Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 19:37

Τραυματισμένος ερωδιός στον υγρότοπο Μουστού

Γράφτηκε από την
Τραυματισμένος ερωδιός στον υγρότοπο Μουστού

Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού την Τετάρτη 30.11.2011 ανταποκρίθηκε σε κλήση ιδιώτη για βοήθεια τραυματισμένου ερωδιού του είδους Ardea cinerea (κοιν. ονομ. σταχτοτσικνιάς). Τον τραυματισμένο ερωδιό εντόπισε κάτοικος της περιοχής πλησίον της επαρχιακής οδού Άστρους – Λεωνιδίου, ο οποίος και τον παρέδωσε στον κτηνίατρο της περιοχής.
Ο ερωδιός έφερε σοβαρό τραύμα, πιθανώς από πυροβολισμό, στην αριστερή φτερούγα και εμφάνιζε αδυναμία κατά την πτήση. Το ζώο μεταφέρθηκε με ιδιαίτερη προσοχή στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης  Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ διακομίστηκε άμεσα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αρκαδίας στην Αθήνα για νοσηλεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σταχτοτσικνιάς είναι είδος μεταναστευτικό, διαχειμάζει στην Αφρική και αναπαράγεται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Παρόλ’ αυτά ορισμένοι επιλέγουν να διαχειμάσουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα η περιοχή του υγροτόπου Μουστού, φιλοξενεί ετησίως δεκάδες από τα διαβατικά αυτά πτηνά. Ο βιότοπος του ερωδιού είναι κυρίως οι όχθες ποταμών και λιμνών, τα έλη και οι πλημμυρισμένες εκτάσεις. Αν και σχετικά κοινό είδος στη χώρα μας η εχθρική ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να απειλήσει την παρουσία του στην περιοχή μας και να θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό του.  

Φορέας Διαχείρισης Ορους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Πανταζή Αικατερίνη
Αστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: press@fdparnonas.gr  Web: www.fdparnonas.gr

 


NEWSLETTER