Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016 08:08

Αντιρρυπαντική άσκηση στη μαρίνα της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Αντιρρυπαντική άσκηση στη μαρίνα της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής άσκηση ετοιμότητας για την καταπολέμηση ρύπανσης με πετρελαιοειδή, στη μαρίνα Καλαμάτας.

 

Σκοπός της ήταν, η εκπαίδευση του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, η βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας με την Τουριστική Μαρίνα Καλαμάτας και τους άλλους φορείς-υπηρεσίες που εμπλέκονται στην καταπολέμηση ρύπανσης με πετρελαιοειδή, η καταγραφή αδυναμιών και η λήψη κατάλληλων μέτρων για αποκατάστασή τους.

Αρχικά είχε επιλεγεί το σενάριο ότι κατά τη διάρκεια πρόσδεσης σε προβλήτα της Μαρίνας Καλαμάτας το θαλαμηγό σκάφος "Gaia" σημαίας Ιταλίας υπέστη ρήγμα με επακόλουθο την διαφυγή εντός του θαλάσσιου περιβάλλοντος 150 λίτρων περίπου ντίζελ κίνησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κηλίδα έκτασης περίπου 100 τ.μ. Το σενάριο αυτό όμως τροποποιήθηκε αιφνιδιαστικά, προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα και η δυνατότητα αντίδρασης των εμπλεκόμενων φορέων. Το νέο σενάριο προέβλεπε την ύπαρξη ρύπανσης από πετρελαιοειδή στη δυτική λιμενολεκάνη της μαρίνας Καλαμάτας από άγνωστη αιτία. 

Το προσωπικό της μαρίνας σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας προέβησαν στην ανάπτυξη πλωτού φράγματος με σκοπό τον εγκλωβισμό της πετρελαιοκηλίδας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος επέκτασης της ρύπανσης σε παρακείμενες προβλήτες και ακτές. Στη συνέχεια έγινε απορρύπανση με χρήση αντλιών περισυλλογής και χρήση απορροφητικών υλικών.

Παρόντες στην άσκηση ήταν και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς: Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη διάθεση ενός πυροσβεστικού οχήματος, ο Δήμος Καλαμάτας με τη διάθεση φορτηγού οχήματος για την μεταφορά υλικών, η ΔΕΥΑΚ με τη διάθεση αποφρακτικού οχήματος , οι εθελοντικές ομάδες ΕΟΔ Καλαμάτας και το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

 

Οπως ανακοινώθηκε από το Λιμεναρχείο, η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας τόσο των στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας και του προσωπικού της Μαρίνας Καλαμάτας όσο και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων στην αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον.