Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 08:07

Η κοινωνία αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους ανάπηρους

Η κοινωνία αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους ανάπηρους

Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα ρατσιστικά τους ανθρώπους με αναπηρίες. Οι προσπάθειες του Σύλλογου Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥΦΑΜΕΑ) να βγουν από το σπίτι τους, να εργαστούν και να χαρούν τη ζωή όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι δεν σταματά.

Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο έχει παίξει το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας. 
Με την ελπίδα λοιπόν ότι κάποια στιγμή η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει τα άτομα με αναπηρίες ακόμα περισσότερο, ο ΣΥΦΑΜΕΑ ανανεώνεται και ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο μέλλον. Τα νέα μέλη του Δ.Σ. μαζί με τα παλαιότερα θέλουν να μην υπάρχει αυτός ο ρατσισμός και τα ΑΜΕΑ να βγουν έξω από το σπίτι τους. Θέλουν να μην είναι μονίμως οι εθελοντές αυτοί που υποκαθιστούν την Πολιτεία, αλλά «θα πρέπει και η Πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της όπως πρέπει και να μεριμνήσει ουσιαστικά, σε πράγματα που πρέπει να προσφέρει». Μιλούν και για το ρόλο του, που με τη συλλογική προσπάθεια του προσωπικού, εθελοντών και φορέων συγκαταλέγεται στα καλύτερα κέντρα της Ελλάδας. Ο σύλλογος ήταν αυτός που πρωτοστατούσε σε δράσεις και στοχεύει τα παιδιά να μπουν ξανά σε προγράμματα απογευματινής απασχόλησης. Ομως για να πάει το κέντρο μπροστά, επιβάλλεται «περισσότερη κρατική προσφορά και μέριμνα», όπως λένε στην "Ε" τα μέλη του Δ.Σ.: «Οσο και να είμαστε ταγμένοι σε αυτό που κάνουμε, δεν θέλουμε με τίποτα να υποκαταστήσουμε την Πολιτεία», αναφέρουν - και προσθέτουν την καλή σχέση συνεργασίας εμπιστοσύνης και φίλιας με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων "Η Υπομονή" των οποίων «ο συνεχής αγώνας και οι προσπάθειες υπήρξαν κινητήριος δύναμη για εμάς για να συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό».

«ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΤΑ ΑΜΕΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Ο Σύλλογος δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την Πολιτεία στις υποχρεώσεις της. Είναι όμως αποφασισμένος να προβληματίσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τα μέλη του και την τοπική κοινωνία. Γιατί «κάθε πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να φροντίζει τους ανθρώπους της με αναπηρίες». Δυστυχώς όμως πολλά ΑΜΕΑ βιώνουν το ρατσισμό και χωρίς την εθελοντική δράση και τη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ πολλοί θα έμεναν κλεισμένοι στο σπίτι τους και αποκομμένοι από την κοινωνία.
Μέσα στα άμεσα σχέδια του συλλόγου είναι λοιπόν και η εύρεση ενός χώρου ώστε να ξεκινήσουν και πάλι απογευματινές δραστηριότητες και να μην μένουν τα ΑΜΕΑ αναγκαστικά τα απογεύματα στα σπίτια τους. «Δεν έχει προβλεφθεί τι να κάνουν απογευματινές ώρες, αναγκαστικά θα πρέπει να είναι σπίτια τους - δεν υπάρχει φορέας που να τα απασχολεί απόγευμα», αναφέρουν τα μέλη. Και προσθέτουν ότι «μέχρι πριν μερικά χρόνια οι ομάδες λειτουργούσαν πρωί – απόγευμα, αλλά μετά την υπαγωγή του κέντρου στο υπουργείο Υγείας τα πράγματα άλλαξαν, αλλά και το προσωπικό κουράστηκε και επειδή οι ομάδες αυτές λειτουργούσαν εθελοντικά, κόπηκαν».

312 ΜΕΛΗ ΑΡΙΘΜΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο ΣΥΦΑΜΕΑ αριθμεί 312 μέλη και ιδρύθηκε το 2006 και όπως λένε τα μέλη του Δ.Σ., θα μπορούσαν να είναι περισσότερα αλλά η οικονομική κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που κάποιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε σε μια ετήσια συνδρομή των 12 ευρώ. Πέρα όμως από τη χρηματική συνδρομή είναι και θέμα ταμπού: «Για ένα χρόνο το ποσό είναι μικρό. Αυτό που το πάει πίσω είναι ότι ένα μέλος ΑΜΕΑ σε μια οικογένεια είναι ακόμα θέμα ταμπού. Δεν είναι τυχαίο το ότι δεν βλέπουμε έξω παιδιά με αναπηρικά καροτσάκια, όταν κάποιος είναι ανάπηρος τον κοιτάνε με λύπηση. Ακόμα και η λέξη είναι ταμπού. Ο κόσμος δεν το αγγίζει, το ντύνει με λέξεις, όπως ειδικές ανάγκες κ.λπ.», σημειώνουν τα μέλη.
Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι 110 παιδιά κάθε ηλικίας πηγαίνουν στο ΚΕΦΙΑΠ και από χωριά. Εξυπηρετούνται 3 φορές την εβδομάδα με δύο βανάκια, το ένα κρατικό και το άλλο του Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Μεσσηνίας "Η Υπομονή". Αλλωστε ο ΣΥΦΑΜΕΑ ήταν που έφτιαξε με χορηγία και την αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης στο Κέντρο. Πήρε μουσικά όργανα και τον εξοπλισμό για το εργαστήριο κεραμικής, όπως και τα όργανα φυσιοθεραπείας.
Ο Σύλλογος στηρίζει το κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης και η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να βρίσκονται σε ένα δικό τους χώρο, να είναι ο εαυτός τους, χωρίς να τους κρίνει κάποιος και χωρίς απαραίτητα να είναι μόνιμα σε μια σχολική τάξη. Αλλά βγαίνουν έξω, κάνουν κηπουρική, δημιουργίες από πηλό, ζωγραφική, ακόμα και μαγειρική, με την καθοδήγηση εθελοντών. Επίσης, το Κέντρο έχει συμβάλει στο να βρίσκονται σε επικοινωνία με το κοινωνικό σύνολο, έτσι στη διαδρομή των 11 χρόνων που δραστηριοποιούνται το Κέντρο και ο σύλλογος, τα παιδιά αυτά είδαν και έκαναν πράγματα που δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να κάνουν.

