Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 09:09

593 δράσεις πρόληψης υλοποίησε το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

 

Συνολικά 593 δράσεις πρόληψης οργάνωσε και υλοποίησε μέσα στο τρέχον έτος η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας.

Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν 6.505 άτομα, από τα οποία τα 4.010 ήταν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε χθες η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, στη διάρκεια συνέντευξης για τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου. Παρόντες ήταν και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Βαγγέλης Σιδερέας και το μέλος, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ετήσιου επιστημονικού απολογισμού, μόνο σε σχολεία έγιναν 189 παρεμβάσεις, ενώ 1.373 γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε 76 δράσεις. Παράλληλα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου οργανώθηκαν 54 δραστηριότητες, όπου συμμετείχαν 182 φοιτητές. Να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2014 το ΚΕΠΕΠΨΥ παρέχει δωρεάν ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους φοιτητές, σε χώρο που έχει παραχωρήσει το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Με αφορμή άλλωστε την εν λόγω δράση και μετά από πρόσκληση του ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο συμμετείχε σε ένα Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για την πρόληψη (European Workshop for Addiction Prevention), το οποίο διοργανώθηκε το φετινό Δεκέμβριο στη Γερμανία. Το θέμα της εισήγησης που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ ήταν «Μια παρέμβαση πρόληψης των εξαρτήσεων σε νέους ηλικίας 18 έως 25 χρονών στο ΤΕΙ Πελοποννήσου».

Επίσης, το ΚΕΠΕΠΨΥ ανταποκρίθηκε σε 219 αιτήματα βοήθειας (συνολικά πραγματοποιήθηκαν 258 συναντήσεις), κυρίως γονέων που ήθελαν να διαχειριστούν δυσκολίες στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να υιοθετήσουν μεθόδους για να δημιουργήσουν μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Στο κομμάτι του διοικητικού απολογισμού, ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας Βαγγέλης Σιδερέας σημείωσε ότι η τριμελής επιστημονική ομάδα του Κέντρου, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικά υπεύθυνης Φωτεινής Βλαχοπουλιώτη, έχει «απογειώσει το πολύ σημαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται, έχοντας ανταποκριθεί σε εκατοντάδες αιτήματα βοήθειας με αποδέκτες χιλιάδες γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, φοιτητές, στρατιώτες, αλλά και συνανθρώπους μας της διπλανής πόρτας». Είπε ακόμα ότι το Δ.Σ. αποφάσισε την ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης (καταθέτοντας σχετικό αίτημα στον ΟΚΑΝΑ), προχωρώντας στην πρόσληψη δύο ατόμων, ενός ατόμου που θα πλαισιώσει την επιστημονική ομάδα και ενός ακόμα για τη γραμματειακή υποστήριξη του κέντρου. 

Ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μεσσηνίας στο Δ.Σ., αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΚΕΠΕΠΨΥ στο πανελλήνιο δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης, όπου μάλιστα επελέγη ο ίδιος για την εκπροσώπησή του. 

 

Ν.Κ.