Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:37

Συνεχίζεται ο αγώνας κατά της ποινικοποίησης - Ανοιγμα διοδίων Νεστάνης αύριο στις 3 το μεσημέρι

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Μεσσηνίας ενάντια στα διόδια, συνεχίζουν τον αγώνα κατά των διοδίων και των αποικιοκρατικών συμβάσεων παραχώρησης, αντιδρώντας και στην ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας που επιχειρεί η κυβέρνηση. Αυτό τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και κάλεσαν όλους τους πολίτες του νομού να συμμετάσχουν στο άνοιγμα των διοδίων αύριο Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι στη Νεστάνη (η αναχώρηση θα γίνει στη 1.30 από την Ψαρών, στη Νομαρχία). Στην Πελοπόννησο άνοιγμα διοδίων θα γίνει την ίδια ώρα και στα διόδια του Ισθμού.
Ο Διονύσης Γρηγοριάδης είπε ότι «οι συμβάσεις παραχώρησης είναι αποικιοκρατικές, άδικες και δεν τηρούνται οι όροι τους». Παρατήρησε πως «τα κινήματα δεν ποινικοποιούνται» και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Ο Θανάσης Πετράκος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το κίνημα δεν πρόκειται να υποκύψει στην ιδεολογική επίθεση και την τρομοκρατία της κυβέρνησης». Αναφέρθηκε σε άρθρο της Σοφίας Σακοράφα, στο οποίο τόνιζε ότι «το κίνημα "Δεν πληρώνω" είναι η αντίδραση στο δεν πληρώνω της κυβέρνησης, που θέλει επαίτη την κοινωνία». Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «μετά τη συνέντευξη των μεγαλοεργολάβων έσπευσε να καταθέσει την τροπολογία για την ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας».
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης είπε ότι «η κυβέρνηση των τραπεζιτών, των εργολάβων και του ΔΝΤ έρχεται να θωρακίσει και τους μεγαλοεργολάβους φίλους της». Σημείωσε πως «ο λαός που έχει φθάσει στα όρια της εξαθλίωσης, δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί. Η απαράδεκτη τροπολογία θα καταργηθεί στην πράξη». Και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική για να μην έχει την τύχη άλλων κυβερνώντων.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ - ΤΣΑΚΩΝΑ
Απαντώντας σε ερωτήσεις, για το πολύπαθο Παραδείσια - Τσακώνα, ο κ. Πετράκος είπε ότι «θα το θέσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνει μηνυτήρια αναφορά». Με απογοήτευση παρατήρησε πως «κανείς δεν πήγε φυλακή», ενώ για τα προβλήματα στη χρηματοδότηση και την υλοποίησή του, ανέφερε ότι «το λέγαμε από τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ότι δεν πάει καλά το έργο και τότε μας έλεγε ο κ. Τατούλης ότι πάει καλά και όλα είναι ωραία». Για το πού θα βρεθούν λεφτά, παρατήρησε «να κόψει το κεφάλι του να βρει λεφτά το κράτος. Να φέρει τα 600 δισ. από την Ελβετία».
Ο ίδιος ζήτησε να αναθεωρηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης και να μειωθεί το κέρδος των παραχωρησιούχων σε λογικά ποσοστά, καθώς τα κέρδη τους είναι 270% στο Ρίο - Αντίρριο και 800% στην Αττική Οδό.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Μεσσηνίας ενάντια στα διόδια είπαν ότι «φάγανε τα λεφτά στους Ολυμπιακούς και μετά, το 2005 έγιναν οι συμβάσεις παραχώρησης», ενώ εκτίμησαν πως «και με τα σκουπίδια θα έρθει ο Μπόμπολας να φτιάξει ένα εργοστάσιο καύσης και θα πουν ότι ήρθε για να γλυτώσουμε από τα σκουπίδια».
Ο Δ. Γρηγοριάδης ανέφερε ότι «δεν είπε ψέματα ο πρωθυπουργός πως υπάρχουν λεφτά. Υπάρχουν στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, στις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τα 600 δισ. που είναι στην Ελβετία. Θα μπορούσε να βρει τα λεφτά και να φτιάξει 15 οδούς».
Γ.Σ.