Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 22:01

Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί στη Μεσσήνη, θα αντιδράσουν δυναμικά στους πλειστηριασμούς

Γράφτηκε από τον
Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί στη Μεσσήνη, θα αντιδράσουν δυναμικά στους πλειστηριασμούς

Αγανακτισμένοι και οργισμένοι είναι οι παραγωγοί της Μεσσήνης, καθώς τα προϊόντα τους μένουν απούλητα και σαπίζουν στα χωράφια. Την ίδια ώρα που βιώνουν πολύ δύσκολες στιγμές και δίνουν μάχη για να επιβιώσουν, τους έρχονται ειδοποιήσεις από τράπεζες για τα χρέη τους, με την απειλή των πλειστηριασμών. Οι αγρότες είναι έτοιμοι να αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο και προειδοποιούν τους βουλευτές του νομού να μην εμφανιστούν στην περιοχή. Είναι τέτοια η κατάσταση, που, όπως λένε, δεν έχουν λεφτά να βάλουν πετρέλαιο στο τρακτέρ για να πάνε στο κτήμα τους.
Σε μια παρέα σε καφενείο στην πλατεία της αγοράς στη Μεσσήνη:
Ο Θανάσης Κατσιβαρδέας μας είπε ότι «δεν κινείται τίποτα στην αγορά, ενώ τράπεζες κι εφορίες στέλνουν χαρτιά στον κόσμο και η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα». Παρατήρησε πως «τα προϊόντα παραμένουν αδιάθετα στα χωράφια» και σημείωσε: «Η Αγροτική μας στέλνει χαρτιά, από πού θα βρούμε να πληρώσουμε; Θα ανατινάξουμε τις τράπεζες και τις εφορίες. Κοίτα, όλη αυτή την ώρα έχει μπει κανένας άνθρωπος σε μαγαζί; Πώς θα πληρώσουμε το ΤΕΒΕ; Δε μιλάει, δε μιλάει ο κόσμος, αλλά θα γίνει ξαφνικά το μπαμ». Ο κ. Κατσιβαρδέας προειδοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. - «γιατί δε βλέπουμε κομματικά τα πράγματα, να μην πατήσουν στην περιοχή, γιατί θα τους λυντσάρει ο κόσμος». Υποστήριξε ότι «αυτή η κυβέρνηση πρόδωσε τον κόσμο που την ψήφισε» και παρατήρησε πως «δεν έχουμε λεφτά για πετρέλαιο στα τρακτέρ μας».
Ο Δημήτρης Μιχ. Δουρούμης που έχει πρόβατα και βάζει και πατάτες, επεσήμανε: «Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ευρώ δεν έχουμε στην τσέπη μας. Πού να πουλήσω τα αρνιά; Και το γάλα είναι τσάμπα, μας εκμεταλλεύονται».
Ο Κυριάκος Πατρινιός ανέφερε ότι «το 2010 έγιναν εξαγωγές πατάτας 35 εκατομμύρια κιλά, αλλά οι εισαγωγές από Αίγυπτο και Κύπρο ήταν 135 εκατ. κιλά» και σημείωσε: «Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι αγρότες δεν πήραν καθόλου χρήματα. Το κράτος έπρεπε να μεριμνήσει, να ασχοληθεί με τον αγρότη και να μην τον αφήνει στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Οι πατάτες έχουν μείνει απούλητες, ενώ η καλλιέργεια έχει φθάσει στα 1.200 ευρώ το στρέμμα. Να τα λάβει υπόψη του αυτά το κράτος και να είναι επιεικές στο θέμα των δανείων που χρωστούν οι αγρότες και όχι να μας στέλνουν έγγραφα και να μας λένε ότι θα μας κατασχέσουν το σπίτι και την περιουσία μας». Επεσήμανε με οργή, με βάση αυτό που ζει ο ίδιος, πως «δεν πουλιούνται οι πατάτες. Δέκα κλούβες πούλησα την Τετάρτη και 10 το Σάββατο στη λαϊκή της Καλαμάτας. Μας πρόσθεσαν και τις ταμειακές μηχανές με βιβλίο εσόδων κι εξόδων και στο τέλος του χρόνου θα μας πουν για περαίωση. Θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε. Να έρθουν οι βουλευτές και οι τραπεζίτες να καλλιεργήσουν».
