Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012 21:27

«Εφυγε» το καλύτερο παιδί του 6ου Λυκείου - Η καρδιά πρόδωσε τον Τάσο Μανιμάνη

Γράφτηκε από την
«Εφυγε» το καλύτερο παιδί του 6ου Λυκείου - Η καρδιά πρόδωσε τον Τάσο Μανιμάνη

Βαρύ πένθος σκέπασε χθες το πρωί το 6ο Λύκειο Καλαμάτας αλλά και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα της Μεσσηνίας, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του μαθητή της Γ' τάξης Τάσου Μανιμάνη, προέδρου του 15μελούς συμβουλίου αλλά και τερματοφύλακα της σχολικής ποδοσφαιρικής ομάδας.
Σύμφωνα με το διευθυντή του 6ου Λυκείου Ηλία Καραγιώργη και τους μαθητές οι οποίοι μίλησαν στην "Ε", ο Τάσος βρισκόταν το πρωί στην τάξη του και παρακολουθούσε κανονικά μάθημα. Στις 10.45 χτύπησε κουδούνι για διάλειμμα, όμως όλα τα παιδιά λόγω κρύου δε βγήκαν στο προαύλιο. Στα λίγα αυτά λεπτά λοιπόν, ο Τάσος συνομίλησε με τον καθηγητή της επόμενης διδακτικής ώρας, τον μαθηματικό Παναγιώτη Λιανό - με τον οποίο μάλιστα αστειευόταν μέχρι τις 10.50. Τότε ο μαθητής, όπως ήταν καθισμένος στο θρανίο του έγειρε ξαφνικά στον ώμο του διπλανού του, ψελλίζοντας πως δεν αισθανόταν καλά.
Ο φίλος του αρχικά νόμισε πως πρόκειται για φάρσα, όμως μόλις τον σκούντησε είδε πως ο Τάσος δεν ανέπνεε κι έτσι κινητοποιήθηκαν όλοι.
Κοντά στον νεαρό μαθητή έσπευσαν αστραπιαία ο κ. Λιανός, ο διευθυντής και ο γυμναστής. Προσπάθησαν να τον βάλουν να καθίσει, αλλά όταν είδαν πως αυτό δεν ήταν δυνατό, τον ξάπλωσαν και ξεκίνησαν μαλάξεις, και μάλιστα μπόρεσαν να τον επαναφέρουν 1-2 φορές. Το ασθενοφόρο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας έφτασε εν τω μεταξύ στο σχολείο κι έτσι τις προσπάθειες για ανάνηψη του παιδιού τις συνέχισαν οι γιατροί.
Στο Νοσοκομείο οι καρδιολόγοι προσπάθησαν για πολλή ώρα να επαναφέρουν τον άτυχο Τάσο, με διασωλήνωση και βηματοδότη, δυστυχώς όμως χωρίς να τα καταφέρουν.

Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γιάννη Δούζη ο θάνατος του Τάσου Μανιμάνη, ο οποίος ήταν το μοναχοπαίδι των γονιών του, οφείλεται σε υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια: μια ασθένεια η οποία προκαλεί αιφνίδιο θάνατο.
Ο κ. Δούζης μιλώντας στην "Ε" έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο γεγονός ότι οι γονείς του Τάσου θέλησαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους, δυστυχώς όμως ήταν ήδη αργά.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Μετά το τραγικό περιστατικό, οι μαθητές και οι καθηγητές δεν ξαναγύρισαν στις τάξεις τους. Η "Ε" συνάντησε κάποιους από τους συμμαθητές του Τάσου στο προαύλιο. Μια παρέα κοριτσιών έκλαιγε λέγοντας πως "ήταν το καλύτερο παιδί". Αλλοι συμμαθητές του και γνωστοί, τόσο από το 6ο Λύκειο όσο κι από άλλα σχολεία, αλλά και συμπαίκτες του από την ποδοσφαιρική ομάδα, μας είπαν πως ήταν ένα παιδί πάντα χαμογελαστό, με θετική διάθεση και ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους.
Οι καθηγητές και ο διευθυντής του σχολείου ήταν συντετριμμένοι. Μας είπαν ότι δεν ήξεραν για κάποιο πρόβλημα υγείας του Τάσου, ο οποίος ήταν πάντα δραστήριος και με μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο. "Το χάσαμε το παιδί μέσα σε δυο λεπτά..." έλεγε διαρκώς ο κ. Καραγιώργης. "Τη μια στιγμή γελάγαμε μαζί του και την άλλη δεν ήταν πια κοντά μας".
Το "χαμογελαστό παιδί", ο "Τασούλης" όπως είχε ο ίδιος το όνομά του στο Facebook, χάθηκε και βύθισε στο πένθος τους φίλους και τους συμμαθητές του. Η φωτογραφία του προφίλ του θα τους θυμίζει την πιο χαρούμενη στιγμή της ομάδας του στο σχολικό πρωτάθλημα 2011-2012, όπου ο ίδιος έπινε από το κύπελλο της νίκης, έχοντας κρεμασμένο στο λαιμό του το μετάλλιο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER