Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 20:23

Ζητούν την επαναλειτουργία του Γραφείου Επιμελητών Ανηλίκων στην Καλαμάτα

Σοβαρό είναι το πρόβλημα παραβατικότητας ανηλίκων στην πόλη της Καλαμάτας και η επαναλειτουργία του Γραφείου Επιμελητών Ανηλίκων είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική και αναγκαία. Γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο προχθές το βράδυ, πήρε ομόφωνη απόφαση για την επαναλειτουργία του Γραφείου.

 

Χαρακτηριστική και καθοριστική ήταν η τοποθέτηση της πρώην επιμελήτριας ανηλίκων Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, που συνταξιοδοτήθηκε το 2011 και από τότε το Γραφείο (λειτουργούσε από το 1978) στην Καλαμάτα έκλεισε. Η κ. Κανελλοπούλου επεσήμανε ότι μετά τις μεγάλες πόλεις της χώρας η Καλαμάτα είναι αυτή με το σοβαρότερο πρόβλημα παραβατικότητας ανηλίκων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το δικαστήριο ανηλίκων δίκαζε 80 υποθέσεις (κυρίως τροχαίες παραβάσεις) το μήνα. «Και μιλάμε για καταστολή, όχι για πρόληψη, που είναι πιο αναγκαία», διευκρίνισε σχετικά. Παρατήρησε ότι «σήμερα αναζητείται ο υπεύθυνος, ο οποίος θα ασχοληθεί με ένα παιδί που έχει έντονη επιθετικότητα στο σχολείο» κι ενημέρωσε πως «το σχολείο δεν έχει προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού». Σημείωσε ότι «το φαινόμενο αυτό έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, όπως έχει πάρει η κακοποίηση παιδιών». 

Οσον αφορά τις ευθύνες και την κρισιμότητα της κατάστασης τόνισε πως «για το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας το κράτος έχει γυρίσει την πλάτη. Καθημερινά κλείνουν δομές, χώροι προστασίας για τους νέους ανθρώπους και μιλάμε για το μέλλον του τόπου. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».

Η πρώην επιμελήτρια ανηλίκων απηύθυνε «θερμή παράκληση να γίνει μια δυναμική κινητοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση, για να επαναλειτουργήσει το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων». Ενημέρωσε, ακόμα, ότι «το Γραφείο έχει 2 οργανικές θέσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίζει για τη μετακίνηση προσωπικού». Εκτίμησε ότι «ένας επιμελητής δε φθάνει, θα έπρεπε να έχει 5 ο νομός. Τώρα, όμως, αρκεί να ανοίξει το Γραφείο. Εχει κάνει αίτηση ενδιαφερόμενη κοινωνική λειτουργός».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος επεσήμανε ότι «οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι σε αυτό το θέμα. Οι ανήλικοι χρειάζονται την προστασία του κράτους σε επίπεδο πρόληψης».

Ο σύμβουλος - επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος επεσήμανε ότι «αυτή η κατάσταση δείχνει την ανυπαρξία και τη χρεοκοπία του κράτους».

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος παρατήρησε ότι «η δομή αυτή έπαιζε καθοριστικό ρόλο και σήμερα για ένα παιδί με παραβατική συμπεριφορά δεν υπάρχει ενδιάμεσο στάδιο και πάει κατευθείαν στο δικαστή και τον εισαγγελέα».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας απηύθυνε δημόσιο έπαινο στην κ. Κανελλοπούλου και παρατήρησε ότι το αίτημα της ενδιαφερόμενης κοινωνικής λειτουργού για τη θέση του επιμελητή ανηλίκων θα υποστηριχθεί σε 3 υπουργεία: Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Υγείας. 

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει την επαναλειτουργία του Γραφείου Επιμελητών Ανηλίκων στην Καλαμάτα και να υποστηρίξει την αίτηση της ενδιαφερόμενης κοινωνικής λειτουργού μαζί με ανάλογη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου, στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Υγείας.

 

Γ.Σ.