Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 20:04

Ικανοποίηση για τη στελέχωση του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας 

Ικανοποίηση για τη στελέχωση του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας 

Μια φωτεινή εξαίρεση έρχεται να δώσει ελπίδα για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης στις μονάδες ειδικής αγωγής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στον καιρό της κρίσης, καθώς φέτος στελεχώθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Μάλιστα το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  (ΕΕΕΕΚ) Καλαμάτας, σύμφωνα με τον διευθυντή Παναγιώτη Κάτσο, είναι πλήρως στελεχωμένο, ύστερα από τη μέριμνα που έδειξε ο περιφερειακός  διευθυντής εκπαίδευσης Παναγιώτης Πετρόπουλος αλλά και το υπουργείο Παιδείας. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως η φετινή στελέχωση θυμίζει εποχές προ κρίσης κι εύχεται αυτό να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αφού στα χρόνια της κρίσης ήταν πάρα πολλές οι δύσκολες στιγμές που υπήρξαν. Ελπίζει μάλιστα να επιτευχθεί η ικανοποιητική χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και από τη μεριά του τονίζει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στις μονάδες που φιλοξενούν ΑμΕΑ.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ

Το ΕΕΕΕΚ φιλοξενεί 54 παιδιά στο κτήριο που παραδόθηκε το 2011 και πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Λειτουργούν πέντε έτη σπουδών κι ένα πρακτικής, ενώ πέρυσι δόθηκε η δυνατότητα σε κάποιους αποφοίτους να παραμείνουν για ένα ακόμα έτος πρακτικής. Πρόκειται για 20 περίπου παιδιά που σε λίγο θα αποφοιτήσουν, αλλά δεν έχει ληφθεί κάποια πρόνοια για τη συνέχεια, παρά τα αιτήματα των γονέων και των εκπαιδευτικών να υπάρξει μέριμνα, ώστε αυτά τα παιδιά να βρουν διέξοδο και απασχόληση και τα επόμενα χρόνια. Οπως εξηγεί, κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν την ικανότητα να βγουν στην κοινωνία και να εργαστούν, ενώ άλλα θα παραμείνουν εξαρτώμενα από τις οικογένειές τους. Γι’ αυτά τα παιδιά δεν έχει ληφθεί η πρόνοια για το τι μπορούν να κάνουν μετά το σχολείο. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως στα αστικά κέντρα, έχουν αναπτυχθεί κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αλλά κρατικά είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που λύνουν το πρόβλημα. Ωστόσο, πρόσφατα ενημερώθηκε με χαρά πως στην Αργολίδα προχώρησε μια τέτοια δομή που θα λειτουργεί και με χορηγίες, αν και στην Καλαμάτα δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη κίνηση ακόμα. «Πρέπει να υπάρξει μια κρατική δομή, ίσως σε συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε αυτά τα παιδιά να απασχολούνται και αν είναι δυνατόν να λειτουργεί και κάποιος ξενώνας για να μπορούν κάποια στιγμή να λείψουν και οι δύο γονείς» παρατηρεί και υπογραμμίζει πως «καθήκον της Πολιτείας είναι να μεριμνήσει ώστε αυτά τα παιδιά να μη μένουν κλεισμένα σε ένα σπίτι. Την ώρα μάλιστα που σε άλλες χώρες έχουν προνοήσει γι’ αυτό. Μιλάμε για ανθρωπιά». 

Οπως εξηγεί, στην περιοχή μας η μοναδική δομή που υπάρχει είναι το πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, νυν ΚΕΦΙΑΠ που ανήκει στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κι εξυπηρετεί έναν μικρό αριθμό παιδιών. Η λύση, όπως λέει ο κ. Κάτσος, είναι ή να στελεχωθεί και να αποκτήσει υποδομές αυτή η δομή ή να βρεθεί μια άλλη λύση.

Επιπλέον, ο ίδιος ενημερώθηκε ότι προχωρά η δημιουργία ενός ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου στην περιοχή μας, πράγμα θετικό, το οποίο όμως και πάλι δε λύνει το πρόβλημα της μετέπειτα απασχόλησης και εκπαίδευσης. 

 

«ΑΓΚΑΘΙ» Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση, από πέρυσι είναι μειωμένη, όμως όπως τονίζει «μέχρι ενός σημείου μπορεί να γίνει οικονομία», αφού σε αυτά τα σχολεία χρειάζεται κυρίως απόλυτη καθαριότητα. Οικονομία γίνεται ακόμα και στο χαρτί, αφού χρησιμοποιούνται και τα έγγραφα που έχουν εκτυπωθεί από τη μια πλευρά. Και αυτό όμως μπορεί να γίνει μέχρι ενός σημείου, αφού απαιτούνται αρκετές εκτυπώσεις για τις εργασίες των μαθητών. 

Ο κ. Κάτσος τονίζει την ανάγκη ελαστικότητας στη χρηματοδότηση ειδικά των μονάδων που εκπαιδεύουν ΑμΕΑ, όπου ορισμένες ανάγκες καλύπτονται ακόμα και από χορηγίες ιδιωτών. 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ενα ακόμα πρόβλημα στην περίοδο της κρίσης έχει να κάνει με τη μεταφορά των μαθητών, αφού ορισμένα παιδιά ακόμα και λίγο πριν την περίοδο των εορτών δε μπορούσαν να πάνε στο σχολείο. Μέχρι πρόσφατα μάλιστα δεν είχε τακτοποιηθεί δρομολόγιο για δυο μαθητές μέσα στην πόλη της Καλαμάτας.