Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 21:01

"Ελληνική Λαογραφία. Μελετήματα" του καθηγητή Αριστείδη Δουλαβέρα

"Ελληνική Λαογραφία. Μελετήματα" του καθηγητή Αριστείδη Δουλαβέρα

Το νέο πολυσέλιδο (550 σελίδες) βιβλίο του ολοκλήρωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα Αριστείδης Δουλαβέρας με τίτλο "Ελληνική Λαογραφία. Μελετήματα". Το έργο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη

Η "Ελληνική Λαογραφία. Μελετήματα" περιλαμβάνει 21 μελετήματα, που αναφέρονται σε θέματα παραδοσιακού και σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού. Τα εν λόγω κείμενα εντάσσονται σε 10 ενότητες, που είναι οι παρακάτω: Ιστορικά της Λαογραφίας - Φιλολογική Λαογραφία - Λαογραφία και Εκπαίδευση - Λαογραφία και Λογοτεχνία - Εθιμική Λαογραφία - O φιλέορτος βίος στη Μεσσηνία. Νεο-αγροτικές και συναφείς γιορτές - Λαϊκές δοξασίες για τη δύναμη των βοτάνων στον «Ζητιάνο» του Καρκαβίτσα - Η λαϊκή ιατρική στην παραδοσιακή  κοινωνία της Κορινθίας του 20ού αιώνα - Λαϊκό δίκαιο - Διάφορα. 

Τρία μελετήματα αφορούν τη Μεσσηνία: α. «Η συμβολή της «Τριφυλιακής Εστίας» στη Μεσσηνιακή Λαογραφία», β. «Στοιχεία του υλικού βίου για την άνω Μεσσηνία μέσα από δικαιοπρακτικά έγγραφα (προικοσύμφωνα) του 19ου αιώνα» και γ. «Η νεωτερικότητα στον φιλέορτο βίο της Μεσσηνίας: Νέο-αγροτικές και συναφείς γιορτές».

Ο συγγραφέας μελετά μεθοδικά και συστηματικά τα θέματά του, εν πολλοίς πρωτότυπα  - ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και συλλογικούς τόμους - χρησιμοποιεί πλούσια βιβλιογραφία, που την παραθέτει σε κάθε μελέτημα χωριστά και φωτίζει με επάρκεια και πληρότητα πλευρές της παραδοσιακής, κυρίως, αλλά και της σύγχρονης ζωής. Η έκδοση αυτή αποτελεί μια πολύ αξιόλογη συμβολή στην Ελληνική Λαογραφία και οπωσδήποτε, ένα χρήσιμο βοήθημα στον λαογράφο, στον φοιτητή και σε κάθε ενδιαφερόμενο.