποικία» εξήγησε, λέγοντας πως το γεγονός ότι Ελλάδα και Κένυα γεωγραφικά είναι πύλες εισόδου και εξόδου σε Ανατολική Ευρώπη και Αφρική αντίστοιχα, από μόνο του αποτελεί ένα πολύ θελκτικό παράγοντα απόφασης δραστηριοποίησης στις δύο περιοχές. «Ήδη η Κένυα έχει αντιληφθεί την ευκαιρία αυτή. Τ’ αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις δύο χώρες είναι μη ανταγωνιστικά, αλλά και με μεγάλη κατανάλωση. Οι ανάγκες των οικονομιών ευρύτερα δημιουργούν το έδαφος για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Για παράδειγμα στον επισιτιστικό τομέα, στην Κένυα υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για προϊόντα όπως γιαούρτι, τυροκομικά, κρασί, χυμοί, λάδι, ελιές, αρτοσκευάσματα, γλυκά, και αντίστοιχα η θέληση για εξαγωγές προϊόντων όπως άνθη, καφές, τσάι, τροπικά φρούτα, ξηροί καρποί, ψάρια κλπ» πληροφόρησε. Για το αν στην Κενυατική αγορά συναντάμε σήμερα Ελληνικά προϊόντα, η ίδια αποσαφήνισε πως τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να έχουν παρουσία στην αγορά της Κένυας, παρόλο που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον καθ΄ όσον οι Κενυάτες τα γνωρίζουν από το Λονδίνο. «Η ζήτηση για προϊόντα είναι δεδομένη και η επιτυχία σίγουρη για όσους αποφασίσουν να κινηθούν προς -την μέχρι τώρα άγνωστη- αυτή τη μεριά. Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν μπει στην Κένυα, οπότε θα ήταν λάθος από μέρους μας, να μην αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα» παρατήρησε. 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η Βίκυ Πανταζοπούλου υπενθύμισε πως τα προηγούμενα χρόνια το Προξενείο της Κένυας συνέβαλε στη σύναψη πολλών συμφωνιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις της Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με επιχειρήσεις και αντίστοιχους φορείς και οργανισμούς της Κένυας. «Αξίζει να αναφέρουμε την επίσκεψη 10 κυβερνητών στη πόλη της Καλαμάτας το 2021 και το ζωηρό ενδιαφέρον που έδειξαν για την Μεσσηνία και την Πελοπόννησο ευρύτερα. Η συμβολή του ΕλληνοΚενυατικού Επιμελητηρίου ήταν καταλυτική στην επιτυχία πολλών δράσεων. Είμαι σίγουρη ότι στο άμεσο μέλλον αυτές θα ενταθούν» εκτίμησε. Στο ίδιο πλαίσιο της επαφής της με την Καλαμάτα, πρόσφατα η οικογενειακή της εκδοτική “Ειρήνη” μετέφερε την έδρα της στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Η απόφαση να “μετακομίσουν” οι εκδόσεις την έδρα τους από την Αθήνα, είναι απόφαση της νέας γενιάς που ανέλαβε τα ηνία στην 2η 50ετία των εκδόσεων. Στόχος του Κωνσταντίνου, μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, είναι να προβάλουν δημιουργούς της Μεσσηνίας, στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σχετικά με τον κλάδο, αναμφισβήτητα η δημιουργική ενασχόλησή μου στον χώρο των εκδόσεων για πολλά χρόνια μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστώ με αξιόλογους ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, πολιτικούς, δημοσιογράφους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη διεθνή σκηνή. Η συνεργασία με ανθρώπους που άφησαν “εποχή” και το αποτύπωμα που αφήσαμε αποτελεί για μένα προσωπικά το πολυτιμότερο “κεφάλαιο”. Είμαι σίγουρη πως και η νέα γενιά θα χαράξει την ίδια αξιόλογη πορεία, ανοίγοντας νέους δρόμους σε μια φαινομενικά “βουβή εποχή”» συμπλήρωσε.

Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Για το Ίδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας, η ίδια ενημέρωσε πως δημιουργήθηκε με παρότρυνση του τότε ΥΠΕΞ Κάρολου Παπούλια, σε συνεννόηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά τις αποφάσεις της Βαρκελώνης, και την στροφή της Ευρώπης προς την λεκάνη της Μεσογείου. «Τον Μάρτη του 1996, με την συνεργασία του δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη και την ενεργό στήριξη του Τάκη Ξυγκώρου, που δυστυχώς χάσαμε πρόσφατα, πραγματοποιήσαμε το 1ο Διεθνές Συνέδριο στην Καλαμάτα. Το συνέδριο που στήριξε έμπρακτα η καπνοβιομηχανία Καρέλια, είχε ανέλπιστη επιτυχία, όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από τα πρακτικά που εκδόθηκαν. Στόχος μας ήταν να γίνεται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα, καθιστώντας την πόλη πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της Μεσογείου. Δυστυχώς για λόγους που δεν είναι του παρόντος αυτό δεν κατέστη εφικτό. Τα επόμενα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν σε Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη και Αθήνα, με τεράστια επιτυχία. Μετείχαν εκατοντάδες υπουργοί, πρόεδροι οργανισμών και επιμελητηρίων, επιχειρηματίες, άνθρωποι του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συνέχεια η κυβέρνηση που προέκυψε το 2004 εκτίμησε ότι τα συνέδρια αυτά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στην Ελλάδα» ανέφερε. Οσο για το αν σκέφτεται κάποια στιγμή την επιστροφή της στην Καλαμάτα σε μόνιμη βάση η κα Πανταζοπούλου είπε τα εξής: «Λέγεται ότι η αποκοπή από την γενέθλια γη επέρχεται όταν οι γονείς που κατοικούν εκεί εγκαταλείπουν τον κόσμο των θνητών. Έρχομαι στην πόλη μου με κάθε ευκαιρία, είτε οικογενειακά, είτε συνοδεύοντας επιφανείς φίλους από το εξωτερικό. Μόνιμη επιστροφή δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον, αλλά ποτέ μην λες ποτέ για μια πόλη με τον συνδυασμό τόσων ομορφιών».