Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 20:17

Σύμφωνα με τον παραγωγό Δημ. Λυκοτραφίτη: Δύσκολη η καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών

Είναι σημαντικό προϊόν η ελιά Καλαμών για τον παραγωγό της Μεσσηνίας. Ομως είναι δύσκολη καλλιέργεια, καθώς θέλει μεγάλη φροντίδα και συνεχή περιποίηση, ενώ η βιωσιμότητά της δεν είναι δεδομένη. Για να επιβιώσει λοιπόν κάποιος χρειάζεται να έχει μεγάλη και σωστή καλλιέργεια.

Αυτά τόνισε στην "Ε" ο παραγωγός Δημήτρης Λυκοτραφίτης, που έχει 2.000 δέντρα στην περιοχή της Βελίκας και πουλάει το προϊόν του στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας κάθε Τετάρτη και Σάββατο.
«Κάνω 40 τόνους ελιές», μας είπε ο κ. Λυκοτραφίτης και παρατήρησε: «Είναι αδικημένο προϊόν. Είναι όμως ένα προϊόν που θέλει πολλή περιποίηση και μεγάλη φροντίδα. Και το λίπασμα δεν είναι το μόνο που έχει ανάγκη. Εχει 40 εχθρούς, όχι μόνο το δάκο. Με το κρόκιασμα, πριν την ανθοφορία, αρχίζει η επίθεση των εχθρών».
Ο κ. Λυκοτραφίτης πέρα από τη λαϊκή δίνει ελιές και σε εξαγωγείς, το τελευταίο διάστημα δε, μόνο σε εξαγωγείς της Μεσσηνίας.
Για τα χρήματα και τα κέρδη που αφήνει η ελιά Καλαμών, σημείωσε: «Προβληματίζομαι, παρά τα δέντρα που έχω και τη φροντίδα που δείχνω, αν είναι βιώσιμο προϊόν. Θέλει 4-5  χέρια για να μαζευτεί, είναι πιο δύσκολο από το μάζεμα της ελιάς για το ελαιόλαδο. Μπορεί να σε προλάβει κι ο πάγος. Είναι ένα χειμωνιάτικο προϊόν με το ρίσκο του χειμώνα. Ο καιρός αποφασίζει για τα πάντα. Αν τη χτυπήσει ο πάγος, αχρηστεύτηκε, δεν πουλιέται πουθενά. Χρειάζεται να έχεις μεγάλη και σωστή καλλιέργεια για να επιβιώσεις».
Παρατήρησε ακόμη πως «η ελιά έχει μεγαλύτερη πέραση στους ξένους,
πιο πολύ τη ζητούν οι Γερμανοί. Ερχονται συγκεκριμένα στην Αγορά για να αγοράσουν ελιές».
Ο Δ. Λυκοτραφίτης πουλάει καταρχάς ελιές άφτιαχτες, όπως τις μαζεύει από το δέντρο, με 1,5 ευρώ το κιλό και 2 τις πιο χοντρές. Πουλάει επίσης φτιαγμένες, χύμα σε σακουλάκια και λιγότερο σε βαζάκια. Ανάλογα με το μέγεθός της η ελιά έτσι πωλείται 3, 4, 5 μέχρι και 7,5 ευρώ το κιλό.
Γ.Σ.