Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 09:01

Κυριάκος Αναγνωστόπουλος: «Τα μνημόνια έχουν γονατίσει εργαζόμενους και συνταξιούχους»

Κυριάκος Αναγνωστόπουλος:  «Τα μνημόνια έχουν γονατίσει εργαζόμενους και συνταξιούχους»

"Τα μνημόνια έχουν γονατίσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ", τονίζει στην "Ε" ο Κυριάκος Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ Ν. Μεσσηνίας.

Επισημαίνει την αντίδρασή τους στην πώληση και την ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" και παρατηρεί ότι «το σύνθημά μας παραμένει ρεύμα φθηνό -­ ΔΕΗ για το λαό». Αναφέρει ότι «δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για το κατέβασμα των διακοπτών» και προσθέτει πως «οι διακοπές γίνονται με υπουργική εντολή».

1 Πόσα μέλη έχει ο σύλλογος και πόσο ενεργός είναι;
«Σήμερα ο σύλλογος έχει 300 μέλη σε όλο το νομό. Είναι πάρα πολύ δραστήριος. Κάθε 3 μήνες εκδίδει εφημερίδα. Εχουμε έρθει πολύ κοντά σε κάθε συνταξιούχο και ενεργούμε άμεσα για όλα τα προβλήματα. Αυτό αποδεικνύεται από τις εγγραφές. Από τον Απρίλιο μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί 70 άτομα».

2 Ερχονται τα μέλη σας στο σύλλογο, ζητούν ενημέρωση και πώς αυτή γίνεται;
«Εχουμε το καθιερωμένο ραντεβού κάθε Τρίτη, 10 ­με 12 στο Εργατικό Κέντρο, στον 1ο όροφο. Και είμαι στο γραφείο, όποτε χρειαστεί. Εχουμε άμεση ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν, με sms και τηλεφωνική επικοινωνία».

3 Πόσο έχει "πληρώσει"ο συνταξιούχος της ΔΕΗ τα μνημόνια;
«Ο ομιλών έχει μείωση σύνταξης 51%. Τα μνημόνια μας έχουν γονατίσει. Εμάς είχαν σκοπό να διαλύσουν».

4 Είναι και πόσο προνομιούχοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ;
«Δεν υπάρχει προνομιούχος. Σήμερα αν μπεις στο κατάστημα της ΔΕΗ το διαπιστώνεις. Στο διοικητικό κομμάτι υπάρχει ένας υπάλληλος για να εξυπηρετήσει καθημερινά 500 άτομα. Το 1994 που ήρθα στην Καλαμάτα από τη Μεγαλόπολη, βρήκα 230 άτομα δύναμη και ο νομός είχε 4 ­- 5 πρακτορεία. Σήμερα έχει 104 άτομα και μόνο ένα πρακτορείο στα Φιλιατρά».

5 Με αυτή την εικόνα και τη δύναμη η ΔΕΗ μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη;
«Σαφώς όχι. Η ταλαιπωρία και η ουρά της εμπορίας είναι καθημερινή εικόνα. Σχετίζεται απολύτως με την οικονομική κρίση, καθώς αφορά διακανονισμούς πελατών, που δεν μπορούν να πληρώσουν».

6 Είναι ανθρώπινη η ανταπόκριση της ΔΕΗ στην αδυναμία του κόσμου να πληρώσει;
«Πιστεύω πως είναι ανθρώπινη. Στο νομό μας υπάρχουν ανοχές και ανθρωπιά. Εδώ δεν έχουμε εικόνες διακοπής ρεύματος, λόγω οφειλής. Και πάντα γίνεται διακανονισμός στο διακανονισμό, αν χρειαστεί».

7 Τι γίνεται με την πώληση της "μικρής ΔΕΗ";
«Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τους διώξουμε. Ο,τι προβλέπει ο νόμος, αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων, Συμβούλιο της Επικρατείας, προσφυγές, αγωγές κατά πάντων».

