Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 07:52

Διαμαρτυρία στην πλατεία Καλαμάτας για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ

Γράφτηκε από την
Διαμαρτυρία στην πλατεία Καλαμάτας για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ

 

Μέλη, γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο ένωσαν χθες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας τις φωνές τους σε μια δυνατή κραυγή διαμαρτυρίας για την κατάργηση από την κυβέρνηση του αυτοδιοίκητου του οργανισμού.

Την ίδια ώρα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματα του οργανισμού, οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ σχημάτισαν έναν μεγάλο ανθρώπινο κύκλο, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τον υπουργό Υγείας, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ώστε να ανακληθεί άμεσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του οργανισμού.

Η Ιωάννα Τσουράπα κοινωνική λειτουργός-κοινωνιολόγος, υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο, εξήγησε ότι η διοίκηση των θεραπευτικών προγραμμάτων γινόταν στα 37 χρόνια λειτουργίας του οργανισμού από ένα άμισθο συμβούλιο, αποτελούμενο από πρόσωπα κύρους με διάθεση προσφοράς στον τομέα της απεξάρτησης -το οποίο προέκυπτε μέσα από ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες. Η αντικατάστασή του από ένα διορισμένο, έμμισθο συμβούλιο, επηρεάζει σύμφωνα με την ίδια και τις θεραπευτικές διαδικασίες, γιατί ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος, όπως είναι η δέσμευση των ανθρώπων, αλλά και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στη θεραπευτική διαδικασία    

Ο Γιώργος Παπαμακάριος ψυχολόγος, υπεύθυνος στη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, επεσήμανε ότι πρακτικά η κατάργηση του αυτοδιοίκητου σημαίνει χτύπημα στην ουσία της θεραπείας, γιατί καταργεί βασικές αρχές όπως η ενεργητική συμμετοχή και η εθελοντική και προσωπική ευθύνη. Οπότε, εξήγησε, αλλοιώνοντας από την κορυφή τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, αυτόματα αλλάζεις το χαρακτήρα και τη νοοτροπία του, καταλύοντας τη συμμετοχική διάθεση και την ευθύνη για προσωπική αλλαγή. Παράλληλα, καταργείς τη δυνατότητα των μελών, των εργαζομένων και των γονιών να αποφασίζουν για τη στρατηγική απεξάρτησης του οργανισμού.

Οι Γ. Παπαμακάριος και Ι. Τσουράπα παρατήρησαν επίσης ότι επί 37 χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν να αφήσουν το ΚΕΘΕΑ στο ίδιο καθεστώς, όπως αναλλοίωτος έμεινε στο πέρασμα των χρόνων και ο νόμος που αφορά στο αυτοδιοίκητο του οργανισμού, γιατί οι νομοθέτες αναγνώριζαν ότι η κοινωνική πολιτική στο χώρο των εξαρτήσεων χρειάζεται να είναι διαχρονική και σταθερή. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ακόμη ξεκαθάρισαν ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ κανένα πρόβλημα με τη διαχείριση των οικονομικών του ΚΕΘΕΑ, και από το 1995, με την παρουσία ορκωτών λογιστών, ο οργανισμός δημοσιεύει ετήσιο απολογισμό με τον κύκλο εργασιών του, ενώ βάσει νόμου εκδίδει μηνιαίους απολογισμούς.

Ο κ. Παπαμακάριος καταλήγοντας είπε πως με ό,τι έγινε δυσφημείται η χώρα διεθνώς, γιατί το ΚΕΘΕΑ είναι ένας από τους 8 συμβούλους σε θέματα εξαρτήσεων στον ΟΗΕ, ενώ αυτό το διάστημα προεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Με τη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία στην ουσία κρατικοποιεί το ΚΕΘΕΑ, βγαίνει αυτόματα από αυτούς τους οργανισμούς, γιατί ο ΟΗΕ και η Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων συνεργάζονται και έχουν ως μέλη οργανισμούς οι οποίοι δεν είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Ν.Κ.


NEWSLETTER