Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 15:36

Οργανωμένη ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (βίντεο)

Οργανωμένη ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (βίντεο)

Αποστολή οργανωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες με κεντρικό της σύνθημα "η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα", οργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με στόχο να υποστηρίξει το έργο περιοχών όπου έχουν δημιουργηθεί προσφυγικοί καταυλισμοί, η Περιφέρεια ενώνει δυνάμεις, συνεργεί με φορείς και πολίτες που δραστηριοποιούνται στην χωρική της εμβέλεια.

Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας" στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη. Συμμετείχαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Τριφυλίας πατήρ Δημήτριος Καραϊσκος, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος, Πύλου - Νέστορος Πελαγία Λευτάκη και Οιχαλίας Γιάννης Ηλιόπουλος, ο γ.γ. του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Χαντζής, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Δυτικής Μάνης Δημήτρης Ραπτέας, οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Δημήτρης Οικονομόπουλος και Δευτεροβάθμιας Γιώργος Σταματόπουλος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης και η διευθύντρια Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας Αικατερίνη Σπέντζουρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εκφράστηκε από όλους τους φορείς η πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά και να υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το συγκεκριμένο εγχείρημα. Επιπλέον, ζητήθηκε από όλους, αυτή η προσπάθεια να έχει και συνέχεια και να εξασφαλιστεί η περιοδικότητα της δράσης, καθώς είναι βέβαιο πως η ανάγκη για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες θα συνεχίσει να υπάρχει. Η ενέργεια αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ενώσει τις δράσεις που ήδη γίνονται από διάφορους φορείς και οργανώσεις μεταξύ τους και να ενισχύσει τη συλλογικότητά τους υπό την καθοδήγησή της, κρίθηκε από όλους ως απολύτως αναγκαία. Ακολούθησε συντονισμός των ενεργειών που απαιτούνται και επιμερισμός των εργασιών, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη συλλογή, ταξινόμηση και σήμανση των ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και της ασφαλούς αποστολής και παραλαβής τους από τους δικαιούχους.

Στη συνέχεια, ορίστηκε και κοινοποιήθηκε στους φορείς το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, το οποίο έχει ως εξής:

Ο κάθε φορέας αναλαμβάνει την επιπλέον διάχυση των πληροφοριών, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προσπάθεια αυτή στην περιοχή του, από σήμερα 28 Μαρτίου. Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει στο χώρο τον οποίο θα ορίσει ο κάθε φορέας από 1 έως 5 Απριλίου. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για όλους τους χώρους συλλογής της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Π.Ε. Μεσσηνίας Η Π.Ε. ορίζει ως υπεύθυνους συντονιστές τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας Βάϊα Βαϊοπούλου, Δημήτρη Αβδάλα (6944189614) και Αντώνη Μαυρέα (6936630873), τηλ. επικοινωνίας 27213 - 60373, 27213 - 60375 και χώρους συγκέντρωσης των ειδών το αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" στο Διοικητήριο και το ΚΕΚ Μεσσηνίας, Νέδοντος 137, Καλαμάτα από 10 π.μ. έως 7 μ.μ.

Στο χρονικό διάστημα από 6/4 έως 8/4 η Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με όλους τους φορείς θα οργανώσουν τη συγκέντρωση του συνόλου της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ασυλο Ανιάτων "Η στέγη της Εκκλησίας" - Λακωνικής 333 Καλαμάτα, όπου θα γίνει η ταξινόμηση και η συσκευασία -σήμανση των ειδών σε κιβώτια στις 9 και 10 Απριλίου, από εθελοντές και υπαλλήλους της Π.Ε. Μεσσηνίας Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συντονίσει το έργο της ασφαλούς αποστολής και παραλαβής των ειδών από τους δικαιούχους, από τη Δευτέρα 11 Απριλίου.  

Οπως ανακοινώθηκε, «ο Δήμος Τριφυλίας παρόλο που δεν κατέστη δυνατό να εκπροσωπηθεί στην εν λόγο σύσκεψη, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και αποδέχεται όσα συμφωνήθηκαν στην σημερινή σύσκεψη».

Πίνακας ειδών πρώτης ανάγκης για την κάλυψη των προσφύγων:

Κατηγορία 1η: Τρόφιμα μικρής διάρκειας: Κρουασάν, κράκερ, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, μακαρόνια, όσπρια συσκευασμένα, ρύζι συσκευασμένο σε σακουλάκια, ζάχαρη, κονσέρβες λαχανικών, ψαρικών, κρεατικών (πλην χοιρινού κρέατος), φρυγανιές - παξιμάδια, μέλια - μαρμελάδες σε μερίδες, καφέδες, ξηροί καρποί σε ατομικές συσκευασίες, βρεφικά γάλατα 0-6 και 6-12 μηνών, βρεφικές κρέμες, γάλα κουτί εβαπορέ, τσάι πράσινο (όχι με γεύσεις), νερά μικρά, χυμούς σε ατομικές συσκευασίες.  

Κατηγορία 2η: Φαρμακευτικό - υγειονομικό υλικό: Αντιπυρετικά σιρόπια για παιδιά και ενήλικες, αντιπυρετικά υπόθετα για παιδιά και ενήλικες, σιρόπια για το βήχα για παιδιά και ενήλικες, εισπνεόμενα φάρμακα για παιδιά και ενήλικες, αντιβιοτικά σιρόπια, αντιβιοτικά κολλύρια, μάσκες, φυσιολογικό ορό, γάντια.  

Κατηγορία 3η: Είδη υλικής συνδρομής: Πάνες 0-3, 3-6, 6-12, 12-18, 18-24, μηνών, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτί υγείας, βρεφικά, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, απορρυπαντικά καθαρισμού σε σκόνη και χλωρίνη πλαστικά πιάτα - ποτήρια - πιρούνια, παιδικά ρούχα - παπούτσια - εσώρουχα - κάλτσες, γυναικεία ρούχα -παπούτσια - κάλτσες, ανδρικά ρούχα - παπούτσια - κάλτσες, υπνόσακους, σκηνές, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, σακίδια, αδιάβροχα.