Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 19:40

Ερευνητικά προχωρά η αξιοποίηση των νερών του Αγίου Φλώρου - Θετικές ενδείξεις από τη γεώτρηση στον Αρι

Ερευνητικά προχωρά η αξιοποίηση των νερών του Αγίου Φλώρου - Θετικές ενδείξεις από τη γεώτρηση στον Αρι

Στον Αρι η δεύτερη γεώτρηση που έγινε από τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, έχει νερό και τις επόμενες ημέρες έως την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου θα υπάρχει εικόνα για την ποσότητα και την ποιότητα, την καταλληλότητα του νερού για να πέσει στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού.

Η γεώτρηση, όμως, στο Αριοχώρι, στα 60 μέτρα που έφθασε, τελικά είχε πολύ λίγο νερό, μόλις 5 κυβικά και η προσπάθεια εκεί, για την ώρα, εγκαταλείπεται.

Γι’ αυτή την εξέλιξη μας ενημέρωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις μας, δήλωσε ότι η αξιοποίηση των νερών του Αγίου Φλώρου προχωράει ερευνητικά, με θετικές προοπτικές, με την ελπίδα να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης της Καλαμάτας για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Αναλυτικά, ο κ. Βασιλειάδης μας είπε ότι στον Αρι, στη δεύτερη γεώτρηση που έγινε κι έφθασε χθες τα 75 μέτρα, βρέθηκε νερό και οι ενδείξεις είναι θετικές. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσει αν το νερό είναι επαρκές και κατάλληλο. Ο γενικός διευθυντής ανέφερε ότι σε αυτό το βάθος είναι και οι γεωτρήσεις του ΓΟΕΒ, που δίνουν νερό άρδευσης, ενώ παρατήρησε πως στον Αρι η τοπική κοινωνία θέλει τη γεώτρηση και την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης του χωριού απ’ αυτή.

Αντίθετα, στο Αριοχώρι όπου τελικά το νερό στα 60 μέτρα ήταν πολύ λίγο, η τοπική κοινωνία αντιδράει και για την ώρα, παγώνει το ζήτημα της γεώτρησης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Για την υλοποίηση των άλλων γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί, ο κ. Βασιλειάδης μας είπε ότι θα προχωρήσει με γεώτρηση την επόμενη εβδομάδα στη Μικρομάνη και αμέσως μετά στην Καλαμάτα, στα συνεργεία της επιχείρησης. Εκεί έχει κάνει μελέτη ο Σύνδεσμος Υδρευσης που έχει δείξει πως υπάρχει νερό, όχι σε μεγάλες ποσότητες, αλλά αν είναι κατάλληλο, θα πέσει αμέσως στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, για να το ενισχύσει, ενόψει του κρίσιμου Αυγούστου.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ

Τέλος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ μας ενημέρωσε ότι ερευνητικά έχει προχωρήσει η καθοριστική υπόθεση των νερών του Αγίου Φλώρου, όπου έχει γίνει γεωτεχνική μελέτη και έχουν βρεθεί 4 κατάλληλες θέσεις, με δύο προτεινόμενες και πιο παραγωγική αυτή πάνω από τη δεξαμενή του χωριού σε δασική περιοχή. Αναμένεται άμεσα η διασκόπηση του εδάφους και ο προγραμματισμός ενίσχυσης του πρανούς, ενώ στο τέλος θα ανατεθεί η υδραυλική μελέτη σε στάδιο προμελέτης. “Κάνουμε δοκιμαστικές γεωτρήσεις, έχουμε μετρήσει παροχές και έχει γίνει 24ωρη άντληση”, πληροφόρησε ο κ. Βασιλειάδης και σημείωσε ότι ο Αγιος Φλώρος μπορεί να δώσει 2.500 κυβικά νερό την ώρα και να αποτελέσει την κύρια πηγή υδροδότησης της Καλαμάτας.

Γ.Σ.