Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 10:05

Μητρόπολη Μεσσηνίας: Πρωτοβουλίες για δωρεές οργάνων και αιμοδοσία

Γράφτηκε από τον

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας συμμετέχει στο δίκτυο ενημέρωσης και προτροπής του κόσμου για την προσφορά αίματος και ανθρώπινων οργάνων, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι αιμοδότες να συμβάλλουν για να αντιμετωπιστούν οι αιματολογικές, ογκολογικές παθήσεις που δοκιμάζουν κυρίως τα μικρά παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Η Εκκλησία είναι πάντα στο πλευρό των ανθρώπων, που αγωνίζονται για την υγεία και τη ζωή. Στηρίζει ενεργά την προσπάθεια της ιατρικής κοινότητας με ενημέρωση στις ενορίες, με τους ιερείς και τη διανομή ειδικών φυλλαδίων, «γιατί είναι μια εκδήλωση του εμείς». Αυτά τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, παρουσία του γιατρού Γιάννη Αδαμόπουλου, διευθυντή της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος ευχαρίστησε το σεβασμιώτατο και τους ιερείς.

«Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, η επιστημονική ένωση των Ελλήνων αιματολόγων έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και 1,5 χρόνο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας και δωρεάς μυελού των οστών και ομφαλικού αίματος», επεσήμανε ο κ. Αδαμόπουλος. Ευχαρίστησε τους ιερείς και πρωτίστως το μητροπολίτη, «γιατί από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά μας και μας βοηθούν όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα». Ενημέρωσε πως «η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Στον οργανισμό υπάρχουν αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, κύτταρα δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αίμα. Αυτά τα κύτταρα εμείς έχουμε την ικανότητα να τα συλλέξουμε και να τα χορηγήσουμε υπό μορφή μεταγγίσεως στον ασθενή. Για να καταφύγουμε στη μεταμόσχευση σημαίνει ότι έχουμε εξαντλήσει όλες μας τις θεραπευτικές επιλογές και η μεταμόσχευση είναι η μοναδική ελπίδα του ασθενούς, γιατί χωρίς αυτή η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη». Εξήγησε ότι «τα αρχέγονα αυτά αιμοποιητικά κύτταρα μπορούμε να τα συλλέξουμε από 3 πηγές. Από το μυελό των οστών, το περιφερικό αίμα και το ομφαλικό αίμα. Η διαδικασία συλλογής είναι σχετικά απλή, ο δότης δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, κανένα απολύτως κίνδυνο στην υγεία του και είναι μια πράξη προσφοράς και εθελοντισμού».

Ο γιατρός είπε ότι «μπροστά σε μια αρρώστια δεν υπάρχει το εγώ και το εσύ, υπάρχει το εμείς. Ολοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε για να δώσουμε και να έχουμε όλοι. Οταν δίνεις μόνο για τον εαυτό σου, στο τέλος δεν έχει κανένας».

Ο κ. Χρυσόστομος ενημέρωσε ότι «επειδή η προσφορά όχι μόνο αίματος, αλλά και ανθρωπίνων οργάνων είναι μια εκδήλωση του εμείς, και η Μητρόπολη Μεσσηνίας μπήκε σ’ αυτό το δίκτυο ενημέρωσης και προτροπής του κόσμου, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι αιμοδότες να μπορούν να συμβάλλουν για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι αιματολογικές, ογκολογικές παθήσεις που κυρίως δοκιμάζουν τα μικρά παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό στην ιερατική σύναξη που κάναμε, προσκλήθηκε ο κ. Αδαμόπουλος που με μεγάλη ευχαρίστηση δέχθηκε να ενημερώσει τους ιερείς πρώτιστα για το τι σημαίνει αυτό. Και η Ιερά Μητρόπολη προτίθεται σ’ αυτόν τον αγώνα προς ενημέρωση του λαού να συμβάλλει μέσω των ενοριών και του ιερού κλήρου, ώστε με τη διανομή ειδικών φυλλαδίων και με προτροπή των ιερέων να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, για να υπάρξουν περισσότεροι αιμοδότες και λιγότεροι ασθενείς και στο νομό μας και στην πατρίδα μας». Ο σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Αδαμόπουλο για την προσφορά και τη διάθεση εργασίας που έδειξε κι εξέφρασε την πίστη πως «η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί», επισημαίνοντας ότι «στα θέματα της υγείας και της ζωής η Εκκλησία είναι πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται γι’ αυτές».

ΔΟΤΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Ο διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας ενημέρωσε ότι «δότης μυελού των οστών μπορεί να γίνει κάποιος από 18 μέχρι 50 ετών, που έχει καλή υγεία και αλτρουιστική διάθεση». Παρατήρησε πως «η διαδικασία λήψης είναι απλή. Δεν έχει παρενέργειες. Η μόνη "επιπλοκή" που μπορεί να εμφανιστεί, είναι ένας ήπιος πόνος, όταν γίνεται η διαδικασία συλλογής. Πόνος στα οστά και τους μύες που είναι σαφώς μικρότερος από τον πόνο που αισθανόμαστε όταν έχουμε μία ίωση».

Ενημερώνοντας ακόμα περισσότερο για τη λήψη του ομφάλιου αίματος, τα γνωστά βλαστοκύτταρα, σημείωσε: «Στην Ελλάδα λειτουργούν 2 τράπεζες δημόσιες και 150 ιδιωτικές παγκοσμίως και στην Ελλάδα 25. Δυσανάλογα μεγάλος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδας. Παγκοσμίως υπάρχουν 1 εκατομμύριο μοσχεύματα σε ιδιωτικές τράπεζες κι έχουν χρησιμοποιηθεί τα 12. Στις δημόσιες υπάρχουν 400.000 και έχουν χρησιμοποιηθεί τα 20.000. Στις ιδιωτικές τράπεζες κρατούνται όλα τα μοσχεύματα. Στις δημόσιες περίπου το 60% κρίνεται ως ακατάλληλο. Επομένως το να κρατήσουμε όλα τα μοσχεύματα σε μια ιδιωτική τράπεζα η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί είναι πάρα πάρα πολύ μικρή. Κρίνεται το μόσχευμα ακατάλληλο, γιατί μπορεί να μην έχει τον απαιτούμενο αριθμό αρχέγονων κυττάρων. Για να χρησιμοποιήσεις αυτά τα βλαστοκύτταρα πρέπει να είσαι μέχρι 50 κιλά».

[Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης]


NEWSLETTER