8 Γιατί αντιδράτε στην πώληση και την ιδιωτικοποίηση;
«Το σύνθημά μας παραμένει ρεύμα φθηνό -­ ΔΕΗ για το λαό. Πρώτη επισήμανσή μας σε όλες τις απεργίες ήταν πως σε περίπτωση ξεκινήματος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, προηγείται η αύξηση της κιλοβατώρας. Αύξηση 120% από πέρσι, για να μπορέσει ο ιδιώτης να έχει την τιμή που θέλει, ώστε να μπορεί να κερδίσει όσο περισσότερο γίνεται».

9 Δηλαδή, με την πώληση της ΔΕΗ θα την "πληρώσει" ο καταναλωτής, ο λαός;
«Βάλε το λογαριασμό πόσο ήταν πέρσι και πόσο είναι φέτος. Ταυτόχρονα έχουν κάνει το λογαριασμό της ΔΕΗ εισπρακτική εταιρεία για άλλους φορείς (Δήμο, ΝΕΡΙΤ και μέχρι πρόσφατα χαράτσι για τα ακίνητα.) Και με την πώληση θα είναι ακόμα χειρότερα. Γιατί ο ιδιώτης πάντα αποβλέπει στο μεγάλο κέρδος».

10 Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι με την ιδιωτικοποίηση ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές;
«Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την κινητή τηλεφωνία και το σταθερό τηλέφωνο. Δε δημιουργείται περίπτωση ανταγωνισμού που θα ρίξει τις τιμές. Η περίπτωση του ανταγωνισμού θα οδηγήσει σε αύξηση από αυτούς. Αν ισχύσει η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, της εμπορίας, αυτό σημαίνει 150 καταστήματα πανελλαδικά στον ιδιώτη, ο οποίος παίρνει προίκα το έμβλημα της ΔΕΗ για να προσεγγίσει πελάτες. Το δίνουν δώρο στον ιδιώτη».

11 Αυτό θα έχει επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις;
«Θα εξοπλιστεί με ένα κομμάτι από τη ΔΕΗ ο ιδιώτης. Ο υπάλληλος δεν μπορεί να αρνηθεί τη μεταφορά του στον ιδιώτη. Θα απολυθεί. Δεν έχει το δικαίωμα να σε απολύσει για 5 χρόνια, αλλά μπορεί να μειώσει το μισθό σου. Και παύεις να έχεις τα ασφαλιστικά δικαιώματα που είχες στη ΔΕΗ. Λίγοι, όμως, θα πουν ότι δεν πάνε, γιατί υπάρχει απόλυση».

12 Υπάρχουν και άλλοι λόγοι στην αντίδρασή σας;
«Οταν η κατασκευή μιας θερμικής μονάδας κοστίζει 1,5 δισ., δεν μπορεί να πουλάει σταθμούς παραγωγής, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ορυχεία και να δίνει το 30% των πελατών, όλα αυτά με 1,5 δισ. Και μόνο το κομμάτι των ορυχείων που το παίρνει δώρο, είναι όσο είναι το κρατίδιο της Μάλτας. Η αξία του λιγνίτη υπολογίζεται στα 150 δισ.».

13 Πόσο δύσκολη και ανθυγιεινή είναι η εργασία στα ορυχεία;
«Πηγαίνεις και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις στο σπίτι σου. Δυστυχώς, οι μήνες του χειμώνα είναι μεγάλοι και επιβαρύνουν το κλίμα εργασίας. Υπάρχει λάσπη, βούρκος, υγρασία και ο εργαζόμενος της ΔΕΗ πρέπει να είναι εκεί 24 ώρες το 24ωρο. Ανθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και ατυχήματα που δε μαθαίνουμε».

14 Δε χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη η ΔΕΗ;
«Τα συνδικάτα ήταν μια ζωή υπέρ του εκσυγχρονισμού. Καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερα υλικά, συντηρήσεις μονάδων παραγωγής και ορυχείων και όχι να σκάνε τα καζάνια και να γίνονται ατυχήματα».

15 Και όλα αυτά γιατί δεν έγιναν με κρατική τη ΔΕΗ;
«Εχουν γίνει πάρα πολλά με την πίεση των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος δεν τάχθηκε απέναντι στο καινούργιο καύσιμο, στο φυσικό αέριο. Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό, αλλά να έχουμε και αυτά
που επιβάλλει ο νόμος. Να έχουμε συνθήκες εργασίας ανθρώπινες. Το μέλημά μας είναι φθηνό ρεύμα. Δεν μπορούμε να έχουμε τόσο λιγνίτη και να μην τον εκμεταλλευόμαστε».

16 Ο λιγνίτης δεν επιβαρύνει και σας και το περιβάλλον;
«Εμείς ως εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή έχουμε επιβάρυνση. Και αυτό φαίνεται στη θνησιμότητα που έχει ο ΔΕΗτζής. Δεν υπερβαίνει τα 60 χρόνια. Για το περιβάλλον είναι οι προσθήκες φίλτρων τελευταίας τεχνολογίας με μηδέν ρύπους».

17 Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για το κατέβασμα των διακοπτών και τις διακοπές ρεύματος;
«Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται. Οι διακοπές γίνονται σκοπίμως για να αγανακτήσει ο κόσμος και να τα βάλει με το συνδικαλιστή και τον εργαζόμενο. Εμείς έχουμε εντολή από την Ομοσπονδία να παρέχουμε την ισχύ του ρεύματος που θέλει η χώρα. Οι διακοπές γίνονται με υπουργική εντολή».

18 Γιατί ο κόσμος δεν ακολουθεί, δεν εμπιστεύεται τους συνδικαλιστές;
«Δε φταίει ο συνδικαλιστής. Η νοοτροπία φταίει. Γιατί όταν η ΓΕΝΟΠ ήταν ισχυρή και ήταν καλή για τους εργαζόμενους, δε μετείχαν στις απεργίες; Σήμερα τι έχει αλλάξει; Η ΓΕΝΟΠ έχει δώσει αγώνα, έχει δώσει τα πάντα».

19 Τι απαντάτε στον κόσμο που επικρίνει τη ΓΕΝΟΠ για παντοκρατορία, για συνδιοίκηση στη ΔΕΗ;
«Οταν κανείς βλέπει ένα κανάλι που μιλάει συνέχει κατά του συνδικαλισμού… Ακόμα λένε για το Φωτόπουλο. Ο Ν. Φωτόπουλος δικάζεται, γιατί μπήκε και βρήκε στοιχεία ότι επιχειρηματίες δεν πληρώνουν το χαράτσι που υπήρχε στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Αδικο είχε ο Φωτόπουλος που ήρθε και τα είπε στην Παραλία της Καλαμάτας;».

20 Ο εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν είναι προνομιούχος με το μειωμένο ρεύμα που πληρώνει;
«Από το 2013 η διαφορά απαλλαγής του μειωμένου ρεύματος φορολογείται στο εισόδημά μας. Αρα από το 2013 δεν υπάρχει μειωμένο ρεύμα. Για το μειωμένο ρεύμα υπάρχει νόμος από το 1966 με τον οποίο πληρώνουμε με τιμή κόστους. Και με τη ρύθμιση του 2013 παύει να υπάρχει».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κυριάκος Αναγνωστόπουλος εργάστηκε στη ΔΕΗ ως τεχνικός 34 χρόνια. Τα 15 χρόνια στο σταθμό παραγωγής ΑΗΣ Ειρήνης Μεγαλόπολης και τα υπόλοιπα στην Καλαμάτα. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ Ν. Μεσσηνίας και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Εχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Καλαμάτα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.