Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 08:59

Η ώρα της γιγάντιας σταγόνας: Σήμερα όλοι στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας για αιμοδοσία!

Γράφτηκε από την
Η ώρα της γιγάντιας σταγόνας: Σήμερα όλοι στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας για αιμοδοσία!

 

Εφτασε η μέρα για τη μεγάλη γιορτή της αιμοδοσίας, η οποία θα γίνει σήμερα στην Καλαμάτα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, στο κατάστημα “COSMOS” Καλαμάτας στην Κεντρική Πλατεία.

Πρόκειται για την 3η αιμοδοσία της εταιρείας “Δημ. Βλαχονικολός & ΣΙΑ Ο.Ε.” και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών “COSMOS Καλαμάτας”, την οποία μπορεί κανείς να ενισχύσει στο διάστημα 10 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 – 8.30 μ.μ. Συνδιοργανωτές στην πρωτοβουλία είναι  τα Νοσοκομεία Καλαμάτας – Κυπαρισσίας, ο Δήμος Καλαμάτας, η εφημερίδα “Ελευθερία”, ο Ερυθρός Σταυρός, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Σχετικά με τη δράση, ο υπεύθυνος από το κατάστημα και εμπνευστής της πρωτοβουλίας Κώστας Βλαχονικολός εξηγεί περισσότερα: “Φέτος θα έχουμε και κάτι νέο, που σχετίζεται με την καλλιτεχνική δημιουργία. Για την  εκδήλωση έχει σχεδιαστεί μεγάλη μεταλλική κατασκευή σε σχήμα σταγόνας διαστάσεων 9 μ. X 5 μ. Ενα χαμογελαστό πρόσωπο θα δίνει το σύνθημα “Δώσε αίμα, γίνε εθελοντής δότης μυελού οστών, χάρισε ζωή”. Η σταγόνα αυτή θα είναι στην ουσία παζλ 172 ξύλινων κομματιών, τα οποία θα τοποθετήσουν στη θέση τους μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, σήμερα το πρωί. Αργότερα θα γίνει μελέτη από το Δήμο, ώστε η σταγόνα να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο για να προβληματίζει και να δίνει κίνητρο στους πολίτες. Είναι κάτι που θέλουμε να μείνει στην πόλη. Υποσχεθήκαμε ότι η αιμοδοσία θα γίνει θεσμός και καλούμε όλο τον κόσμο ώστε να έχει και πάλι επιτυχία”.

Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις – ιδιώτες – φορείς που συνετέλεσαν στην κατασκευή και σε οτιδήποτε σχετικό με την πρωτότυπη σταγόνα. “Οι συντελεστές της είναι οι: “Κ&Ν. Βλαχονικολός ΟΕ - “Gift design””, “Αφοί Πέτρου Ηλιόπουλοι “ΗΛΙΟΜΕΤΑΛ””, “Διονύσης Πανόπουλος - “Metalgroup”, “Σαρέλας, “ANTYTYPON”, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, “Κελέσης”, DroneGr”.

Για την συμμετοχή στην αιμοδοσία θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τα εξής: κάθε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, 18 - 62 μπορεί να λάβει μέρος σε αιμοδοσία με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι υγιής. Συμπληρώνοντας το έντυπο αιμοδοσίας, υπεύθυνος γιατρός ελέγχει τον υποψήφιο αιμοδότη για το αν πληροί τις προϋποθέσεις. Πριν από την αιμοληψία ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει καταναλώσει τουλάχιστον από το προηγούμενο βράδυ αλκοόλ, να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα. Η αιμοδοσία διαρκεί 5 – 10 λεπτά. Μετά την αιμοληψία ο αιμοδότης πρέπει να πάρει την πορτοκαλάδα και την ξηρά τροφή που θα του προσφερθεί, να παραμείνει για λίγο στο χώρο της αιμοδοσίας και να ενημερώσει το προσωπικό της αιμοδοσίας, αν έχει οποιοδήποτε ενόχληση. Πρέπει επίσης να αποφύγει κανείς το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς το κοινό και θα γίνεται σε κλίμα πάρτι, με μουσική, ενημέρωση και προσφορά κερασμάτων από συλλόγους.

Γ.Σαρ.

 


NEWSLETTER