Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 18:44

Αντιδρά στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο η Β’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

«Απορρίπτουμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ως απαράδεκτο και αναχρονιστικό, απαιτούμε την απόσυρσή του και καταγγέλλουμε την ίδια την πολιτική επιλογή της κατάθεσής του εν μέσω πανδημίας ως βαθιά αντιδημοκρατική» τονίζει μεταξύ άλλων η Β’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.

Επίσης στέκεται στη στάση και τις προσπάθειες που έκαναν οι εκπαιδευτικοί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και ζητεί από την κυβέρνηση να λήξει άμεσα το διδακτικό έτος για το Γυμνάσιο και τις Α’ και Β’ τάξεις του Λυκείου και να προαχθούν οι μαθητές με βάση την προφορική τους βαθμολογία.
Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση η Β’ ΕΛΜΕ τονίζει: «Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Β’ Μεσσηνίας χαιρετίζει τον εκπαιδευτικό κλάδο, που εν μέσω πανδημίας στήριξε το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα προσφέροντας εθελοντικά μαθήματα εξ αποστάσεως στους μαθητές, παρέχοντάς τους συμβουλές και υποστήριξη και αποτελώντας μια όαση διαφυγής από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ιδιαίτερα τονίζουμε το γεγονός ότι η τηλεδιδασκαλία κατορθώθηκε χάρη στη θέληση των εκπαιδευτικών να μάθουν μόνοι τους τα συστήματα σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, και να αγοράσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την πραγματοποίησή της χρηματοδοτώντας στην ουσία οι ίδιοι αυτό το εγχείρημα.
Ως επιβράβευση αυτής της προσπάθειας των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας κατέθεσε εν μέσω καραντίνας νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση του σχολείου», περιφρονώντας τις θέσεις τους και αρνούμενη κάθε διάλογο μαζί τους. Ενα νομοσχέδιο - πλαίσιο που οι λεπτομέρειές του θα ρυθμιστούν αργότερα με υπουργικές αποφάσεις (άρα δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες). Ενα νομοσχέδιο που από την ανάγνωσή του φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα κρίσιμο ζήτημα της δημόσιας εκπαίδευσης (διορισμοί, υλικοτεχνική υποδομή, προγράμματα σπουδών).
Αντί αυτού:
• Εισάγει πιλοτικά αμφιλεγόμενες πρακτικές (εργαστήρια δεξιοτήτων και δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα για το νηπιαγωγείο, εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης).
• Αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στα Δημοτικά.
• Επαναφέρει αναχρονιστικές ρυθμίσεις (αναγραφή διαγωγής στο απολυτήριο, πολυήμερες αποβολές).
• Μειώνεται ο διαθέσιμος διδακτικός χρόνος, αυξάνεται ο εξεταστικός φόρτος και αυστηροποιείται η διαδικασία προαγωγής και απόλυσης (αύξηση εξεταζομένων μαθημάτων, βάση 10, τράπεζα θεμάτων) χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αντισταθμιστικής διδασκαλίας, άρα ωθούνται οι μαθητές στα ιδιωτικά φροντιστήρια.
• Διαιωνίζει το φατριασμό και το λομπισμό στις υπηρεσίες του υπουργείου (Χημεία - Βιολογία, Κοινωνιολογία - Λατινικά).
• Κτυπάει τα ΕΠΑΛ με τον ηλικιακό περιορισμό της εγγραφής σε αυτά, άρα ωθεί πολλούς υποψηφίους σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΚΕΚ).
• Αυξάνει τις ποινές για τους αναπληρωτές που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται ακόμα και αν προσλαμβάνονται στα μέσα της σχολικής χρονιάς.
• Εισάγει την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με δημοσίευση των φορμαρισμένων εκθέσεων, κάτι που όπως έχει τονιστεί πολλές φορές στο παρελθόν θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση με τελικό αποτέλεσμα κλείσιμο σχολείων.
• Επαναφέρεται η τιμωρητική ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα συνδεθεί με την επαγγελματική τους εξέλιξη, μια κίνηση που έχει στόχο την ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
• Επαναφέρεται το ιδεολόγημα της «αριστείας» ως απάντηση στην πολύπλευρη κοινωνική και οικονομική κρίση, μια «αριστεία» που θα πραγματώνεται μέσα από τη λειτουργία των «Πρότυπων Σχολείων» που πρόσβαση θα έχουν τα παιδιά των εύπορων.
Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να δείχνει ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση αφουγκράζονται τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και της κοινωνίας, και μάλιστα σε μια εποχή πολύ δύσκολη που όλοι δοκιμαζόμαστε από την πανδημία και τις συνέπειές της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ολα τα μέτρα οδηγούν με βεβαιότητα στην υπονόμευση του δημόσιου σχολείου, τον αποκλεισμό ολόκληρων κοινωνικών ομάδων και την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
Απορρίπτουμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ως απαράδεκτο και αναχρονιστικό, απαιτούμε την απόσυρσή του και καταγγέλλουμε την ίδια την πολιτική επιλογή της κατάθεσής του εν μέσω πανδημίας ως βαθιά αντιδημοκρατική.
Με την ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία με έναν τρόπο που δημιουργεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα ουσιαστικής πραγματοποίησης (χωρισμός των τμημάτων στα δύο και εκ περιτροπής διδασκαλία, με διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων, με τους μαθητές ουσιαστικά να μην είναι υποχρεωμένοι να έρχονται σχολείο και τους εκπαιδευτικούς να έχουν ωράριο σε 2, 3 και 4 σχολεία). Ομως το σημαντικότερο είναι η απουσία επιστημονικών δεδομένων που θα διασφαλίζουν την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα ρίσκο χωρίς κανένα όφελος. Τα μαθήματα 10 ημερών δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να λήξει άμεσα το διδακτικό έτος για το Γυμνάσιο και τις Α’ και Β’ τάξεις του Λυκείου και να προαχθούν οι μαθητές με βάση την προφορική τους βαθμολογία».