Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 14:20

Καλαμάτα: Ερωτηματικά και διευκρινίσεις για τα κοινόχρηστα ποδήλατα

Καλαμάτα: Ερωτηματικά και διευκρινίσεις για τα κοινόχρηστα ποδήλατα

Με ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και για τους όρους που τη συνοδεύουν εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο κανονισμός λειτουργίας του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων που εγκαθίσταται σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των βάσεων και του συστήματος φόρτισης στην πλατεία Όθωνος και στην Ανάσταση, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκατασταθούν και οι υπόλοιποι σταθμοί.

Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν 38 ηλεκτρικά ποδήλατα και 40 θέσεις ποδηλατών, ενώ οι σταθμοί ποδηλάτων χωροθετούνται στις παρακάτω θέσεις εντός του αστικού ιστού της πόλης και πλησίον της όδευσης του ποδηλατόδρομου: Πλατεία Όθωνος, Κεφάλα και Αρτέμιδος (έναντι Μεγάρου Χορού), Σόλωνος και Αριστομένους (δυτικό πεζοδρόμιο – νότια πλευρά), Οδός Κρήτης (δίπλα από τη στάση του αστικού – μεταξύ Φιλελλήνων και πάρκου), Πάρκο Πανελληνίου, Πλατεία Ιερού Ναού Ανάστασης.

ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΧΡΗΣΗΣ, «ΕΝΤΟΣ» ΠΟΛΗΣ

Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ., η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Βασίλη Τζαμουράνη έθεσε βασικά ερωτήματα τα οποία είχαν να κάνουν με το ανώτατο όριο χρήσης (3 ώρες) αλλά και τα όρια που μπορούν να χρησιμοποιούνται τα ποδήλατα, εντός της πόλης. Ο κ. Τζαμουράνης αναρωτήθηκε τι θα ισχύει για όποιον μετακινηθεί προς τη Βέργα ή τα Λαίικα, προτείνοντας να εισαχθούν στον κανονισμό όλες οι τοπικές κοινότητες που βρίσκονται πλησίον του κέντρου. Ο ίδιος, παρατήρησε πως χρειάζεται να οργανωθεί μια υπηρεσία εντός του Δήμου, η οποία θα παρακολουθεί το σύστημα και θα διαχειρίζεται τη λειτουργία του συστήματος. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, δήλωσε αντίστοιχα προβληματισμένος από τις παραμέτρους του κανονισμού, σημειώνοντας πως μετά την έγκριση θα γίνει σύντομα διαβούλευση, ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες και να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις, με σκοπό να γίνει σύγχρονος και λειτουργικός. Ο ίδιος, εκτίμησε πως οι οκτώ θέσεις για παράδειγμα στην Ανάσταση δεν φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της προμήθειας περαιτέρω θέσεων. Στη συνέχεια, είπε πως η λογική του κανονισμού είναι να εξυπηρετεί του πολίτες για να κάνουν τη δουλειά τους, στο πλαίσιο της μικροκινητικότητας. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως για ένα 15ημερο θα παρατηρηθεί πώς θα “τρέξει” η διαδικασία, ούτως ώστε να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας παρατήρησε πως οι επισκέπτες της πόλης θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν τα όρια της πόλης και μέχρι που πρέπει να κινηθούν, τονίζοντας πως πρέπει να οριστεί ένας υπεύθυνος ο οποίος να παρακολουθεί τη διαδικασία. Σε ότι έχει να κάνει με τη διάρκεια, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης υπογράμμισε πως βάση της μελέτης, οι τρεις ώρες χωροταξικά για την πόλη, θεωρούνται επαρκείς, με γνώμονα την καλύτερη ισοκατανομή μεταξύ των χρηστών.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πρόκειται για το έργο «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων)» του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με δικαιούχο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμηση Ενεργείας (Κ.Α.Π.Ε.) και χρηματοδότηση για τον Δήμο Καλαμάτας 317.863,60 ευρώ. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων. Σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας, στο σύνολό του το έργο θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικροκινητικότητας.

Τ.Αν.