Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 21:02

Ελλειψη ζάχαρης στα καταστήματα

Γράφτηκε από την
Ελλειψη ζάχαρης στα καταστήματα

Παρά την αύξηση των εισαγωγών ζάχαρης, σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μικρότερα μαγαζιά της Καλαμάτας υπάρχει έλλειψη και οι πελάτες προμηθεύονται μέχρι ορισμένα κιλά. Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως τα καταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων που προμηθεύονται ελληνική συσκευασμένη ζάχαρη, όπως μας είπαν διευθυντές σούπερ μάρκετ και ιδιοκτήτες τοπικών καταστημάτων.
Αλλοι ανώνυμα και άλλοι επώνυμα είπαν στην "Ε" ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα με τις ποσότητες των προμηθειών περίπου στα μέσα του καλοκαιριού. Το πρόβλημα εντάθηκε κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ετσι όποιος πελάτης ήθελε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες δεν εξυπηρετούνταν, αφού οι προμήθειες ήταν περιορισμένες και τα σούπερ μάρκετ είχαν βάλει πλαφόν στα κιλά που μπορούσε να πάρει κάθε πελάτης. Με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που μιλήσαμε, μας είπαν ότι από τις αρχές Οκτωβρίου η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται και τα καταστήματά τους διαθέτουν πλέον χωρίς περιορισμούς ζάχαρη στους πελάτες τους, ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχει μεγάλη ζήτηση από οινοποιούς. Ο Θόδωρος Μουργής της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ σημείωσε ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε και υπάρχει πλέον επάρκεια, οπότε και οι προμήθειες γίνονται στην ποσότητα που ο επιχειρηματίας θα ζητήσει, χωρίς πια περιορισμούς από τους προμηθευτές. 
Ομως υπάρχουν μικρότερα καταστήματα ή και μεγάλες αλυσίδες που εξακολουθούν να δίνουν περιορισμένες ποσότητες που δεν ξεπερνούν τα 5 ή 10 κιλά ανά πελάτη. Οπως είπε στην "Ε" η ιδιοκτήτρια καταστήματος Ελένη Κοτταρίδη ο προμηθευτής της, της φέρνει περιορισμένα κιλά ζάχαρης οπότε και αυτή με τη σειρά της, για να μην ξεμείνει, θα δώσει μέχρι κάποια κιλά στον πελάτη ο οποίος θα ζητήσει μια μεγάλη ποσότητα, ενώ διευκρίνισε ότι προμηθεύεται αποκλειστικά ελληνική ζάχαρη. Περιορισμένες ποσότητες δίνει και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που για να ικανοποιήσει όλους τους πελάτες της δίνει προτεραιότητα στην κάλυψη των οικογενειακών αναγκών, καθιερώνοντας ένα πλαφόν 3 ή 4 κιλών ζάχαρη για κάθε πελάτη.
Ο χονδρέμπορος ζάχαρης Δημήτρης Τσάμης τόνισε ότι το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί και η έλλειψη σε ζάχαρη είναι παγκόσμια. Είπε επίσης ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως το 2012 η παραγωγή ζάχαρης θα περιοριστεί κι άλλο, ενώ οι ποσότητες που έχουν εισαχθεί από τις αρχές του μήνα και υπάρχει έτσι κάποια επάρκεια στην αγορά, είναι από τα νέα αποθέματα που εισήχθησαν. Σημείωσε, τέλος, ότι οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε ζάχαρη είναι 300.000 τόνοι ενώ πλέον στην Ελλάδα παράγονται μόλις 30.000 τόνοι, καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων ως ασύμφορη.


NEWSLETTER