Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 22:00

Ελλειψη ειδικοτήτων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στους πίνακες της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ελλειψη ειδικοτήτων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στους πίνακες της Μεσσηνίας

Ελλειψη -ή περιορισμένη συμμετοχή- γιατρών ορισμένων ειδικοτήτων διαπιστώνουν οι ασφαλισμένοι στους πίνακες γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη Μεσσηνία, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα σε καθημερινή βάση.
Ζητήματα προκύπτουν επίσης και από την έλλειψη ελεγκτών γιατρών, τόσο στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), όσο και στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
Πάντως, μόλις προχθές, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος -αποδεχόμενος ότι ο νεοσύστατος οργανισμός «πάσχει» πανελλαδικά από σοβαρή έλλειψη παιδιάτρων και παθολόγων- γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ θα προκηρύξει θέσεις γιατρών για τις μονάδες του και συγκεκριμένα στις ειδικότητες παθολόγων και παιδιάτρων, τις οποίες το υπουργείο επιδιώκει να καλύψει.
Οσον αφορά στην Καλαμάτα, όπως σημείωνε και το σχετικό ρεπορτάζ της «Ε» στο χθεσινό της φύλλο, είναι χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που έχει προκύψει το γεγονός ότι οι διοικήσεις των Συλλόγων Γονέων και των Τριτέκνων υποχρεώθηκαν να απευθύνουν δημόσια έκκληση προς τους παιδιάτρους της Μεσσηνίας να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
Οπως σημείωναν, από τους ιδιώτες γιατρούς στο νομό μας μόλις ένας παιδίατρος έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με συνέπεια το σύστημα να «μπλοκάρει», καθώς για τα διάφορα περιστατικά επιβαρύνονται τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Μέσα στον επόμενο μήνα ωστόσο -σύμφωνα με όσα γνωστοποιούνται από το υπουργείο Υγείας- αναμένεται να εισαχθούν, με διετή σύμβαση, ακόμα 5.000 νέοι γιατροί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, ενώ όσον αφορά τους συνεργαζόμενους ιδιώτες γιατρούς ο απώτερος στόχος είναι να φθάσουν τους 20.000 σε όλη τη χώρα.

ΤΑΥΤΕΚΩ ΚΑΙ ΕΤΑΑ

Μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση δυσλειτουργίας -λόγω έλλειψης ελεγκτών γιατρών- είναι το Γραφείο Ασφάλισης Προσωπικού Καλαμάτας του ΤΑΥΤΕΚΩ, που αφορά μεταξύ άλλων και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.
Ηδη, το Σωματείο Ορυχείων Μεγαλόπολης με υπόμνημά του προς τη διοίκηση του Ταμείου των υπαλλήλων της ΔΕΗ ζητεί να επιλυθεί το πρόβλημα, καθώς -όπως τονίζει- «η έλλειψη ελεγκτή γιατρού στο ΓΑΠ Καλαμάτας συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων προκαλώντας ταλαιπωρία ιδιαίτερα των συνταξιούχων και δυσλειτουργία στο Ταμείο».
Τέλος, την πρόθεση της Πολιτείας να δώσει λύση στην έλλειψη ελεγκτών γιατρών στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) φαίνεται να δείχνει η έγκριση από την τριμελή επιτροπή υπουργών για την πρόσληψη 150 ελεγκτών γιατρών και οδοντιάτρων -με 8μηνη σύμβαση, στο ΕΤΑΑ.
Οι εν λόγω ελεγκτές θα ελέγχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Ταμείου, το οποίο, εκτός από τα κεντρικά του καταστήματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, διατηρεί υποκαταστήματα σε πολλές πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθο και Σπάρτη.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER