Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 08:27

Σύμφωνα με έρευνα: Ευεργετικός ο κατσίγαρος για ζώα και ανθρώπους

Γράφτηκε από την
Σύμφωνα με έρευνα: Ευεργετικός ο κατσίγαρος για ζώα και ανθρώπους

Χοιρινό και κοτόπουλο με ευεργετικά Ω3 λιπαρά οξέα μπορεί να παραχθεί από την χρησιμοποίηση του κατσίγαρου, του βασικού υποπροϊόντος των ελαιοτριβείων, σαν πρόσθετο ζωοτροφών για τα εκτρεφόμενα κρεοπαραγωγικά είδη, σύμφωνα με νέες έρευνες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προ μηνός στη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της “Καθημερινής” σύμφωνα με το οποίο:
«Με αυτόν τον τρόπο από τη μία επιλύεται το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων που προκαλούν πολύ μεγάλη ρύπανση και από την άλλη μπορούμε να φτιάξουμε μια ζωοτροφή ευεργετική για την υγεία των ζώων αλλά και των καταναλωτών», λέει ο καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, υπεύθυνος από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων αποτελούν ένα μείγμα από πολλές οργανικές ουσίες όπως σάκχαρα, αζωτούχες ενώσεις, οργανικά οξέα, πολυαλκοόλες, πολυφαινόλες και υπολείμματα ελαίου τα οποία στο βαθμό που συσσωρεύονται στο περιβάλλον αποτελούν μεγάλη πηγή ρύπανσης, ωστόσο χαρακτηρίζονται και από υψηλή αντιοξειδωτική δράση.
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, ο κατσίγαρος προστέθηκε στη ζωοτροφή που δινόταν πειραματικά σε μικρά χοιρίδια, μετά τον απογαλακτισμό τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα ζώα είχαν καλύτερη υγεία και αντοχή απέναντι στις ασθένειες αλλά εμφάνισαν και μεγαλύτερο σωματικό βάρος σε σχέση με την πειραματική ομάδα που κατανάλωνε συμβατική ζωοτροφή, κάτι πολύ σημαντικό για τις κρεατοπαραγωγικές μονάδες. Επιπλέον, οι αιματολογικές και ιστολογικές μελέτες που έγιναν αργότερα στα σφάγιά τους έδειξαν ότι το κρέας τους περιείχε αυξημένο ποσοστό Ω3 λιπαρών οξέων, που προστατεύουν τα αγγεία και την καρδιά. Το ίδιο πείραμα πραγματοποιήθηκε και σε μονάδες παραγωγής κοτόπουλων με ανάλογα αποτελέσματα, ενώ οι μελετητές αναφέρουν ότι παρόμοια στοιχεία ισχύουν και για την παραγωγή βοοειδών στα οποία όμως, εξαιτίας του αυξημένου κόστους, προς το παρόν δεν έχει γίνει τέτοια πειραματική εκτροφή.
Ο κατσίγαρος όταν καταλήγει στις υδάτινες απορροές (λίμνες, ποτάμια, υπόγεια ύδατα) προκαλεί προβλήματα ευτροφισμού, ενώ στις περιπτώσεις που καταλήγει σε χωράφια, πέραν της πολύ άσχημης μυρωδιάς που αφήνει, προκαλεί υποβάθμιση της παραγωγικής τους ικανότητας και επιβαρύνει πολύ το ευρύτερο περιβάλλον. Ο εκσυγχρονισμός των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά και η αύξηση παραγωγής ελαιολάδου είχαν ως συνέπεια την παραγωγή αυξημένου όγκου αποβλήτων, με την Κρήτη να έχει τα πρωτεία στην παραγωγή κατσίγαρου (700.000 τόνους το έτος), την Πελοπόννησο να παράγει 400.000 τόνους το έτος και τα ελαιοτριβεία της Θεσσαλίας να χρειάζεται να διαχειριστούν 60.000 τόνους το έτος. Ο κατσίγαρος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο ζωοτροφών απαιτεί πρώτα μία μικρή επεξεργασία η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης μίας μικρής μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων στα ελαιουργεία.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino έχει έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους της μελέτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στην περιοχή. Η μελέτη διεξήχθη από το Εργαστήριο Φυσιολογίας των Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Πετρωτό (www.fabe.gr), στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Αρχιμήδης III" που συγχρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με συντονιστή το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας».


NEWSLETTER