Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 08:45

Οι βιβλιοπώλες δηλώνουν στην «Ε»: Ιδανικό δώρο το βιβλίο για μικρούς και μεγάλους

Οι βιβλιοπώλες δηλώνουν στην «Ε»: Ιδανικό δώρο το βιβλίο για μικρούς και μεγάλους

Τα βιβλία είναι ένα αγαπημένο δώρο για μικρούς και μεγάλους, μας συντροφεύουν σε ταξίδια του νου και ακονίζουν τη φαντασία των μικρών. Η "Ε" ρώτησε πέντε μεγάλα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας ποια βιβλία προτιμούν μικροί και μεγάλοι για τους ίδιους αλλά και για δώρο, αλλά και τι άλλα μικροδωράκια προσφέρουν σε αγαπημένους τους ανθρώπους.

Επίσης, το κάθε βιβλιοπωλείο προτείνει τα βιβλία που ξεχωρίζει το δικό του αναγνωστικό κοινό, για δώρο ή για τις δικές τους ο καθένας ώρες χαλάρωσης και αναζήτησης.
Οι Βάσια Βλαχογιάννη και Φωτεινή Αγγελοπούλου από το βιβλιοπωλείο "Λυμπερόπουλος" λένε ότι οι αναγνώστες προτιμούν την κλασική λογοτεχνία και τα μυθιστορήματα, ενώ υποστηρίζουν πολύ τους Ελληνες συγγραφείς. Το ενθαρρυντικό όπως λένε είναι ότι μαζί με ένα παιχνίδι οι γονείς και νονοί παίρνουν και ένα παιδικό βιβλίο, με προτίμηση στις κλασικές ιστορίες - ενώ για τους μεγάλους τα συνοδεύουν με στυλό, φάιλο-φαξ και άλλα δώρα γραφείου, καθώς και επαγγελματικές τσάντες. Οσο για τα βιβλία που προτείνει το βιβλιοπωλείο "Λυμπερόπουλος" είναι: Για παιδιά προτείνουν τις κλασικές ιστορίες από τη σειρά "Γαλάζια βιβλιοθήκη" και τα δημοφιλή "Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης" και "Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα", αλλά και παραμύθια κλασικά και σύγχρονα. Για τους μεγάλους μια καλή επιλογή όπως λένε είναι το ιστορικό μυθιστόρημα "Τυποθήτω" από τις εκδόσεις Μίνωα, αλλά και το "Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί", του ψυχιάτρου - συγγραφέα Ματθαίου Γιωσαφάτ. Επίσης προτείνουν το "Θησαυρό του χρόνου" του Μένη Κουμανταρέα, το "Σιωπάς για να ακούγεσαι" της Μάρως Βαμβουνάκη και το αστυνομικό θρίλερ "Οι κατσαρίδες" του Τζον Νέσμπο.
Ο Κώστας Δημητριάδης από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο λέει πως μεγάλη ζήτηση έχουν οι κλασικές ιστορίες και βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για τα παιδιά, που όσοι τα αγοράζουν τα συνοδεύουν με ένα παιχνίδι ή με επιτραπέζια και για μικρότερα παιδιά σετ ζωγραφικής και γραφής και πλαστοζυμαράκια για δημιουργίες με φαντασία. Για τους μεγαλύτερους εκτός από ένα βιβλίο επιλέγουν επώνυμες πένες για δώρο, είδη γραφείου και χειροποίητα σημειωματάρια ή λευκώματα. Στα βιβλία οι προτιμήσεις των μεγάλων στρέφονται στους Ελληνες συγγραφείς όπως ο Ν. Καζαντζάκης, αλλά και σε νεότερους Ελληνες πεζογράφους, αλλά και στην ξένη λογοτεχνία. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η επανέκδοση του "Ενα παιδί μετράει τα άστρα", του Μεν. Λουντέμη, το οποίο προτείνει ως ανάγνωσμα και το βιβλιοπωλείο "Δημητριάδης", όπως και τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη. Ποιητικές συλλογές της Κικής Δημουλά και του Οδ. Ελύτη προτείνει για τους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες, καθώς και βιβλία του Χόρχε Μπουκάι και το "Η μοναξιά είναι από χώμα", της Μάρως Βαμβουνάκη.
Η Δήμητρα Δημοπούλου από το "Βιβλιόπολις" διαπιστώνει ότι φέτος οπωσδήποτε μαζί με το παιδικό παιχνίδι οι γονείς ή οι νονοί θα το συνοδεύσουν με ένα βιβλίο προτιμώντας κλασικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Βιβλία θα επιλέξουν και για τους ίδιους ή για δώρα, ενώ και οι εκπαιδευτικοί προτρέπουν τα παιδιά, όπως λέει, να διαβάσουν ένα βιβλίο στις διακοπές τους κι έτσι και τα ίδια έρχονται σε επαφή με το χώρο του βιβλίου και της φαντασίας. Στους μεγάλους διαπιστώνει μια επιστροφή στο πολιτικό βιβλίο, ως απόρροια των κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων της εποχής. Ψηλά στις επιλογές των αναγνωστών είναι επίσης τα μυθιστορήματα, ιδιαίτερα τα αστυνομικά όπως "Οι κατσαρίδες" του Τζον Νέσμπο. Στα ευπώλητα συγκαταλέγονται επίσης "Το τανγκό της παλιάς φρουράς" του