Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 14:52

Κινητοποιήσεις εργαζομένων του ΕΘΙΑΓΕ για τα νέα μέτρα

Ο σύλλογος εργαζόμενων στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για τα προωθούμενα νέα μέτρα της κυβέρνησης που θίγουν κάθε εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο. Καταγγέλλει επίσης τον εμπαιγμό του από το ΥΠ.Α.Α.Τ. για  ένα σχεδόν χρόνο, αφού μέχρι πρότινος διαβεβαίωνε πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στους υπό συνένωση φορείς, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνονται μέσω του τύπου αξιολογήσεις και επαναξιολογήσεις μέσω ΑΣΕΠ. Πιστεύουμε ότι μέσω της προσχηματικής αξιολόγησης του ΑΣΕΠ υπάρχει οργανωμένο σχέδιο απολύσεων χιλιάδων εργαζόμενων, κατ’ επιταγή των Ε.Ε. Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ.  Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μας γυρίζουν πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα, που ήδη εγκαθιδρύεται παντού στις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το σχέδιό τους όμως δεν σταματά εκεί προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις ωθούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό κανιβαλισμό με πρώτα θύματα τους «υποτιθεμένους προνομιούχους» δημοσίους υπαλλήλους.
Αποκρύπτουν σκόπιμα πως στην Ελλάδα οι Δημ. Υπ. (κυβέρνηση, δημ. επιχειρήσεις, ΜΚΟ) αποτελούν το 23% του συνόλου (International Labor Organization), με τη Σουηδία στο 34% τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες από 27-30%, την Γαλλία στο 30%, την Ολλανδία στο 27% κλπ. Ότι σε δημόσιες δαπάνες επί του ΑΕΠ είμαστε στο 39% κάτω από Σουηδία, Δανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία που κινούνται από το 40% - 57% στη Σουηδία, στοιχεία από τον ΟΟΣΑ. Ότι σε επίπεδο μισθοδοσίας οι μισθοί των Δημ. Υπ. στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 9,3% του ΑΕΠ και πάλι κάτω από πολλούς με ΑΕΠ μάλιστα πολύ "καλύτερο" από το δικό μας (Δανία 17% !, Φινλανδία, Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο, Νορβηγία) και σε ίδια επίπεδα σχεδόν με τις άλλες σοβαρές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Σε σχέση με την Μπουργκίνα Φάσο ίσως πράγματι να έχουμε τεράστιο δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση λοιπόν με την συναίνεση της Ν.Δ, ΛΑΟΣ, Ντόρας και λοιπών προθύμων υπερασπιστών του μνημονίου στηριζόμενη στις πουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ  ενώ κάθε τρεις και λίγο πετσοκόβει τον μισθό, την ασφάλιση, την περίθαλψη και τη σύνταξη, επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους, ότι  η κρίση τάχα ήρθε από το χρέος και τις σπατάλες του δημόσιου τομέα, ότι την ευθύνη την έχουν οι εργαζόμενοι, ότι «μαζί τα φάγαμε». Οι εργαζόμενοι όμως δεν τρώνε πια κουτόχορτο. Προειδοποιούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι:
Δεν πρόκειται να ανεχθούμε: την απώλεια έστω και μιας θέσης εργασίας, την μείωση έστω και για ένα επιπλέον ΕΥΡΩ στις αποδοχές μας και την συνέχιση του εμπαιγμού και της κοροϊδίας.
Συμμετέχουμε στον συντονισμό σωματείων των Ερευνητικών φορέων σε Πανελλαδική σύσκεψη την Παρασκευή 3/6/11 στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣTO ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.