Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024 16:45

Αίτημα δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών: Ενίσχυση όσων διορίζονται μακριά από τον τόπο τους

Αίτημα δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών: Ενίσχυση όσων διορίζονται μακριά από τον τόπο τους

Να αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται μακριά από τον τόπο τους, να παίρνουν επιδότηση στέγασης για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ζήτησαν χθες στην Καλαμάτα, στελέχη της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο “Rex”.

Τόνισαν το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν μακριά από τον τόπο τους, τις μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια και τους ανεπαρκείς μισθούς κι ενημέρωσαν για τη μεγάλη απεργία που προγραμματίζουν μέσα στον Νοέμβριο, γι’ αυτά τα ζητήματα, επικρίνοντας τις αυξήσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Νωρίτερα χθες το πρωί, είχαν επισκεφθεί διαδοχικά τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και είχαν ζητήσει τη βοήθεια του δήμου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της στέγης.

Ειδικότερα:

Ο Δημήτρης Μπράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μίλησε αρχικά για τη γενική απεργία τον Νοέμβριο, το πιθανότεροι το δεύτερο 10ήμερο, “ως απάντηση στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ”.
Ανέφερε ότι το ζήτημα της στέγης το αντιμετωπίζει όλη η κοινωνία, όπως και οι γονείς που αναζητούν φοιτητική στέγη για τα παιδιά τους και παρατήρησε πως οι εκπαιδευτικοί σε περιοχές με υπερτουρισμό, έχουν να αντιμετωπίσουν ενοίκια σε τρελές τιμές.

Εκτίμησε ότι “είναι απαράδεκτο οι τοπικές κοινωνίες να μην ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, με εργαζόμενους (εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς) που προσφέρουν στην κοινωνία”.

Για τη Μεσσηνία ανέφερε ότι στους εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με μισθούς από 770 μέχρι 900 ευρώ, ζητούνται για ενοίκια 400 και 500 ευρώ, επισημαίνοντας πως “με τέτοιες συνθήκες ένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να επιβιώσει”.

Ο Δ. Μπράτης σημείωσε ότι “το κεντρικό ζήτημα είναι η αύξηση των μισθών”, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό που στη ΔΕΘ ανακοίνωσε 12 ευρώ αύξηση τον μήνα, από 1η Απριλίου 2025.

Ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενισχύει υπαλλήλους της που εργάζονται μακριά από τον τόπο τους, με 400 ευρώ για σίτιση και στέγαση.

Για τις πρωινές συναντήσεις ανέφερε πως ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο δήμος έχει οικόπεδα, όπου μπορεί να ανεγερθούν πολυκατοικίες με φθηνά ενοίκια για δημόσιους υπαλλήλους.

Για τις επικείμενες συναντήσεις με τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ δήλωσε ότι πέρα από τη αύξηση στους μισθούς, στόχος είναι οι επιχορηγήσεις από περιφέρειες και δήμους για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.

“ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”

Ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι “το πρόβλημα της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών καθιστούν εκρηκτική την κατάσταση”. Παρατήρησε πως “η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων” και πρόσθεσε: “Δεν έχουμε φθάσει τους ονομαστικούς μισθούς που είχαμε το 2007 και το 2008. Αυτό συνιστά ένα νέο μνημόνιο για τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας”.

Εξήγησε ότι “γι’ αυτό προκηρύχθηκε απεργία τον Νοέμβριο που θέλουμε να είναι πανεργατική, παλλαϊκή. Επιδιώκουμε οι δυνάμεις της κοινωνικής αντιπολίτευσης να διεκδικήσουν πολιτικές με επίκεντρο τη μισθωτή εργασία”.

Ο Παναγιώτης Μερτίκας, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μίλησε για μισθούς εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών, την ακρίβεια και τα υψηλά ενοίκια και παρατήρησε ότι “κανείς εκπαιδευτικός δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια”. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα πραγματικής στήριξης και όχι ψίχουλα, κατάργηση φόρων σε τρόφιμα και ενέργεια, επιδότηση 300 ευρώ για στέγη και δωρεάν σίτιση σε εκπαιδευτικούς σε Φοιτητικές Λέσχες.

Ακόμα, ζήτησε να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία και να ανοίξουν όλες οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ.

Ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος έκανε λόγο για κραυγή αγωνίας και όχι επαιτείας των εκπαιδευτικών και παρατήρησε πως πρέπει να υπάρχει αξιοπρέπεια. Ήτησε πολιτικές για οριστική λύση στο πρόβλημα και κάλεσε τον κόσμο με τη συμμετοχή του να στηρίξει τις διεκδικήσεις εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς αναφέρθηκε στις συναντήσεις με τον δήμαρχο Καλαμάτας και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, όπου ζήτησαν τη βοήθειά τους και πρόσθεσε: “Ζητάμε τη βοήθεια της κοινωνίας και του κράτους. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους”.