Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 08:10

Τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή Κορδία

Τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή Κορδία

Αλλάζει χρόνο με το χρόνο ο συνοικισμός του Κορδία καθώς τα χαμηλά σπιτάκια με τις αυλές τους προσελκύουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων παραθεριστών, οι οποίοι όμως δε μπορούν να βρουν κατάλυμα να νοικιάσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα σπίτια και τα οικόπεδα έχουν πλέον αγοραστεί και λίγα ενοικιάζονται για τη θερινή σεζόν.

Οι ντόπιοι πιστεύουν πως η περιοχή χρειάζεται και μπορεί να στηρίξει νέες επενδύσεις, αρκεί φυσικά να βρεθεί ο επενδυτής και το διαθέσιμο οικόπεδο.

Οπως λένε, φέτος περισσότερο από τα προηγούμενα καλοκαίρια, ο ήσυχος παραλιακός συνοικισμός, με την όμορφη παραλία -μετά την κατασκευή του έργου προστασίας της ακτής- και  με τους καλούς μεζέδες, έγινε καθημερινός καλοκαιρινός προορισμός για περισσότερους κατοίκους και παραθεριστές της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας. Ολο το καλοκαίρι η παραλία και τα μαγαζιά του ήταν γεμάτα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκδήλωναν ενδιαφέρον να μείνουν στον συνοικισμό για τη θερινή σεζόν.

Ωστόσο, και παρά την αυξημένη κίνηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία, ενώ όπως λένε, ο δήμος... ξεχνάει να μαζέψει ακόμα και τα σκουπίδια ή να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την κατασκευή πεζοδρομίου, του ποδηλατόδρομου και άλλων μικρών έργων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. 

Η Αθηνά Φραγκισκάκη στα μέσα του Σεπτεμβρίου βλέπει αρκετό κόσμο καθημερινά στην παραλία του συνοικισμού. Οπως λέει, είναι γεγονός πως φέτος επισκέφθηκε την περιοχή περισσότερος ξένος κόσμος, ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη αλλά και από κοντινές πόλεις, όπως η Μεγαλόπολη και η Τρίπολη. Πολλοί τη ρώτησαν αν νοικιάζονται καταλύματα και η απάντηση δυστυχώς ήταν αρνητική, αφού μόνο 2 - 3 διαμερίσματα γνωρίζει ότι  διατίθενται προς ενοικίαση για τη θερινή σεζόν και ήταν γεμάτα όλο το καλοκαίρι. "Προσπαθούμε όσο μπορούμε από τη μεριά μας. Η κίνηση σημείωσε άνοδο, αλλά λεφτά δυστυχώς δεν υπάρχουν. Αν όμως υπήρχαν καταλύματα κι έμενε περισσότερος κόσμος θα υπήρχε και μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση" παρατηρεί. 

Οσο για τα παράπονά της από το δήμο, το βασικότερο έχει να κάνει με την αποκομιδή των σκουπιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς τα απορριμματοφόρα περνούσαν 2 - 3 φορές την εβδομάδα, ακόμα και στη φουλ σεζόν. Μάλιστα, η αποκομιδή δε γινόταν τη Δευτέρα, με συνέπεια να πετούν τα σκουπίδια του Σαββατοκύριακου οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Επίσης, ακόμα περιμένει υπομονετικά τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στον παραλιακό δρόμο και τον ποδηλατόδρομο από το τέρμα της Αρτέμιδος.

Αναφορικά με την αστική συγκοινωνία παρατηρεί πως ενώ παλιότερα υπήρχε λεωφορείο κάθε 45 λεπτά, πλέον πραγματοποιείται ένα πρωινό δρομολόγιο κι ένα μαθητικό το μεσημέρι, μόνο το χειμώνα. 

"Οι καλοί μεζέδες, τα πιάτα μας σε χαμηλές τιμές αποτελούν μαγνήτη για τους επισκέπτες, αλλά αν είχαμε και λίγη βοήθεια από το δήμο η Δυτική Παραλία θα είχε αναπτυχθεί πολύ. Ούτε πινακίδα να δείχνει στους ξένους πως υπάρχει... πολιτισμός και δυτικά του Νέδοντα δεν έχει τοποθετηθεί" λέει με παράπονο. Κλείνοντας, τονίζει την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις, υπογραμμίζοντας πως "υπάρχει ψωμί για άλλα 20 - 30 χρόνια τουλάχιστον στον Κορδία".

Ο Σπύρος Βαμβακάς είναι θαμώνας στην περιοχή και κάνει λόγο για τα καλύτερα μαγαζιά με "το καλύτερο και οικονομικότερο φαγητό".

Ο Δήμος και η Λεόνι Καλέκα ζουν στον Καναδά εδώ και πολλά χρόνια. Ο Δήμος κατάγεται από τον Αρι όπου παραθερίζουν 6 μήνες κάθε καλοκαίρι και ο Κορδίας αποτελεί το... στέκι τους. Θυμάται πως από την αμμουδιά παλιά -όταν επιτρεπόταν- φόρτωνε άμμο, ενώ τώρα έχει γίνει ένα παραθεριστικό μέρος, ζηλευτό από πολλά νησιά. "Ο Κορδίας κάθε μέρα αλλάζει. Κι έχει προοπτικές για παραπέρα. Οταν τα μαγαζιά είναι καλά, πηγαίνει και η περιοχή καλά. Ο Δήμος Καλαμάτας όμως πρέπει να καθαρίζει περισσότερο. Δεν είναι μόνο η πόλη της Καλαμάτας".

Η Μαρία Καρανικόλα διαπιστώνει πως τα 4 τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η περιοχή καθώς πολλοί ζητούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν για το καλοκαίρι ένα σπίτι με αυλή, αλλά όπως εξηγεί δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα. Μάλιστα, στο μαγαζί της είναι όλοι σχεδόν μόνιμοι οι καλοκαιρινοί πελάτες της, που επισκέπτονται καθημερινά τον Κορδία. "Αν κάποιος έκανε μια επένδυση με καταλύματα ή ένα ξενοδοχείο, σίγουρα θα είχε πολλά να κερδίσει η περιοχή, αφού υπάρχει αρκετός κόσμος που ενδιαφέρεται αλλά δε μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αναφορικά με τις ελλείψεις γενικά στο συνοικισμό, και η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη τακτικής συγκοινωνίας. 

Ο Στέλιος Αχμετάη δουλεύει στην καινούργια οικογενειακή επιχείρηση, στον Κορδία. Στο καφέ που διατηρεί, συναντήσαμε και την Αγγελική Ποντικάκη με τη Βασιλική Αγγελή. Και οι 3 νέοι μένουν στον Κορδία και όπως λένε τους αρέσει αρκετά, καθώς χρόνο με το χρόνο η τουριστική κίνηση αυξάνει και η σεζόν επιμηκύνεται, αφού παρότι άρχισαν τα σχολεία, η παραλία έχει καθημερινά κόσμο. Ακόμα, σημειώνουν πως αρκετοί τους έχουν ρωτήσει στο δρόμο αν νοικιάζονται βίλες, καινούργια σπίτια ή δωμάτια στον Κορδία, αλλά απ' όσο γνωρίζουν δεν υπάρχουν διαθέσιμα. 

Οσο για το μαγαζί του Στέλιου, αν και είναι η πρώτη χρονιά, διαπιστώνει κάτι που, όπως λέει, δεν το συναντάς συχνά σε μικρές περιοχές: "Οι ντόπιοι βγήκαν από τα σπίτια και τις αυλές τους και κάθονται στο μαγαζί".