Κυριακή, 07 Απριλίου 2024 21:49

Καλαμάτα: Δράσεις για βιωματικό και βιώσιμο τουρισμό

Μία ημέρα για τον βιωματικό και τον βιώσιμο τουρισμό, οργανώνεται στη Μεσσηνία, στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές του νομού την άλλη Πέμπτη 18 Απριλίου.

Θέμα των δράσεων που οργανώνει το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος (ΜΚΠ), υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, είναι “Βιωματικός και Βιώσιμος Τουρισμός: Μία ευκαιρία για τοπική ανάπτυξη;”.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των οργανωτών, η επιλογή της Μεσσηνίας για τη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης δεν είναι τυχαία. Ο πλούτος των πολιτιστικών και φυσικών χαρακτηριστικών της, καθώς και οι πολλές αγροτικές παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις την καθιστούν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη ενός βιωματικού τουρισμού. Ο βιωματικός τουρισμός προσφέρει πολλές δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων του τουρισμού και αυτές της γεωργικής παραγωγής και των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων. Παρόλα αυτά, ο τομέας του τουρισμού εξαρτάται από την ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα και συμβάλλει στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (ο τουρισμός ευθύνεται περίπου για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).
Πώς συνδυάζονται οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που αντιπροσωπεύει ο τουρισμός; Πώς να απαντήσουμε στη ζήτηση των επισκεπτών χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον του τόπου που τους φιλοξενεί;
Το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος προτείνει μια ολοήμερη ανταλλαγή ιδεών που αρχίζει στο
πεδίο, από ένα δείγμα περιήγησης βιωματικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας,
και θα ολοκληρωθεί σε μια απογευματινή ημερίδα.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση δύο ευρωπαϊκών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων
των επαγγελματιών στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της τοπικής ανάπτυξης.

* Οι δραστηριότητες της ημερίδας είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν:
- 09:00 - 17:00 - Περιήγηση ανακάλυψης (με λεωφορείο): Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου LandSea, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη τοπικών τουριστικών πρωτοβουλιών που βασίζονται
σε παραδοσιακά προϊόντα και επαγγέλματα από τη στεριά και τη θάλασσα, έχουν αναπτύξει μια καινούρια περιήγηση «Από τη στεριά στη θάλασσα, ακολουθώντας τις γεύσεις και τα τοπία της Μεσσηνίας». Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδρομής, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν την τοπική παραγωγή και τον τουρισμό στη Μεσσηνία. Συμπεριλαμβάνεται γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα.

- 19:00 - 21:00, στο ξενοδοχείο Rex, στην Καλαμάτα: Διεθνής ημερίδα με θέμα “Βιωματικός και βιώσιμος τουρισμός: Μία ευκαιρία για τοπική ανάπτυξη;”. Η ημερίδα σηματοδοτεί το τέλος του Ευρωπαϊκού έργου “Acting for European Responsible Tourism (ATRE) - Low Carbon Travel”, το οποίο στοχεύει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή με την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων σε πιο υπεύθυνα ταξίδια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τουρισμού και τοπικής ανάπτυξης της Μεσσηνίας, καθώς και οι Ευρωπαίοι εταίροι του έργου ATRE από την Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ελλάδα που εκπροσωπούν δίκτυα τουριστικών πρακτόρων και φορείς τουριστικής επαγγελματικής κατάρτισης.