Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 08:30

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Γράφτηκε από την
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

“Μη στρέφεις το βλέμμα αλλού” προτρέπει η εκστρατεία ευαισθητοποίησης #Dontlookaway («Don’t look away») για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Η ελληνική ανοικτή γραμμή καταγγελιών SafeLine, μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου Inhope, συστήνει στο ελληνικό κοινό την από κοινού προσπάθεια του οργανισμού Inhope και της Ecpat International, που ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό να αναφέρει ύποπτες καταστάσεις που παρατηρεί ενώ ταξιδεύει, με στόχο τον περιορισμό και την εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Μέσα από την καμπάνια “Don’t look away” η SafeLine προτρέπει και το ελληνικό κοινό να αναφέρει οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα κακοποίησης παιδιών συναντά στα ταξίδια του ή στο σπίτι, αλλά και να ενθαρρύνει την οικογένεια και τους φίλους του να κάνουν το ίδιο.

 

ΣΕ 28 ΧΩΡΕΣ

Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αίρονται, υπάρχει φόβος ότι οι παραβάτες που εκμεταλλεύονται παιδιά θα επιχειρήσουν και πάλι να τα διακινήσουν έτσι ώστε να μην περιοριστούν μόνο στην ψηφιακή εκμετάλλευσή τους, αλλά και στην πρακτική.

Για την προστασία λοιπόν των παιδιών και τη διευκόλυνση του κοινού στην υποβολή αναφοράς τέτοιων ύποπτων καταστάσεων που μπορεί να συναντήσουν εγχώριοι και διεθνείς ταξιδιώτες, ο Inhope και η Ecpat ένωσαν τις δυνάμεις τους. Το παγκόσμιο δίκτυο της Inhope όσο και η πλατφόρμα της Ecpat dontlookaway.report επεξεργάζονται συλλογικά αναφορές σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών σε 28 χώρες.

 

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΟ

Η δρ. Δωροθέα Τσαρνέκη, εκπρόσωπος Ecpat, εξηγεί το σκοπό αυτής της ένωσης δυνάμεων των δύο οργανισμών και λέει: “Οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες μπορεί μερικές φορές να βρεθούν αντιμέτωποι με καταστάσεις που φαίνονται ανησυχητικές για την ευημερία ενός παιδιού και υπαινίσσονται μια πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση. Αλλά η αναφορά μιας τέτοιας υποψίας απαιτεί σαφείς πληροφορίες σχετικά με το πού και πώς να αναφέρεται. Θέλουμε να κάνουμε αυτό το βήμα όσο το δυνατόν πιο εύκολο και προσιτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνδυάσαμε μηχανισμούς υποβολής εκθέσεων ECPATs και INHOPEs σε ένα μέρος. Κάθε έκθεση αποτελεί σημαντική βοήθεια για εμάς για την καλύτερη προστασία των παιδιών σε όλο τον κόσμο από κάθε μορφή εκμετάλλευσης”.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε:

“Αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα κακοποίησης παιδιών συναντάτε στα ταξίδια σας ή στο σπίτι και ενθαρρύνετε την οικογένεια και τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο. Εάν εργάζεστε στον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα, εφαρμόστε μέτρα προστασίας των παιδιών στην επιχείρησή σας, για παράδειγμα μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση στα Ταξίδια και τον Τουρισμό.

Το να εθελοτυφλούμε δεν σταματά την κακοποίηση. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να σταματήσουμε αυτόν τον κύκλο κακοποίησης.

Αυξήστε την ευαισθητοποίηση, «μην κοιτάξετε αλλού» και κάντε αναφορά!”.


NEWSLETTER