Ο Κώστας Δουρούμης ενημέρωσε ότι «από 45 στρέμματα πατάτα έβγαλα 3.000 κλούβες, πώς να μην μπω μέσα; Επρεπε να βγάλω 7.000, για να βγάλω μεροκάματο» και τόνισε: «Εχουμε πέσει σε ελεεινούς και τρισάθλιους που μας κυβερνούν. Αυτοί βγαίνουν με καινούργιες γραβάτες και τα λάγαρά μας έχουν πάει πίσω από την πλάτη μας».
Η παρέα σημείωσε ότι «από τις 8 το βράδυ η πλατεία της Μεσσήνης θυμίζει Γερμανική κατοχή. Εχει πεθάνει η αγορά».
Στο δρόμο προς την Μπούκα, σε κτήμα μέσα στην πόλη, φαίνεται η εικόνα που κατέγραψαν τα άτομα της παρέας. Δεξιά και αριστερά έχει βγει η πατάτα, στο κέντρο η πατάτα έμεινε και σάπισε, γιατί δεν υπήρχε ζήτηση, δεν ήθελε κανείς να την αγοράσει.
Μετά το συσκευαστήριο - φάντασμα του συνεταιρισμού, ο Θαν. Κατσιβαρδέας παράτησε τις πατάτες στο κτήμα, γιατί δεν έβρισκε αγοραστή. Οι πατάτες πλέον δε φαίνονται, καθώς έχουν σκεπαστεί από τα χορτάρια. Υπολογίζονται πως θα ήταν 15 τόνοι και θα έβγαζε 6.000 με 7.000 ευρώ.
Εκεί συναντήσαμε την 80χρονη μητέρα του Ελένη Κατσιβαρδέα, που αγωνιζόταν να ανοίξει το νερό και το ρεύμα για να ποτίσει, παρά τη ζημιά. «Τον αγρότη δεν τον υπολογίζουν. Πεινάμε. Πρέπει να ξεσηκωθούμε, αφού δεν ξεσηκωνόμαστε...», παρατήρησε με θυμό η 80χρονη γυναίκα. Η ίδια παίρνει σύνταξη 430 ευρώ το μήνα και πάνε να τις κόψουν τα 40.
Πιο κάτω, στην αρχή της ευθείας προς την παραλία της Μπούκας, έχει στηθεί οργανωμένος πάγκος με διάφορα προϊόντα από την οικογένεια Πλιού. Ο Δημήτρης Πλιός έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.
Η ηλικιωμένη μητέρα του Παναγούλα Πλιού σημείωσε με οργή:
«Τις πετάμε τις ντομάτες, αφού δεν μπορούμε να τις πουλήσουμε. Πας στο μανάβη και σου λέει ότι έχει και δε θέλει
Και μιλάμε για 30.000 ευρώ. Γυναίκες, καλάμια, φυντάνια... πολλά έξοδα και 300 ευρώ γαλάζωμα την εβδομάδα. Αντε στο γεωπόνο να δεις τι γίνεται... Την πατάτα την πετάξαμε. Τα φασόλια τα φρεζάραμε». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ανηψιός της πήγε στην Αθήνα να πουλήσει φασολάκια και του έδιναν 30 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που του είχαν κοστίσει 37 λεπτά μόνο τα κοπτικά.
Ο πατέρας Αποστόλης Πλιός - σύζυγος της Παναγούλας επεσήμανε ότι «οι περιβολαραίοι είναι να πάνε να φουντάρουν. Εμεινε η πατάτα, αν μείνει και η ντομάτα; Εδώ η κυβέρνηση μας κόβει τη σύνταξη και θα μας δώσει λεφτά για την ντομάτα; Πήγαμε 7 τελάρα στη λαϊκή της Καλαμάτας και πουλήσαμε τα 3».
Οι δύο ηλικιωμένοι σημείωσαν ότι ο γιος τους «έχει 10.000 ρίζες ντομάτας σ’ όλο το κτήμα, εδώ μπροστά είναι μόνο 600». Παρατήρησαν πως «ο κόσμος πάει στη θάλασσα, γιατί είναι τσάμπα, αλλιώς δε θα πήγαινε κανένας».


NEWSLETTER