Σάββατο, 09 Αυγούστου 2014 08:10

Αγώνας για να μην γίνει το σκουπιδοεργοστάσιο

Αγώνας για να μην γίνει το σκουπιδοεργοστάσιο

Κάτοικοι και σύλλογοι στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιρρόης θα αγωνιστούν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, και τα ένδικα, για να αποτρέψουν την εγκατάσταση και λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου στον τόπο τους. Θα δώσουν μάχη για να ανατραπεί η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Αυτό τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο "Rex" πρόεδροι συλλόγων της περιοχής, σημειώνοντας πως πρόκειται για σκουπιδότοπο, καθώς το 55% από τα σκουπίδια και την επεξεργασία θα θάβεται. Οι πρόεδροι των συλλόγων - μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής παρατήρησαν με στοιχεία ότι η Καλλιρρόη είναι ακατάλληλος τόπος για την εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου - σκουπιδότοπου κι επέκριναν δριμύτατα τον υπουργό Περιβάλλοντος, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και την ΤΕΡΝΑ.

Ο Πέτρος Μπούρκουλας, πρόεδρος του Συλλόγου της Καλλιρρόης, είπε ότι «η μελέτη 2.117 σελίδων της ΤΕΡΝΑ εκπονήθηκε μέσα σε ένα μήνα. Αυτά που λέγονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η μελέτη είχε πάρα πολλές ελλείψεις». Παρατήρησε πως «η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στην Ε.Ε. ότι θα πρέπει να μειώσει την ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων» και πρόσθεσε: «Οι ΟΤΑ μπορούν να κάνουν διαλογή στην πηγή και θα μείνει ελάχιστο υπόλειμμα. Κι ενώ μπορεί να γίνει αυτό, θα φτιάξουμε φαραωνική εγκατάσταση για να κονομήσει η ΤΕΡΝΑ;». Επικρίνοντας και τη χωροθέτηση στην πρώτη γεωγραφική ενότητα, ανέφερε ότι «στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης θα φέρνουν σκουπίδια από το Δερβένι Κορινθίας και την Ερμιονίδα. Λόγω της εγγύτητας έπρεπε να γίνει κοντά στην Κορινθία και την Αργολίδα». Και για τη δική τους περίπτωση, υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στην Καλαμάτα που έχει τα πιο πολλά σκουπίδια.

Αναφερόμενος σε έκθεση από 3 επιστήμονες και αντικρούοντας την άποψη ΤΕΡΝΑ - Περιφέρειας και υπουργείου Περιβάλλοντος, παρατήρησε ότι «ο υπόγειος ορίζοντας, η γεώτρηση ύδρευσης στην Καλλιρρόη είναι στα 13 μέτρα. Η πηγή του Μουντρά δεν έχει νερό, όταν έχει νερό η γεώτρηση ύδρευσης της Καλλιρρόης. Ο διδάκτωρ γεωλόγος κ. Τηνιακός είχε αποφανθεί από το 1992 ότι υπάρχει  κίνδυνος ρύπανσης της υδρευτικής γεώτρησης της Καλλιρρόης».

Επικρίνοντας την περιφερειακή αρχή, είπε ότι «ενώ υπήρχαν 3 έγγραφα - εισηγήσεις της υπηρεσίας τους, έδωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτή των 6 σελίδων που δεν είχε καμία υπογραφή». Εξήγησε ότι γι’ αυτό το λόγο κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «που διαπίστωσε ότι στέκει και το έχει διαβιβάσει στον εισαγγελέα της περιοχής μας».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου της Καλλιρρόης επέκρινε τη γ.γ. του υπουργείου Νάντια Γιαννακοπούλου, την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα  Νικολάκου και τη νεοεκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλο Αντωνία Μπούζα, για τη στάση τους και τις απόψεις τους. Είπε ακόμα ότι «οι μελέτες λένε για δύο ρήγματα στην περιοχή. Και από σεισμολογικής πλευράς η περιοχή δεν ενδείκνυται». Επεσήμανε πως «έβαλαν εναλλακτική θέση τα Παραδείσια, όπου κατέρρευσε ο δρόμος. Μας κοροϊδεύουν άγρια. Το δικό τους χαρτί λέει ότι ήταν προσχηματική η δεύτερη θέση που υπέδειξαν». Κλείνοντας, ενημέρωσε ότι «εμείς στην Καλλιρρόη θα ξεκινήσουμε από αύριο να ανακυκλώνουμε και θα βάλουμε 5 κάδους μέχρι και για κομπόστ».

