Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 08:29

Εκτακτη αιμοδοσία διοργανώνει το κατάστημα COSMOS

Γράφτηκε από την
Εκτακτη αιμοδοσία διοργανώνει το κατάστημα COSMOS

 

Εκτακτη αιμοδοσία διοργανώνει την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου το κατάστημα COSMOS Καλαμάτας, στην κεντρική πλατεία.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η αιμοδοσία γίνεται έπειτα από προτροπή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 έχει επιφέρει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και έχει προκαλέσει ήδη οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος.

Στόχος της έκτακτης αιμοδοσίας είναι “να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το δώρο της ζωής στους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη! Σημαντικό είναι να αυξηθούν οι φιάλες αίματος, οι φιάλες προσφοράς για την ζωή! Ο κάθε εθελοντής αιμοδότης μπορεί να δώσει αίμα για ασθενή και οποιαδήποτε άλλη ομάδα εθελοντών”, όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

Οι αιμοληψίες θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί της Πέμπτης 17 του μήνα και θα συνεχιστούν έως τις 2 το μεσημέρι, για να ξαναρχίσουν μετά από ένα τρίωρο διάλειμμα στις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας και μέχρι τις 8 το βράδυ, εντός του καταστήματος COSMOS, στην Ιατροπούλου 20 και πλατεία Βασ. Γεωργίου, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Ο χώρος διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς στο κατάστημα θα γίνει 48ωρη απολύμανση πριν την έναρξη της αιμοδοσίας. Διοργανωτής, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι η Δημ. Βλαχονικολός & Σία ΙΚΕ και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών COSMOS Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

Για τη διεξαγωγή της έκτακτης αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών, και συγκεκριμένα:

• Αποστείρωση στον εξοπλισμό της αιμοδοσίας (καρέκλες, τραπεζάκια κλπ.).

• Τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας των δύο μέτρων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας. Οι αιμοληψίες θα γίνονται ανά τρία άτομα.

• Τακτικός αερισμός χώρου.

• Χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν.

• Τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Όσοι εθελοντές αιμοδότες ενδιαφέρονται και επιθυμούν να συμμετέχουν στην έκτακτη αιμοδοσία θα πρέπει να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, καλώντας στο τηλέφωνο 6976-694786, καθημερινά 9 π.μ.-3 μ.μ. και 5-8 μ.μ. ή μέσω της επίσημης σελίδας Facebook του τμήματος αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Στην έκτακτη αιμοδοσία θα παραστούν ο ιατρός διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος, η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Αγγελική Καπόγλη, η επικουρική ιατρός Ελένη Παγάνη και νοσηλεύτριες του Τμήματος Αιμοδοσίας καθώς και νοσηλεύτριες του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ

Για την συμμετοχή σας στην έκτακτη αιμοδοσία θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

• Κάθε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, 18-65 ετών, μπορεί να λάβει μέρος σε αιμοδοσία με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι υγιής.

• Συμπληρώνοντας το έντυπο αιμοδοσίας, υπεύθυνος ιατρός ελέγχει τον υποψήφιο αιμοδότη για το αν πληροί τις προϋποθέσεις.

• Πριν από την αιμοληψία ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει καταναλώσει τουλάχιστον από το προηγούμενο βράδυ αλκοόλ, πρέπει να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα.

• Η αιμοδοσία διαρκεί 5–10 λεπτά.

• Ο υποψήφιος αιμοδότης αποφεύγει το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Προτεραιότητα όλων είναι η εντατικοποίηση δράσεων αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς και διάθεσης για προσφορά ζωής, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, λόγω και της πανδημίας Covid-19.


NEWSLETTER