Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011 14:51

Μήνυμα Κουφού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Μήνυμα Κουφού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Η 14η Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί είναι η ημέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922.
Η ασθένεια του Διαβήτη είναι μια χρόνια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει τα κύτταρα να απομακρύνουν το ζάχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιούν για τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού.
Η βλάβη στην παραγωγή ινσουλίνης ή στη δράση της ή και τα δυο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται με χρόνιες βλάβες σε καίρια όργανα και ιστούς του σώματος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Εκτιμάται ότι στη χώρα μας, οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, λειτουργεί από τις αρχές του 2010, Εξωτερικό Ιατρείο με ειδικό προσανατολισμό στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Μέχρι σήμερα έχει δεχθεί πάνω από τετρακόσιες (400) επισκέψεις ασθενών. Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Γ. Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ & Γ.Ν. – Κ.Υ. ΜΟΛΑΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Ι. ΚΟΥΦΟΣ