Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 04:18

Το ΤΕΙ Καλαμάτας συζητά: Συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο και να πάρει τη σχολή της Σπάρτης

Γράφτηκε από την

 

 

"Το ΤΕΙ Καλαμάτας συμφωνεί ότι πρέπει να ανασχεδιασθεί ο γεωγραφικός χάρτης των Ιδρυμάτων και, πιο συγκεκριμένα, να συγκεντρωθούν τα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε ενιαίο χώρο». Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΤΕΙ Καλαμάτας, μετά την έναρξη της διαβούλευσης για τη συγχώνευση των σχολών και των τμημάτων στο πλαίσιο του σχεδίου "Αθηνά". 

Η ανακοίνωση επαληθεύει το ρεπορτάζ της "Ε" σύμφωνα με το οποίο υπήρχαν προτάσεις για συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ Καλαμάτας, καθώς και για μεταφορά του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, είναι επιθυμητή τόσο η συνεργασία του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ όσο και η μεταφορά του τμήματος από τη Σάρτη στην Καλαμάτα. 

Επίσης, το ΤΕΙ ζητεί να απορροφήσει το "Ινστιτούτο Ελιάς και Ελαιοκαλλιέργειας" που σήμερα υπολειτουργεί και αποτελεί... μνημείο κακής χρήσης δημόσιων πόρων. 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΕΙ Καλαμάτας:  

"Μετά από πρόσκληση του προέδρου του Συμβουλίου του Ιδρύματος, ομότιμου καθηγητή Πάνου Καζάκου, συζητήθηκαν σε ανοιχτή διαβούλευση ζητήματα ανάπτυξης του ΤΕΙ Καλαμάτας. Συμμετείχαν οι διδάσκοντες, εκπρόσωποι του διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών.  

Ειδικότερα συζητήθηκαν τα εξής με τη μορφή αιτημάτων προς το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αντιμετωπισθούν ανορθολογισμοί του παρελθόντος και να διατυπωθεί γνώμη εν όψει των ανακατατάξεων του σχεδίου "Αθηνά".  

• Συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Καλαμάτας.

• Περιορισμός της (αδικαιολόγητης) γεωγραφικής διασποράς τμημάτων με τη μετεγκατάσταση του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στις εγκαταστάσεις της Καλαμάτας.  

• Αναδιάρθρωση των τμημάτων για να ανταποκρίνονται καλύτερα στο έργο τους και στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

• Υποδομές και επιχειρηματικότητα. 

Συνολικά, πρόκειται για μέρος της απάντησης στο θεμελιώδες ερώτημα πώς μπορεί το ΤΕΙ Καλαμάτας να βελτιώσει τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη. Η απάντηση συμπληρώνεται με δραστηριότητες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο Ιδρύματος και αφορούν προγράμματα διά βίου μάθησης, αναβάθμισης των υπηρεσιών προς την κοινωνία, ερευνητικές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ.λπ.".

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗ  ΣΠΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 

Για τη μεταφορά του τμήματος από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα, η ανακοίνωση του ΤΕΙ αναφέρει: 

"Αιχμή των αιτημάτων είναι η μεταφορά του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα για τους εξής λόγους:  

• Η μετεγκατάσταση θα συνέβαλλε γενικά στον εξορθολογισμό της δομής του ΤΕΙ μαζί με άλλες πρωτοβουλίες (βλ. πιο κάτω).  

• Το Τμήμα Πληροφορικής είναι εγκατεστημένο σε ακατάλληλο χώρο.  

• Το ελάχιστο προσωπικό (3 μόνιμοι διδάσκοντες!) δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλους σε ένα campus. Ετσι, δεν αναπτύσσεται ακαδημαϊκό γίγνεσθαι και υποβαθμίζονται ικανότητες και γνώσεις. Συνοπτικά, δεν είναι βιώσιμο στην απομόνωσή του και η παραμονή του εκεί δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες μεταρρυθμιστικές ανάγκες.

Με τη μετεγκατάσταση στην Καλαμάτα, το ΤΕΙ συνολικά θα πετύχαινε εξοικονόμηση πόρων (με κοινή φύλαξη, κοινή στέγαση, κοινά δίκτυα, αποφυγή περιττών μετακινήσεων, καλύτερο συντονισμό των διοικητικών υπηρεσιών)".

 

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ 

Ως προς το σχέδιο συγχώνευσής του με το Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Καλαμάτας εκφράζει τη συμφωνία του: 

«Γενικά, το ΤΕΙ Καλαμάτας συμφωνεί ότι πρέπει να ανασχεδιασθεί ο γεωγραφικός χάρτης των Ιδρυμάτων και, πιο συγκεκριμένα, να συγκεντρωθούν τα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε ενιαίο χώρο για να ελαττωθεί το κόστος τους και να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ τους.  

Επίσης συζητήθηκαν οι επιθυμητές συγχωνεύσεις τμημάτων, ώστε η νέα δομή να ανταποκρίνεται καλύτερα στα νέα δεδομένα, και η ένταξη στις δομές του ΤΕΙ του "Ινστιτούτου Ελιάς και Ελαιοκαλλιέργειας" που σήμερα υπολειτουργεί και αποτελεί μνημείο κακής χρήσης δημόσιων πόρων. 

Περαιτέρω εκλογικεύσεις είναι δυνατές σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. 

Τέλος, παραμένει στην Η/Δ η αξιοποίηση των πόρων (ανθρώπινων και υλικών) στη λογική της επιχειρηματικότητας. Το ΤΕΙ διαθέτει know-how, ανθρώπινο δυναμικό, γη και εξαιρετικές υποδομές που αποτελούν μια καλή προϋπόθεση για δυναμική παρουσία. 

Τέλος, μια ισχυρή πλειοψηφία των διδασκόντων θα στήριζε κάθε ευρύτερη πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό των δομών της Ανωτάτης Παιδείας με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Καλαμάτας, και ανάλογα βαθύτερες τομές στις σημερινές δομές που είναι εν πολλοίς κληρονομιά  της πελατειακής λογικής».