Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2019 08:18

Ζητούν παραμονή της Νάντιας Σερεμετάκη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ζητούν παραμονή της Νάντιας Σερεμετάκη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Την παραμονή της καθηγήτριας Νάντιας Σερεμετάκη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ζητούν με επιστολή τους 62 διδάκτορες και σπουδαστές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, μαζί με κάποιες προτάσεις για την αναβάθμισή του.

Η επιστολή έχει ήδη αποσταλεί στον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθανάσιο Κατσή, στον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών, καθώς και στον πρόεδρο και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος.

 

Αναλυτικά η επιστολή: 

«Η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη έμπρακτη, αυθόρμητη και ακομμάτιστη συσπείρωση, στην παρούσα σχολή.

Μετά την επίσημη ενημέρωση πως η καθηγήτρια κ. Νάντια Σερεμετάκη δεν θα διδάσκει πλέον στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση των 26 θέσεων πρόσληψης καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι κάτωθι απόφοιτοι, διδάκτορες αλλά και νυν σπουδαστές του Πανεπιστημίου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τυχόν διακοπή των μαθημάτων της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας -έστω και για λίγο- και αιτούμεθα την άμεση συνέχισή τους.

Η ενότητα των μαθημάτων της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, όπως σχεδιάστηκε και διδάσκεται από την κ. Σερεμετάκη εδώ και μια δεκαετία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας. Η ευρεία θεωρητική, φιλοσοφική και διεπιστημονική προσέγγιση των μαθημάτων αυτών -όπως Χώρος, Χρόνος και Σώμα / Αισθήσεις, Οπτικός Πολιτισμός και η Εθνογραφία της Καθημερινής Ζωής- και η μεθοδολογία της επιτόπιας εθνογραφικής έρευνας σε μαθήματα όπως Εθνογραφία και Πολιτισμική Διαχείριση, είναι ανεκτίμητα εργαλεία κατανόησης, διερεύνησης και διαχείρισης του ελληνικού παρόντος στο ιστορικό του βάθος. Συνδέουν δηλαδή τη μελέτη και τη γνώση του παρελθόντος (Ιστορία, Αρχαιολογία) με καίρια ζητήματα του παρόντος διεπιστημονικώς. Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζει και διευρύνει το προφίλ του Τμήματος αλλά και της Σχολής.

Επιπροσθέτως, ο τρόπος διδασκαλίας τους από την ίδια, που περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου διαλέξεις, αποτελεί υπόδειγμα μαθησιακής γνώσης και εμπειρίας, αλλά και καινοτομίας για όλους εμάς που μαθητεύουμε και εργαζόμαστε στους κλάδους των Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών τόσο ως φοιτητές, όσο και πολύ μετά την αποφοίτησή μας, ειδικότερα για όσους από εμάς επιδιώκουμε περαιτέρω σπουδές.

Χάρη στην πολυετή διδακτική πορεία της στο εξωτερικό, διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας εκπαιδεύει σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα μαθημάτων-διαλέξεων εφάμιλλο με αντίστοιχα του εξωτερικού. Το δε συγγραφικό-ερευνητικό έργο της, το οποίο αποτελεί και διδακτική ύλη μας, είναι διεθνώς καταξιωμένο, κάτι το οποίο τιμά και προσδίδει κύρος στο Πανεπιστήμιο. – Αυτά επιβεβαιώνονται και στις μαρτυρίες των Απόφοιτων και Διδακτόρων στην πρόσφατη αφιερωματική στο έργο της εκδήλωση.

Ως εκ τούτου, αιτούμεθα προς κάθε υπεύθυνο την συνέχιση της συνεργασίας του Τμήματος και Πανεπιστημίου μας, που θεωρούμε ως "σπίτι μας", με την ελλογιμώτατη κ. Σερεμετάκη, αλλά και την συνέχιση του κλάδου της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και Διαχείρισης, ως αναπόσπαστου θεωρητικού και ερευνητικού τομέα της Σχολής μας.

Συγκεκριμένα, μετά την αυτονόητη απονομή του τίτλου της "Ομότιμης Καθηγήτριας" στην κ. Σερεμετάκη, τόσο για το διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφικό και ερευνητικό της έργο, όσο και για το διδακτικό της ήθος, ζητάμε ο τίτλος αυτός να μην ικανοποιεί απλώς τους τύπους, αλλά να δεσμεύει την ίδια, να παρέχει σταθερή παρουσία, όπως για παράδειγμα με σεμιναριακές διαλέξεις, τουλάχιστον άπαξ του έτους, σε προκαθορισμένο χρόνο που θα μπορεί η ίδια να διαθέσει, είτε βρίσκεται εντός, είτε εκτός Ελλάδας. Και παράλληλα, να διατηρήσει έναν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα Πολιτισμικής Διαχείρισης, που θα εγγυάται τόσο την ευρύτητα του αντικειμένου, θεωρητική και μεθοδολογική, όσο και σε επίπεδο δράσεων (βλ. παράδειγμα Πρόγραμμα Καθημερινός Πολιτισμός»).

Με τη δοτικότητα και γενναιοδωρία πνεύματος που την χαρακτηρίζει ευελπιστούμε και ευχόμαστε να δεχθεί την πρότασή μας και να διαθέσει τον χρόνο της για την πραγμάτωσή της.

Παρακαλούμε τους αρμόδιους του Πανεπιστημίου μας να πράξουν τα δέοντα».


NEWSLETTER