Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024 18:43

“Δρόμοι της Ελιάς”: Αποχώρησαν  από το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης λόγω Γάζας

“Δρόμοι της Ελιάς”: Αποχώρησαν  από το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης λόγω Γάζας

 

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” αποχώρησε από το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντιδρώντας στη στάση, στη σιωπή και την αδράνεια του Συμβουλίου για την κατάσταση στη Γάζα.

Ενημερώνοντας για την απόφασή του να αποχωρήσει από το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετείχε ως πιστοποιημένο μέλος από το 2005, ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” σημειώνει ότι “η απόφαση αυτή ελήφθη ως άμεση αντίδραση στη στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης απέναντι στην τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή. Ο οργανισμός μας θεωρεί ότι η σιωπή και η αδράνεια του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα δεν συνάδει με τις αξίες του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ειρήνης που υποστηρίζουμε”.

Κι επισημαίνει πως “παρά την αποχώρησή μας από το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οργανισμός μας παραμένει προσηλωμένος στην αποστολή του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να πραγματοποιούμε πολιτιστικές διαδρομές ‘Δρόμοι της Ελιάς’, φέρνοντας κοντύτερα πολιτισμούς και παραδόσεις, και αναδεικνύοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο ως προϋπόθεση για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υπενθυμίζουμε ότι το 2003, η UNESCO ανακήρυξε τους ‘Δρόμους της Ελιάς’ ως Πολιτιστική Διαδρομή διαπολιτισμικού διαλόγου για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους του πολιτισμού και καλούμε το Συμβούλιο της Ευρώπης να σταματήσει να σιωπά στο έγκλημα της γενοκτονίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον ΟΗΕ, και να αναλάβει τις ευθύνες του!”.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΥ

Στην επιστολή προς το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφει ο Γιώργος Καραμπάτος - εκτελεστικός διευθυντής, οι “Δρόμοι της Ελιάς” καλούν το Συμβούλιο της Ευρώπης να: “1. Λάβει επίσημη θέση αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία στη Γάζα. 2. Ασκήσει πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών. 3. Υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ και τη δίκη των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου. 4. Προωθήσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη με το Κράτος του Ισραήλ. 5. Καταδικάσει τα εγκλήματα των εποίκων στη Δυτική Όχθη και να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό τους. 6. Αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο και την πρόληψη περαιτέρω απωλειών ζωών, αναγνωρίζοντας τη γενεσιουργό αιτία του

γενοκτονικού πολέμου στη Γάζα. 7. Πιέσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, καλούμε τις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης να πάρουν θέση και να ζητήσουν τον τερματισμό της γενοκτονίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η φωνή του πολιτισμού πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφασή μας θα αποτελέσει έναυσμα και για τις άλλες πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης για ουσιαστική δράση προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και του διαλόγου στην περιοχή”.