Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 09:30

Εκκληση για προσφορά αίματος στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Εκκληση στους αιμοδότες να προσέλθουν να δώσουν αίμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο κέντρο που λειτουργεί εκεί από το καλοκαίρι, απευθύνει η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, γιατρός Αγγελική Καπόγλη.

Παρατηρεί ότι τώρα, λόγω του κορονοϊού, οι ανάγκες για αίμα είναι περισσότερες, και διαβεβαιώνει πως τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους αιμοδότες, καθώς προσέρχονται κάθε μισή ώρα με ραντεβού.

Αναλυτικά, η κ. Καπόγλη μας είπε ότι “αυτό τον καιρό είναι μειωμένη η κίνηση, η προσέλευση των αιμοδοτών. Λόγω του lockdown ο κόσμος φοβόταν να έρθει. Οι ανάγκες είναι περισσότερες λόγω του κορονοϊού”.

Επεσήμανε πως “είμαστε εδώ, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τους κανόνες. Θα ήθελα να καλέσω τον κόσμο να έρθει να δώσει αίμα. Είμαστε στο κέντρο της Καλαμάτας από το καλοκαίρι, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου με τηλέφωνο επικοινωνίας 27210 87902. Με το που μπει ο αιμοδότης μέσα, με θερμόμετρο βλέπουμε τη θερμοκρασία του”. Διαβεβαίωσε ότι “είμαστε με μάσκες, κρατάμε τις αποστάσεις και απολυμαίνουμε συχνά το χώρο, οπότε είναι ασφαλείς οι αιμοδότες μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Εχουμε ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει περίπτωση διασποράς απ’ αυτό, δεν μεταδίδεται ο ιός έτσι. Τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας, για την επαφή του ενός αιμοδότη με τον άλλον. Με μάσκες και με όλα τα μέτρα δεν υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση”.

Για τους αιμοδότες που πάνε και δίνουν αίμα, διευκρίνισε πως “κάποιοι είναι για να αντικαταστήσουν φιάλες που έχουν δοθεί στον άρρωστο. Είναι όμως και αρκετοί εθελοντές οι οποίοι περνώντας το τρίμηνο, έρχονται και δίνουν αίμα. Με κάποιο μέιλ τους ειδοποιούμε και μεις, έχει γίνει κι αυτό”. Σημείωσε, ωστόσο, ότι “δεν φτάνει να καλούμε εμείς κάποιον να έρθει, να του το υπενθυμίζουμε. Πρέπει να είναι συνείδηση όλων μας αυτή η πράξη αγάπης στο συνάνθρωπο”.

Η κ. Καπόγλη μας ενημέρωσε πως “κάποιες εθελοντικές αιμοδοσίες αναβλήθηκαν και αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο συνωστισμός” – και πρόσθεσε: “Ο,τι προγραμματισμένες είχαμε μέχρι το τέλος του μήνα, έχουν αναβληθεί. Γι’ αυτό καλώ τον κόσμο να έρθει εδώ. Και αν κάποιοι είχαν κανονίσει να έρθουν σε αυτές τις εθελοντικές, εκτός νοσοκομείου, ή από τη Μεσσήνη και το σύλλογο της Μεσσήνης, ή από το Διαβολίτσι από τον ιερό ναό -μας βοηθάει πάντα η Μητρόπολη σε όλο αυτό-, να έρθουν εδώ να δώσουν αίμα στο Πνευματικό. Μπορούν να πάρουν τηλέφωνο, γιατί έχουμε ραντεβού. Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, έχουμε ανά μισάωρο ραντεβού”.

Μας εξήγησε ότι “το απόγευμα είναι πολύ δύσκολο να γίνεται, δεν επαρκεί το προσωπικό. Υπάρχει και η μεταφορά, το απόγευμα θα χρειαστούμε οδηγό. Είναι διαδικαστικά τα προβλήματα και δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση” και παρατήρησε: “Γι’ αυτό το βάλαμε Σάββατο πρωί, 8 με 1.30, για να εξυπηρετηθεί όποιος κόσμος δεν δουλεύει. Τώρα και με το lockdown, τα Σάββατα οι περισσότεροι δεν εργάζονται κι έχουν κλείσει και τα μαγαζιά. Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να έρθουν εδώ, 5 - 10 λεπτά είναι από το χρόνο τους να δώσουν μια φιάλη αίμα”.

Γ.Σ.