Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 08:28

301 δράσεις πρόληψης από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας το 2018 (βίντεο)

301 δράσεις πρόληψης από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας το 2018 (βίντεο)

 

Συνολικά 301 δράσεις πρόληψης οργάνωσε και υλοποίησε μέσα στο 2018 η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας.

Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν περί τα 6.000 άτομα: γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε χθες η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, στη διάρκεια συνέντευξης για τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου. Παρόντες ήταν και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Βαγγέλης Σιδερέας, καθώς και η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ετήσιου επιστημονικού απολογισμού, μόνο σε σχολεία έγιναν 208 παρεμβάσεις, 28 έγιναν για τους φοιτητές, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε 65 δράσεις πρωτογενούς πρόληψης. Παράλληλα η επιστημονική ομάδα ανταποκρίθηκε σε 332 αιτήματα συμβουλευτικής γονιών και εκπαιδευτικών. Δράσεις υλοποιήθηκαν και για την ευρύτερη κοινότητα, όπως οι τρεις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Στο κομμάτι του διοικητικού απολογισμού, ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας Βαγγέλης Σιδερέας σημείωσε ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες του Δ.Σ. και της ηγεσίας του ΟΚΑΝΑ εδώ και τρία χρόνια δεν έχει προχωρήσει καμία από τις δύο προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί για το Κέντρο, και αυτό οφείλεται στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Και πρόσθεσε πως “αναγνωρίζουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν, χρηματοδοτούν κανονικά και ανελλιπώς τα Κέντρα Πρόληψης αλλά μέχρι εκεί”. Η Μαρία Οικονομάκου τόνισε ότι ο δήμος πρέπει και πάντα το κάνει, να στέκεται αρωγός και να προσφέρει στις ανάγκες της κοινωνίας, που είναι τεράστιες.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ"

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων πρωτογενούς πρόληψης διοργανώνει ένα σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα  «Αξιοποιώντας τα όρια στην οικογένεια και στο σχολικό περιβάλλον». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα Α49 (Αναγνωσταρά 49, πίσω από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας). Εισηγητές θα είναι οι Πέπη Μπελέκου και Νίκος Καΐτσας, ψυχολόγοι και συστημικοί ψυχοθεραπευτές, ειδικοί σε θέματα οικογένειας και ομάδας- συνεργάτες του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), που θα επεξεργαστούν τη σημασία των ορίων μέσα στην οικογένεια και στη σχολική τάξη. Οπως σημείωσε η κ. Βλαχοπουλιώτη "στο σεμινάριο θα δοθεί έμφαση στο θεωρητικό πλαίσιο της έννοιας των ορίων και στη σημασία της ύπαρξής τους για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και εφήβων". Γι' αυτό και, πρόσθεσε, "όπως θα δούμε και από τις εισηγήσεις, η έννοια του ορίου δεν πρέπει να επενδύεται αρνητικά. Είναι σταθεροί κανόνες και αξίες, που βοηθούν τα παιδιά να αυτονομηθούν και να προσαρμοστούν στην κοινωνική πραγματικότητα, προάγοντας τον αυτοσεβασμό αλλά και το σεβασμό στους ανθρώπους που είναι γύρω τους".

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 27210 84009 ή στο e-mail: prolipsimes@gmail.com έως τις 22 του μήνα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ν.Κ.

* Στην φωτογραφία: Μαρία Οικονομάκου, Βαγγέλης Σιδερέας, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη