Πέμπτη, 12 Μαϊος 2016 08:39

300 επιστήμονες στο Συνέδριο Νεφρολογίας στην Καλαμάτα

300 επιστήμονες στο Συνέδριο Νεφρολογίας στην Καλαμάτα

Περισσότεροι από 300 Ελληνες και ξένοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο βρίσκονται από χθες στην Καλαμάτα και θα μείνουν μέχρι το Σάββατο, συμμετέχοντας στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας το οποίο διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Elite City Resort». Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ).

Πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο Μεσσήνιος καθηγητής Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μπολέτης. Χθες ο συμπατριώτης μας καθηγητής και διευθυντής του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, η Κατερίνα Παπαγιάννη καθηγήτρια Νεφρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και ο Γιώργος Μπριστογιάννης συντ. διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Καλαμάτας και πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το συνέδριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη θεμάτων από διακεκριμένους Ελληνες και ξένους ομιλητές με πρωτογενές ερευνητικό έργο και διεθνές κύρος, αλλά και από νεότερους νεφρολόγους με επιστημονικό ενδιαφέρον, εξασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο του συνεδρίου.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, δορυφορικά συμπόσια και ανακοινώσεις, που καλύπτουν κλινικά θέματα και ερευνητικές προοπτικές της Νεφρολογίας καθώς και νεότερες εξελίξεις στην ειδικότητα της Νεφρολογίας. Το επιστημονικό πρόγραμμα συμπληρώνεται με δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια, που απευθύνονται σε νεότερους νεφρολόγους.

 

ΣΥΧΝΗ ΠΑΘΗΣΗ

Οπως αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια αρκετά συχνή πάθηση στην σύγχρονη εποχή, και σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία ένας στους 10 ενήλικους παρουσιάζει κάποιο από τα πέντε στάδια της νόσου. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία και στις ηλικίες άνω των 70 ετών πλησιάζει το 50%. Η νόσος προσβάλλει και τα δύο φύλα, με μεγαλύτερη προτίμηση τους άνδρες. Κύριες αιτίες στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, ενώ πλήθος νοσημάτων συστηματικών ή μη μπορούν να προσβάλουν τον νεφρό και να προκαλέσουν χρόνια νεφρική νόσο.

Η αντιμετώπιση του τελικού σταδίου της νόσου περιλαμβάνει την αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό ή με περιτοναϊκή κάθαρση και την μεταμόσχευση νεφρού που αποτελεί και την καλύτερη θεραπευτική επιλογή.

 

ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου. Σήμερα και σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, 13.370 ασθενείς σε τελικό στάδιο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας. Η πλειονότητα, 10.026 ασθενείς υποβάλλονται σε χρόνιο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης σε τεχνητό νεφρό, 701 ασθενείς είναι σε περιτοναϊκή κάθαρση και 2.626 ασθενείς είναι μεταμοσχευμένοι εν ζωή. Πέρυσι υπήρξε μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2014 (περίπου 250 ασθενείς). Η μέση ηλικία στο σύνολο των ασθενών είναι 63,7 έτη και η κύρια αιτία ο σακχαρώδης διαβήτης 18,6% με δεύτερη τις σπειραματονεφρίτιδες 17,7% και τρίτη την υπέρταση 9,1%. Το ποσοστό αύξησης των ασθενών παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια στο ποσοστό 2,2 - 2,4%.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΩΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Ο κ. Μπολέτης επεσήμανε πως δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά στην προσφορά οργάνων για μεταμόσχευση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Πέρυσι έγιναν μόνο 93 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Αντίθετα η αιμοκάθαρση είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο. Υπάρχουν συνολικά 92 κρατικές και 75 ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) εξαπλωμένες γεωγραφικά σε όλη την χώρα. Η Μεσσηνία διαθέτει 3 τέτοιες μονάδες, δύο στα νοσοκομεία του νομού και μία ιδιωτική, που καλύπτουν πλήρως και σε υψηλό επίπεδο τον πληθυσμό στη Μεσσηνία και όχι μόνο. Ιδιαίτερα, η ιδιωτική μονάδα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών το καλοκαίρι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Η ΜΤΝ του Νοσοκομείου Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1984 και όπως είπε ο Ιωάν. Μπολέτης είναι μία από τις παλαιότερες και καλύτερες της περιφέρειας. Από το 2000 λειτουργεί η ΜΤΝ του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας καλύπτοντας τους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 50 μόνιμοι ασθενείς σε αιμοκάθαρση στη ΜΤΝ του Νοσοκομείου Καλαμάτας και σχεδόν 150 συνολικά σε όλη τη Μεσσηνία. Περισσότεροι από 40 Μεσσήνιοι ασθενείς έχουν μεταμοσχευθεί από το 1990 μέχρι σήμερα, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση υγείας.

Ν.Κ.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν χθες στη 1 το μεσημέρι με δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη νεφρική βιοψία και τη διατροφική υποστήριξη στους ασθενείς με νεφρικές παθήσεις. Ακολούθησε το απόγευμα στρογγυλό τραπέζι για την έρευνα και στις 7.45 έγινε η εναρκτήρια τελετή στο Μέγαρο Χορού στην Καλαμάτα.

Σήμερα οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 7.30 το πρωί. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:

• 7.30 π.μ. - 8.30 π.μ. Συζήτηση με τον ειδικό: Μεταμόσχευση.

• 8.30 π.μ. - 9.30 π.μ. Προφορικές ανακοινώσεις.

• 9.30 π.μ. - 11 π.μ. Στρογγυλό τραπέζι: Μεταμόσχευση νεφρού: επιλεγμένα θέματα.

• 11.30 π.μ. - 1 μ.μ. Διαλέξεις: Οξέωση στη χρόνια νεφρική νόσο. Regenerative medicine in Nephrology.

• 1 μ.μ. - 2 μ.μ. Γεύμα. Αναρτημένες ανακοινώσεις.

• 3 μ.μ. - 4.30 μ.μ. Στρογγυλό τραπέζι: Υπέρταση: επιλεγμένα θέματα.

• 4.30 μ.μ. - 5.15 μ.μ. Διάλεξη: Συγχορήγηση ACEi και ARB: στον Καιάδα;

Επίσης στο πρόγραμμα της ημέρας συμπεριλαμβάνονται και δύο δορυφορικές διαλέξεις:

• 5.30 μ.μ. - 6.15 μ.μ. Astellas.

• 6.15 μ.μ. - 7 μ.μ. Amgen.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται το Σάββατο με αποχαιρετιστήριο κοκτέιλ στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Grecotel Filoxenia» στην Καλαμάτα. Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται στο ξενοδοχείο «Elite City Resort».