Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 07:53

Αύριο η 3η αιμοδοσία των “COSMOS Καλαμάτας” με έκπληξη την γιγάντια σταγόνα! (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Η μεγάλη δράση ανθρωπιάς, εθελοντισμού και αλληλεγγύης θα γίνει αύριο στην Καλαμάτα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, στο κατάστημα “COSMOS” Καλαμάτας στην Κεντρική Πλατεία.

Η 3η αιμοδοσία της εταιρείας “Δημ. Βλαχονικολός & ΣΙΑ Ο.Ε.” και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών “COSMOS Καλαμάτας” θα διαρκέσει αύριο Πέμπτη 14 Ιουνίου 10 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 – 8.30 μ.μ.  Συνδιοργανωτές είναι το Νοσοκομείο Καλαμάτας, η εφημερίδα “Ελευθερία”, τα Εκπαιδευτήρια “Μπουγά”, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Δήμος Καλαμάτας.

Για το θέμα δόθηκε χτες το πρωί συνέντευξη Τύπου στο “COSMOS” στην πλατεία, όπου πρώτος μίλησε ο διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας Σταύρος Τσιμικλής. Ο ίδιος μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα και τόνισε πως το αίμα είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει κανείς να δώσει. “Δίνοντας αίμα γίνεται ένας μικρός ήρωας, που σώζει ζωές” σχολίασε και έκανε γνωστό πως από το πρωί όλος ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται για τα θέματα της αιμοδοσίας και του μυελού των οστών και το απόγευμα το “παρών” θα δώσουν οι Σύλλογοι από τη Μεθώνη, το Βασιλίτσι και το Αριοχώρι. Ετσι οι περαστικοί θα ενημερώνονται και θα απολαμβάνουν κεράσματα. “Οι προηγούμενες δύο αιμοδοσίες ήταν άκρως επιτυχημένες, το ίδιο ελπίζουμε και για την αυριανή” είπε κλείνοντας ο κ. Τσιμικλής.

Εκ μέρους των καταστημάτων “COSMOS” ο Κώστας Βλαχονικολός σημείωσε πως όπως είχε υποσχεθεί η εταιρεία, η αιμοδοσία έγινε θεσμός. Για τη διεξαγωγή της θα συντελέσει το προσωπικό των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα είναι η πρώτη δράση και η δεύτερη σχετίζεται με την καλλιτεχνική δημιουργία. Για την αυριανή εκδήλωση έχει σχεδιαστεί μία μεταλλική κατασκευή σε σχήμα σταγόνας διαστάσεων 9 μ. X 5 μ. Πάνω της θα υπάρχει ένα χαμογελαστό πρόσωπο που θα λέει “Δώσε αίμα, γίνε εθελοντής δότης μυελού οστών, χάρισε ζωή”. Η σταγόνα θα είναι ένα τεράστιο παζλ με 172 ξύλινα κομμάτια, τα οποία θα τοποθετήσουν στη θέση τους μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το πρωί της Πέμπτης. Η σταγόνα θα αναρτηθεί σε εμφανές σημείο για να κινητοποιεί τους πολίτες και αργότερα θα βρεθεί μετά από μελέτη ένα σημείο στην πόλη, για να μπει μόνιμα. Ο ίδιος ευχαρίστησε για τη συνεργασία το Νοσοκομείο Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, το Δήμο Καλαμάτας, τον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας, την Εφημερίδα “Ελευθερία” και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Ακόμη, τους εθελοντές, τους φίλους της αιμοδοσίας, τους τεχνίτες. Οι επιχειρήσεις που συνετέλεσαν στην κατασκευή και σε όλες τις διαδικασίες σχετικά με τη σταγόνα είναι οι: “Κ&Ν. Βλαχονικολός ΟΕ - “Gift design””, “Αφοί Πέτρου Ηλιόπουλοι “ΗΛΙΟΜΕΤΑΛ””, “Διονύσης Πανόπουλος - “Metalgroup”, “Σαρέλας, “ANTYTYPON”, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, “Κελέσης”, DroneGr”.

Ο Δημήτρης Πλεμμένος δημοσιογράφος της “Ε” και αρχισυντάκτης του www.eleftheriaonline.gr δήλωσε πως με μεγάλη χαρά η “Ε” συμμετέχει στην αιμοδοσία, μετά από την πρόταση του “COSMOS”. “Καλούμε τον κόσμο να έρθει και να συμβάλει το σκοπό αυτό, που θα δώσει ζωή σε συνανθρώπους μας” είπε.

Ο Νίκος Μπασακίδης πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου σχολίασε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των φορέων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. “Είναι μια ανιδιοτελής ιδέα και την στηρίζουμε, είμαστε δίπλα και συγχαίρουμε” εξήγησε.

Από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά η Κατερίνα Γιάνναρη υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόνισε πως ρόλος του σχολείου είναι ακριβώς αυτός, να ενδυναμώνει το κίνημα αλληλεγγύης και αγάπης. Η Σταυρούλα Φιλοπούλου από τον ΕΣ (εθελόντρια) έκανε γνωστό πως ο ΕΣ θα ενημερώνει και θα παρακινεί τους πολίτες αύριο. Εδωσε και το σύνθημα “Δώσε αυτή τη φορά, δίνε αίμα συχνά”.

Στην κοινωνική εκδήλωση μετέχουν και: ΘΑΡΡΟΣ News, Best Tv, MessiniaLive, EnterMessinia, Εμφασις91,8,  SportstoNoto, “Deli”, “Εργαστήρι Χριστόπουλος”, “Free Motion”, “ΑΓΩΓΗ” και “ReactionGym”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=iZd_TgQwSsw}

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για την συμμετοχή στην αιμοδοσία θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τα εξής: κάθε άνθρωπος, άνδρας η γυναίκα, 18-62 μπορεί να λάβει μέρος σε αιμοδοσία με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι υγιής. Συμπληρώνοντας το έντυπο αιμοδοσίας, υπεύθυνος γιατρός ελέγχει τον υποψήφιο αιμοδότη για το αν πληροί τις προϋποθέσεις. Πριν από την αιμοληψία ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει καταναλώσει τουλάχιστον από το προηγούμενο βράδυ αλκοόλ, να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα. Η αιμοδοσία διαρκεί 5 – 10 λεπτά. Μετά την αιμοληψία ο αιμοδότης πρέπει να πάρει την πορτοκαλάδα και την ξηρά τροφή που θα του προσφερθεί, να παραμείνει για λίγο στο χώρο της αιμοδοσίας και να ενημερώσει το προσωπικό της αιμοδοσίας, αν έχει οποιοδήποτε ενόχληση. Πρέπει επίσης να αποφύγει κανείς το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς το κοινό.

Γ.Σαρ.