Ισπανού συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ - Ρεβέρτε, καθώς και ιστορικά μυθιστορήματα και βιβλία συνταγών γνωστών από την τηλεόραση σεφ. Στα παιδικά βιβλία ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η επανέκδοση του "Ενα παιδί μετράει τα άστρα" του Μεν. Λουντέμη, το οποίο συνιστά ως δώρο και το "Βιβλιόπολις", όπως και το "Τικ και Τέλα" από τις εκδόσεις Ικαρος. Επίσης τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια του Ευγ. Τριβιζά και ειδικότερα το "Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή με τους 38 αρουραίους", ο "Αστερίωνας" από την Ελληνοεκδοτική, και για μεγαλύτερα παιδιά τη χιουμοριστική σειρά "Τίμμυ Φιάσκο" και τις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς και τη σειρά βιβλίων Τζερόνιμο Στίλτον. Στους μεγάλους προτείνει ενδεικτικά το τελευταίο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ "Ανατολή", το "Η κατάσκοπος της Ταγγέρης" της Μαρίας Ντουένιας, η "Ευτυχία" του Ζουλφί Λιβανελί και το "Endgame: Το κάλεσμα", των Τζέιμς Φρέι και Νιλς Τζόνσον - Σέλτον.
Ο Σταύρος Παπαχρήστου από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο επισημαίνει και αυτός ότι έχουν ξεκινήσει να κάνουν τα δώρα τους επιλέγοντας βιβλία, κλασικούς τίτλους και χριστουγεννιάτικες ιστορίες για τα παιδιά, μυθιστορήματα και ιστορικά μυθιστορήματα για τους μεγάλους. Το βιβλιοπωλείο "Παπαχρήστου" προτείνει: παιδικά, τα παραμύθια του Ευγ. Τριβιζά "Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή με τους 38 αρουραίους" και "Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα" και το "Καλά Χριστούγεννα με αγάπη" από τις εκδόσεις Πατάκη και "Το σεντούκι με τα παραμύθια" από το Βιβλιόφωνο. Επίσης, τη σειρά βιβλίων Ντετέκτιβ Κλουζ και τα δημοφιλή "Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης" και "Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα". Στους μεγάλους προτείνει "Το Αλφα της Ιθάκης μου" της Ελένης Κεραμάρη, "Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει" του Σουηδού Γιούνας Γιούνασον, "Το κυνήγι της αλεπούς" της Φανής Πανταζή, καθώς και το "Endgame: Το κάλεσμα", των Τζέιμς Φρέι και Νιλς Τζόνσον - Σέλτον και το τέταρτο βιβλίο της σειράς του Nicci French "Σημαδεμένη Πέμπτη".
Ο Λεωνίδας Μακρής από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο λέει ότι οι γονείς προτιμούν για τα παιδιά τους επίκαιρα χριστουγεννιάτικα διηγήματα και κλασικές ιστορίες του Αλ. Παπαδιαμάντη, ενώ για μικρότερα παιδιά παίρνουν ιστορίες με τον Αγιο Βασίλη. Οσοι γονείς προτιμούν την κλασική λογοτεχνία επιλέγουν συγγραφείς όπως η Αλκη Ζέη, η Κίρα Σίνου και η Πηνελόπη Δέλτα. Οσο για τους μεγάλους λέει ότι ο καθένας έχει τις επιλογές του: οι γυναίκες προτιμούν μυθιστορήματα και new age βιβλία που διαπραγματεύονται το πώς θα γίνει καλύτερη η ζωή μας, προτείνουν πώς θα αποκτήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες και υγεία, καθώς και βιβλία αυτοβοήθειας. Οι άντρες στρέφονται περισσότερο στα λεγόμενα βιβλία της κρίσης, όπως οικονομικά βιβλία, εκλαϊκευμένης επιστήμης και ιστορικά - ενώ κοινή επιλογή των δύο φύλων είναι το ιστορικό μυθιστόρημα. Το βιβλιοπωλείο "Μακρή" προτείνει σε παιδικά αναγνώσματα τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη, για κορίτσια "Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης" και το "Η Μιμή η νευρική" και για αγόρια "Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα", καθώς και τη σειρά βιβλίων Ντετέκτιβ Κλουζ και τις παιδικές μυθολογίες της Σοφίας Ζαραμπούκα. Επίσης, τα κλασικά παραμύθια του Ευγ. Τριβιζά "Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα" και "Φον Κουραμπιές εναντίον κόμη Μελομακαρόνη" του Κυριάκου Χαρίτου. Στους μεγάλους προτείνει το "Αλλέγκρα" από το νέο κύκλο βιβλίων του Μίμη Ανδρουλάκη, το "Η μικρή Μπιζού" του νομπελίστα Πάτρικ Μοντιανό, το αστυνομικό μυθιστόρημα "Οι κατσαρίδες" του Τζον Νέσμπο και ως προσωπική επιλογή προτείνει "Το ημερολόγιο του χειμώνα" του Πολ Οστερ.