Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 16:30

“Γολγοθάς” η εύρεση σπιτιού για τους εκπαιδευτικούς στην Καλαμάτα - Καταγραφή προβλημάτων από την Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας (βίντεο)

“Γολγοθάς” η εύρεση σπιτιού για τους εκπαιδευτικούς στην Καλαμάτα - Καταγραφή προβλημάτων από την Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας (βίντεο)

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο σε σχέση με την εύρεση στέγης υπενθυμίστηκε μεταξύ άλλων την Τρίτη από την Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα των γραφείων της.

Εκπαιδευτικοί, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές, τα τελευταία χρόνια αρνούνται σε κάποιες περιπτώσεις τις θέσεις τους και παραιτούνται, βιώνοντας το μαρτύριο της στέγασης αλλά και της εκτίναξης των ενοικίων. Για την ανάδειξη των προβλημάτων των εκπαιδευτικών και των σχολείων, καθώς και των επερχόμενων κινητοποιήσεων μίλησαν ο πρόεδρος Αλέξης Χαραλαμπιδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Θεόφιλος Παπαδόπουλος.

Τονίζοντας θέσεις της ΟΛΜΕ, ο κ. Χαραλαμπιδόπουλος αναφέρθηκε στη στήριξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ως πρώτιστη πολιτική επιλογή ενταγμένη στον ευρύτερο αγώνα των εργαζομένων για δίκαιη κοινωνία, στην οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και στη διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας, στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και στις πρακτικές αυταρχισμού στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς μέσα από την εφαρμογή ενός υπέρμετρα τυπολατρικού και αυστηρού διοικητισμού, όπως αυτός εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας τόσο των εκπονητών της εκπαιδευτικής πολιτικής όσο και του ίδιου του μηχανισμού διοίκησης. Ακόμα, ζήτησε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία στο σχολείο, η οποία δημιουργεί κλίμα ασφυξίας στην ίδια την εκπαιδευτική λειτουργία, να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών και να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων καθώς και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των υποδομών. Αναλύοντας τις διεκδικήσεις της ΟΛΜΕ, ο ίδιος στάθηκε ακόμα στην επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα, στην κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, στα αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης των παιδιών σε κάθε σχολείο, στην ουσιαστική αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας, καθώς και στην κάλυψη των εκπαιδευτικών στις σχολικές εκδρομές με κάποιο νομικό σύμβουλο και σε αυτές που πραγματοποιούνται εκτός έδρας να υπάρχει κάποια αμοιβή.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας στη συνέχεια, υπογράμμισε πως ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός παίρνει κοντά στα 800 ευρώ, τη στιγμή που κάποια σπίτια φτάνουν να νοικιάζονται έως 500 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το υπόλοιπο και την επιβίωσή του. «Κατά συνέπεια, πολλοί εξ αυτών παραιτούνται και δεν αποδέχονται τον διορισμό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στα σχολεία» σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως σε κάποιες τουριστικές περιοχές που παρατηρείται το ίδιο και μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν γίνει κάποια βήματα με εύρεση στέγης σε παλιά ξενοδοχεία ή κατασκευή κατοικιών. «Στην πόλη μας κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στους συνδημότες μας που νοικιάζουν σπίτια να υπάρχει μια ειδική μεταχείριση και αντιμετώπιση στους εκπαιδευτικούς που έχουν ανάγκη» πρόσθεσε. Σχετικά με το Δήμο και την Περιφέρεια, ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας επισήμανε πως πρέπει να μεριμνήσουν για το θέμα των νεοδιορισμένων και των αναπληρωτών, αξιοποιώντας κάποια κτήρια στο Δήμο Καλαμάτας. «Κάποιο παλιό ξενοδοχείο θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί και να δοθούν τα δωμάτια στους εκπαιδευτικούς» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και το κράτος να παρέχει στους εκπαιδευτικούς επιδότηση ενοικίου. Παράλληλα, στάθηκε στη σίτιση των εκπαιδευτικών, ώστε να έχουν πρόσβαση σε λέσχες, αν όχι δωρεάν με ένα μικρό αντίτιμο.

65 ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Θεόφιλος Παπαδόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, πληροφόρησε πως καταγράφονται στα σχολεία της αρμοδιότητάς της 65 κενά εκπαιδευτικών, όπου από την αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς μέχρι σήμερα μεταφράζονται σε απώλεια 8.500 ωρών. «Μετά τις τελευταίες προσλήψεις, παραμένουν 25 κενά και 350 κενές ώρες στο Μουσικό σχολείο της πόλης μας» πρόσθεσε. Ο ίδιος στάθηκε στην κατάργηση τμημάτων των ΕΠΑΛ δίχως να έχουν άλλη διέξοδο οι μαθητές, με αποτέλεσμα να μετακινούνται εκτός Μεσσηνίας. Ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε πως το αρμόδιο Υπουργείο δεν φαίνεται να ανησυχεί ώστε να λάβει μέτρα, παρά τις κινητοποιήσεις του κλάδου και των μαθητών, ενώ αναφορικά με τις “τυμπανοκρουσίες” όπως είπε για το τέλος των μνημονίων, δεν έγινε καμία κουβέντα για την επαναφορά μεταξύ άλλων του 13ου και του 14ου μισθού και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών. Ακόμα, τόνισε τα δικαιώματα των αναπληρωτών τα οποία δεν είναι τα ίδια με τους μόνιμους, καθώς και την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων διορισμού συναδέλφων που έχει λήξει η διετία δοκιμαστικής υπηρεσίας και θα έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί. Σε άλλο σημείο, ο Γενικός Γραμματέας της Α΄ ΕΛΜΕ έθιξε το θέμα των “παραφουσκωμένων” τμημάτων, στάθηκε στην κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ σχετικά με τα κτηριακά ζητήματα, έφερε ως παράδειγμα το σχολείο του Μελιγαλά όπου γίνονται εργασίες εν ώρα μαθημάτων και τα ΕΠΑΛ της Καλαμάτας με τις παρεμβάσεις για τη δημιουργία νέων αιθουσών. «Επίσης έχουμε προβλήματα σε ζητήματα πυρασφάλειας, ενώ ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος δεν έχει γίνει σε κανένα σχολείο» συμπλήρωσε, εστιάζοντας παράλληλα στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών και τα προβλήματα που προέκυψαν. Κλείνοντας, ο ίδιος προανήγγειλε τη συμμετοχή της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας στη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου, κάνοντας κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να συμμετάσχουν.

Τ.Αν.