Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 09:41

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα ΑμεΑ στην Καλαμάτα: Πρώτο ζητούμενο παραμένει η ελεύθερη μετακίνηση

Γράφτηκε από την
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα ΑμεΑ στην Καλαμάτα: Πρώτο ζητούμενο παραμένει η ελεύθερη μετακίνηση

 

Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων με κάποιας μορφής αναπηρία παραμένει το πρώτο ζητούμενο στις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, και δυστυχώς ακόμα η ανεξάρτητη διαβίωση και συμμετοχή στην κοινωνία δεν είναι δεδομένη για έναν άνθρωπο με αναπηρία, αλλά πολυτέλεια: Κι αυτή είναι μία από τις αλήθειες που ακούστηκαν το Σάββατο στην εκδήλωση με θέμα «Ζώντας με την αναπηρία τον 21ο αιώνα», στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τους Συλλόγους ΑμεΑ, Γονέων - Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ και Χρονίως Πασχόντων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της 3ης Δεκεμβρίου, Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

“Διεκδικούμε μαζί” είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑΜΕΑ είπε παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Καραλής. Τι σημαίνει αυτό; Ολοι οι πολίτες αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την εφαρμογή του Συντάγματος, των διεθνών συμβάσεων και των νόμων που έχουν θεσπιστεί για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ, των χρόνιων πασχόντων και των οικογενειών τους, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ 60.000 ΑΜΕΑ

Σήμερα 60.000 άτομα με αναπηρία ζουν σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όπως τόνισε ο κ. Καραλής το θέμα της προσβασιμότητας πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της περιφερειακής αρχής και των δημάρχων. Η ελεύθερη μετακίνηση άλλωστε είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση των δικαιωμάτων των αναπήρων και κλειδί για την κοινωνική τους ένταξη, αλλά και όλων των πολιτών (ηλικιωμένων, μητέρων με καρότσι κ.ά.), γι’ αυτό και “λέμε προσβασιμότητα για όλους”, σημείωσε. Οπως σημαντική είναι η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τα ΑΜΕΑ, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. 

 

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

Η εκδήλωση έθεσε ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων τη βασική και θεμελιώδη αρχή του αναπηρικού κινήματος: “Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία”. Θλιβερό γεγονός χαρακτήρισε ο κ. Καραλής να υπάρχει το 2019 άγνοια εκ μέρους της κοινωνίας για την ισότιμη διαβίωση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Να μην υπάρχει αποδοχή και αναγνώριση στη διαφορετικότητα, με την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, τις κοινωνικές δραστηριότητες. Τη μεγάλη ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και φιλικού περιβάλλοντος για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες έθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας Δημήτρης Σπυρόπουλος, με κύριο γνώμονα την προσβασιμότητα.

 

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Οι πρόεδροι του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας Αθηνά Σπανού και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας “Η Υπομονή” Καίτη Νιφούδη-Κεράνη επικεντρώθηκαν στη διά βίου εκπαίδευση των ΑΜΕΑ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά νέους και ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές, για τους οποίους δεν υπάρχουν δομές εκπαίδευσης αλλά και φιλοξενίας. Ετσι, αφού ενηλικιωθούν απομονώνονται σε ένα σπίτι, και επειδή και οι γονείς τους μεγαλώνουν, ειδικά όσοι ζουν σε χωριά, παύουν κάθε δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας Στάθης Χριστοδουλόπουλος επικεντρώθηκε και αυτός στην ανάγκη για εκπαιδευτικές δομές μετά τα 18.

Επίσης, το λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μεσσηνίας Αννα Καννά που αναφέρθηκε στις δυσκολίες στη μετακίνηση των νεφροπαθών και την πρόσληψη νεφρολόγου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Η Αθηνά Καρούνου (που ήταν και συντονίστρια στην εκδήλωση) από το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη “Η Γλυκιά Μεσσηνία”, ανέδειξε την έλλειψη 9 σχολικών νοσηλευτών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος πρόεδρος στην Περιφερειακή Ενωση Τυφλών Νότιας Πελοποννήσου επεσήμανε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη προσβάσιμη μόνο στο κέντρο της.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων στο νομό Παυλίνα Αθανασοπούλου ζήτησε μέσω της μεταφράστριας νοηματικής Ελισάβετ Τράκα να μην καταπατώνται τα δικαιώματά τους, και εκ μέρους του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτα Ξαναρχί-ΖΩ η Ευδοκία Καρακάση έθιξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη θεραπεία τους οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς.    

Στην εκδήλωση ομιλήτρια ήταν και η ψυχολόγος του ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Καλαμάτας Ακριβή Κυριακοπούλου, η οποία μίλησε για τις ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις της αναπηρίας στο άτομο και στην οικογένεια.

Ν.Κ.


NEWSLETTER