Ο Δημήτρης Καπόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου των Κωνσταντίνων, επεσήμανε ότι «η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων είναι καθαρά πολιτική απόφαση» και σημείωσε: «Πρόκειται για ένα σκουπιδότοπο, δεν είναι σκουπιδοεργοστάσιο. Θα θάβεται το 55%. Είναι παρωχημένης τεχνολογίας, δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη. Οι σύλλογοι και η τοπική κοινωνία είναι στο πόδι. Θα κάνουμε τον αγώνα μας με όλα τα ένδικα μέσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την απόφαση Μανιάτη».

Ο Παναγιώτης Λούτος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων της Τριφυλίας, διαφώνησε με το «να έρχεται εταιρεία να φτιάξει ένα σκουπιδότοπο. Ολα είναι γύρω από το θέμα του κέρδους» και παρατήρησε: «Δεν μπορεί να γίνει σκουπιδότοπος σ’ ένα τέτοιο εύφορο μέρος. Στηρίζουμε τον αγώνα των συλλόγων, είμαστε μαζί τους. Στο χέρι μας είναι αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί στην πράξη».

Ο Κώστας Μαντάς, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κόκλας, παρατήρησε ότι «είναι εντελώς άδικη η απόφαση. Εχει παρθεί με γκαγκστερικές μεθόδους, με ΜΑΤ». Προέτρεψε «να πάρουν πρωτοβουλία οι δήμαρχοι» και ενημέρωσε ότι στη σημερινή εκδήλωση στην Κόκλα θα κάνει «πρόταση να κλείσουμε την εθνική οδό, για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο». Εκανε λόγο για «οικονομικά οφέλη για την εταιρεία και για να πάρουν τις μίζες τους». Κάλεσε τον 

καινούργιο δήμαρχο Οιχαλίας να αναλάβει πρωτοβουλία και να στηρίξει και οικονομικά τον αγώνα.

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας Στέφανος Κουνιάδος είπε ότι «είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα» και παρατήρησε πως «η λύση είναι διαλογή στην πηγή, όπως είπε στη χώρα μας και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Επιτροπή Περιβάλλοντος».

Ο δημότης Καλλιρρόης Γιάννης Αλεξόπουλος ενημέρωσε ότι έστειλε τις δύο εισηγήσεις της υπηρεσίας (με τις 10 σελίδες και με τις 6) στους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιάννη Μανιάτη, καθώς και στη γ.γ. Νάντια Γιαννακοπούλου. Πληροφόρησε ότι συνάντησε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, που του είπε ότι «δεν υπάρχει εισήγηση των 10 σελίδων (αυτή με τις υπογραφές) και σχολίασε: «Βγάλτε τα συμπεράσματά σας, αυτή είναι η κατάντια της Περιφέρειας».

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΚΛΑ

Σήμερα στις 8.30 το βράδυ, ο Σύλλογος Κοκλαίων οργανώνει στον πολιτιστικό του χώρο, στην Κόκλα, εκδήλωση για την αποτροπή εγκατάστασης του σκουπιδότοπου. Θα μιλήσουν ο κ. Μπούρκουλας και ο Χαρίλαος Μαρμάρου, μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, σύμβουλος πραγματογνώμων στη διαχείριση επικίνδυνων υλικών, μέλος της Επιτροπής του Κινήματος Φυλής για το κλείσιμο της χωματερής Ανω Λιοσίων - Φυλής. 

 

Θα ακολουθήσει ροκ συναυλία με το μουσικό σχήμα "Echoes".