Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 21:04

Βράβευση διακριθέντων στο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Μεσσήνης (βίντεο-φωτογραφίες)

Βράβευση διακριθέντων στο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Μεσσήνης (βίντεο-φωτογραφίες)

Με τη βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν ολοκληρώθηκε ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος Γυμνασίων και Λυκείων Μεσσήνης. Η απονομή των βραβείων έγινε το περασμένο Σάββατο, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον οικείο δήμο και το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, με τη συμμετοχή της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων. Μέλη της κριτικής επιτροπής ήτανε οι: Τίμος Γιαννακόπουλος, φιλόλογος. Καίτη Καγκαράκη, συγγραφέας. Αγγελος Λάππας, φιλόλογος - συγγραφέας. Αντωνία Παυλάκου, φιλόλογος -συγγραφέας. Μαρία Σταθέα, φιλόλογος - συγγραφέας. Τα αποτελέσματα του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος, έχουν ως εξής:

Ποιήματα μαθητών Γυμνασίου

1ο βραβείο: «Του έρωτα», Αγγελετάκη  Μαρίνα, 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης. 2ο βραβείο: «Σε περιμένω», Κόρπη Χρυσαφένια,  2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης. 

Ποιήματα μαθητών Λυκείου

1ο βραβείο: «Το πεφταστέρι», Πλατάρου Μαρία, 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης. 2ο βραβείο: «Τα δίχτυα», Λαμπροπούλου Γεωργία, 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης. 

Διηγήματα μαθητών Γυμνασίου

1ο βραβείο: «Αγάπη ήταν», Αποστολοπούλου Ιωάννα, 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης. 2ο βραβείο: «Μια νύχτα μόνο», Καραγεώργη Μαρία, 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης.

Διηγήματα μαθητών Λυκείου

1ο βραβείο: «Ολα έχουν ομορφιά, αλλά δεν μπορούν όλοι να την δουν», Γεωργιοπούλου Αντωνία, 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης. 2ο βραβείο: «Κυνηγώντας ένα καλύτερο αύριο», Ντίνου Παναγιώτα, 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης.

Την εκδήλωση διάνθισαν μουσικά και με τα τραγούδια τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Τασιάννα Κροντήρη, ενώ η πρόεδρος του σωματείου Ντίνα Αντωνάκου - Γκότση, τόνισε τη σημασία να θεσμοθετηθεί αυτός ο διαγωνισμός και ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ο Ν. Καζαντζάκης στο έργο του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» αναφερόμενος στον κεντρικό ήρωά του Μανολιό γράφει: «Η κάθε λέξη στην αρχή τού φάνταζε σαν ένα πετραμύγδαλο κι έπρεπε να το σπάσει για να βρει και να γευτεί το γλυκύτατο καρπό. Μα σιγά σιγά, με τον καιρό, με την αγάπη, οι λέξεις μαλάκωναν, αλάφρωναν, άνοιγαν μόνες τους κάτω από τη ζεστή του αναπνοή».
Ο Καζαντζάκης χρησιμοποιώντας τη συγκινησιακή χρήση της γλώσσας της Λογοτεχνίας τονίζει ότι οι λέξεις σπάζουν δύσκολα σαν πετραμύγδαλο, μαλακώνουν όμως σιγά σιγά και ανοίγουν νέους ορίζοντες στη θέαση του κόσμου".
Απευθυνόμενη προς τα παιδιά παρατήρησε: «Μας κάνατε να μετρήσουμε λέξη τη λέξη, φράση τη φράση τις χαρές, τους φόβους και τις αγωνίες σας, τα όνειρα και τις ελπίδες σας. Μπήκατε στην καρδιά μας, την κερδίσατε και νιώσαμε πως είστε όλοι νικητές, βραβευθέντες και μη, γιατί νίκη είναι η συμμετοχή και η δημιουργία». Χαιρετισμό απηύθυναν η συγγραφέας Καίτη Καγκαράκη, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους δεσμούς της με τη Μεσσήνη και η φιλόλογος - συγγραφέας Μαρία Σταθέα, η οποία στάθηκε κυρίως στο έργο της κριτικής επιτροπής. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν ανέγνωσαν αποσπάσματα των διηγημάτων τους και απήγγειλαν τα ποιήματά τους, τα οποία είχαν θέμα τον έρωτα, το προσφυγικό, τη μοναξιά και τη φιλία, αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλοσοφικού Κέντρου.