Η ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το σημαντικότερο όλων βέβαια είναι ότι ο κόσμος γνώρισε αυτά τα παιδιά, που ξεκίνησαν από την ηλικία 5-6 ετών και τώρα είναι έφηβοι. Ο κόσμος είδε τα έργα τους και αυτό τα ευχαριστεί. Αλλά και τους εθελοντές του Συλλόγου ευχαριστεί η εξέλιξή τους: «Δεν μιλάμε για θαύματα αλλά βλέπουμε μια εξαιρετική εξέλιξη σε πάρα πολλά παιδιά και σε κλάδους όπως η μαγειρική, η κεραμική, η ζωγραφική. Είναι καλλιτέχνες και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας εκεί έξω». Ομως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, γιατί όπως διαπιστώνουν τα μέλη του Δ.Σ., «υπάρχει ρατσισμός σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και τα νέα παιδιά δεν έχουν ξεπεράσει το ρατσισμό απέναντι στα ΑΜΕΑ και δεν είναι πάντα αποδεκτά και παντού. Λένε λοιπόν πως «για να βάλεις ένα παιδί να δουλέψει πρέπει να είσαι 100% σίγουρος ότι δεν θα αντιμετωπίσει ρατσιστικές συμπεριφορές και η οικονομική κρίση λειτουργεί δυστυχώς ως πρόφαση». Ομως δεν αντιμετωπίζουν όλοι με τον ίδιο τρόπο τα ΑΜΕΑ. Μεταξύ αυτών που μάχονται για τα δικαιώματά τους είναι και ιδρύματα όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που με μια πρόσφατη χορηγία έχει συμβάλει από τον περασμένο Δεκέμβριο στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Με τη χορηγία παρέχεται στο ΚΕΦΙΑΠ η δυνατότητα να απασχολεί νοσηλεύτρια 8ωρης απασχόλησης και οδηγό για το βανάκι, καθώς και ψυχολόγο. Επιπρόσθετα ο σύλλογος μπορεί και βάζει εργοθεραπεύτρια 4ωρης απασχόλησης και τα έξοδα για το πετρέλαιο που χρειάζεται το βανάκι.
* Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΦΑΜΕΑ είναι τα εξής: Πρόεδρος Μαίρη Θεοδωρακοπούλου, αντιπρόεδρος Γεωργία - Χριστίνα Αβαρλή, γραμματέας Κωνσταντίνα Μπαρδουνιώτη, ταμίας Αμαλία Γιαννακουρέα - Κλείδωνα, ειδική γραμματεία Νίκος Καραγιαννίδης και μέλη Σταυρούλα Λίβα, Σωτηρία Αδαμοπούλου και αναπληρωματικό μέλος Κυριακή Παναγιωτακοπούλου - Φωτοπούλου.

Μία πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση υπέρ της κοινωνικής προσφοράς
Ενας από τους στόχους του ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ Μεσσηνίας είναι να δημιουργεί καινοτόμες ιδέες ή να στηρίζει αξιόλογες προσεγγίσεις, που οδηγούν προς μια κοινωνία δίχως αποκλεισμούς, μετατρέποντας τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες από αποδέκτες υπηρεσιών υποστήριξης σε ενεργούς συμμετέχοντες.
Στα πλαίσια αυτά, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ήρθε σε επικοινωνία με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) από όπου προέκυψε μια πολύ σημαντική δωρεά, που αφορά στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων του  ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καλαμάτας (πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας).
Συγκεκριμένα μέσω του ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ Μεσσηνίας καλύπτεται η μισθοδοσία τριών ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για 2 έτη, το οποίο προσωπικό διατέθηκε στην ανωτέρω δημόσια υπηρεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έγκριση και χορήγηση της δωρεάς αυτής από το ΙΣΝ, προηγήθηκε ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών του Συλλόγου.
Θεωρούμε πολύ μεγάλη επιτυχία την εξασφάλιση αυτής της δωρεάς και νιώθουμε  την ανάγκη  να ευχαριστήσουμε από καρδιάς το ΙΣΝ, καθώς και όλη την ομάδα που συνεργάστηκε με τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ.
Είμαστε ευγνώμονες που το ΙΣΝ μας συμπεριέλαβε στη λίστα των δωρεοδόχων του και μας τιμά που προστέθηκε στην οικογένεια των φίλων και δωρητών του ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ.
Το Δ.Σ.