Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 17:54

Χωρίς μεσημεριανό 80 τσιγγανόπουλα στο Ολοήμερο Ασπροχώματος

Χωρίς μεσημεριανό 80 τσιγγανόπουλα στο Ολοήμερο Ασπροχώματος

Ενα κουλούρι τρώνε για πρωινό τα 80 τσιγγανόπουλα από τους 90 συνολικά μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ασπροχώματος - όμως δεν έχουν εξασφαλισμένο το μεσημεριανό τους, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας φέτος δεν διανέμει σάντουιτς όπως έκανε πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι και το κουλούρι είναι προσφορά ενός πολίτη, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. 

 

Ο αριθμός των τσιγγανόπαιδων αυξήθηκε φέτος στο σχολείο του Ασπροχώματος. Η διεύθυνση προσπαθεί -με χορηγίες πολιτών κι επαγγελματιών- να καλύψει κάποιες ανάγκες παιδιών που πεινάνε, όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Στο ολοήμερο τμήμα συμμετέχουν πάνω από 50-60 παιδιά (με έναν μόνο δάσκαλο για την ώρα) τα οποία απασχολούνται δημιουργικά, μελετούν και παίζουν μέχρι τις 4 το απόγευμα που τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους. Για τη σίτισή τους όμως, δεν υπάρχει εξασφαλισμένη προσφορά. Μόνο κάποια αρτοποιεία της Καλαμάτας προσφέρουν ορισμένα προϊόντα, όπως κουλούρια, τυρόπιτες ή ψωμί.

Πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι όλα τα παιδιά του Δημοτικού Ασπροχώματος παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματά τους και δεν εγκαταλείπουν το σχολείο όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Πολλά μάλιστα συνεχίζουν και στο γυμνάσιο, ενώ ορισμένα εκφράζουν την επιθυμία να φοιτήσουν και στο λύκειο. Ομως, η φτώχεια που βιώνουν πολλές οικογένειες γίνεται συχνά εμπόδιο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μαθητή πολύτεκνης τσιγγάνικης οικογένειας, που αποφοίτησε από το δημοτικό και πήγε στο γυμνάσιο, αλλά... ζήτησε να γυρίσει πίσω στο δημοτικό γιατί το γυμνάσιο δεν έχει ούτε ολοήμερο, ούτε φαγητό, ούτε τσάντες, τετράδια και μολύβια για τα παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν.

Κάποιοι τσιγγάνοι γονείς μαθητών του σχολείου, λένε επίσης ότι υπάρχουν κι άλλα τσιγγανάκια που θα ήθελαν και πρέπει να πάνε στο δημοτικό, όμως οι γονείς τους δεν μπορούν να τους αγοράσουν παπούτσια... Και περιμένουν, όπως λένε, είτε να μαζέψουν λεφτά για ν΄ αγοράσουν, είτε να τους δώσουν ένα ζευγάρι από το Δημοτικό Παντοπωλείο. Οσο για τη συνέχεια, ξέρουν πως όλο και κάτι θα πάρουν από το σχολείο για να γεμίσουν τις τσάντες των παιδιών τους: ένα μολύβι, ένα τετράδιο, μια γόμα, από προσφορές γραφικής ύλης που κάπου κάπου κάνει κάποιος ιδιώτης ή επαγγελματίας στο σχολείο. 

Γενικότερα πάντως στα σχολεία της Καλαμάτας η φτώχεια και η πείνα έχουν αγγίξει μια σημαντική μερίδα μαθητών. Οι σύλλογοι γονέων και οι διευθύνσεις των σχολείων παλεύουν σε αρκετές περιπτώσεις, με χορηγίες και προσφορές, να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ένα δεκατιανό για ορισμένα παιδιά. 

Να θυμίσουμε πως το θέμα της πείνας στα σχολεία της Καλαμάτας αναδείχθηκε πέρυσι από την "Ε", με σχετική εκτεταμένη έρευνα. Είχε καταγραφεί τότε η κατάσταση σε πολλά σχολεία της πόλης και ήταν άμεση η ανταπόκριση της ιδιωτικής κυρίως πρωτοβουλίας, σε πολλές περιπτώσεις.

Η απάντηση της αντιδημάρχου

Μόλις στον Δήμο Καλαμάτας “δοθούν τα αναγκαία στοιχεία, θα ξεκινήσει η διανομή δεκατιανού, όπως και κατά την περυσινή σχολική χρονιά”, βεβαιώνει η αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου σε επιστολή της προς την “Ε”.

Ειδικότερα, η Μ. Οικονομάκου αναφέρει στην επιστολή της:

“Ο Δήμος Καλαμάτας έχει μεριμνήσει για τη διανομή δεκατιανού και φέτος σε οικονομικώς αδύνατους μαθητές, με την κατάλληλη ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση, σε συνεργασία πάντοτε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με τις σχολικές μονάδες όπου φοιτούν τα παιδιά αυτά. Υπενθυμίζεται δε, πως υπάρχει ανάδοχος -μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Καλαμάτας- για την προετοιμασία του δεκατιανού, μέχρι 31.12.2013.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ευθύς ως μας δοθούν τα αναγκαία στοιχεία, θα ξεκινήσει η διανομή δεκατιανού, όπως και κατά την περυσινή σχολική χρονιά. 

 

Η πρωτοποριακή, σε πανελλαδικό επίπεδο, ενέργεια του Δήμου Καλαμάτας θα συνεχισθεί, λοιπόν, και φέτος, όχι μόνο προς παιδιά αθιγγάνων αλλά προς κάθε παιδί που έχει ανάγκη. Ευτυχώς, δεν είναι πολλά, όσα όμως και αν είναι, θα τύχουν υποστηρίξεως”.