Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 08:11

Καλαμάτα: Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για πολυνομοσχέδιο και κάμερες (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για πολυνομοσχέδιο και κάμερες (βίντεο)

 

Συγκεντρώσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, για το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία και τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί του νομού, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων με επίκεντρο τα Προπύλαια στην Αθήνα. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και να μην εφαρμοστεί η τροπολογία για τις κάμερες.

Ειδικότερα, αρχικά μπροστά στην είσοδο του Διοικητηρίου (από την πλευρά της Αριστομένους) συγκεντρώθηκαν το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλοι δάσκαλοι. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος είπε ότι συγκεντρώθηκαν, “προκειμένου να διαδηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, για κάμερες στις σχολικές αίθουσες, προκειμένου να βιντεοσκοπείται η διδασκαλία και να αναμεταδίδεται. Είναι και τα δύο απαράδεκτα”. Ανέφερε ότι ζητούν “την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που αυξάνει τους μαθητές ανά τμήμα (από 22 σε 26) και από 7θέσια και πάνω δεν δέχεται να είναι τμήμα κάτω από 20 μαθητές. Αυτό θα οδηγήσει μείωση τμημάτων, σε συγχωνεύσεις σχολείων, σε μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού, σε μείωση προσλήψεων αναπληρωτών. Εκεί που έλεγαν ότι θα προσλάβουν και θα διορίσουν αναπληρωτές, έρχεται το πολυνομοσχέδιο να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα”.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θέτει το πολυνομοσχέδιο,  δήλωσε: “Αυτή τη στιγμή όποιος μιλάει για αξιολόγηση εκπαιδευτικών, τουλάχιστον, αποτελεί ιεροσυλία. Διότι οι εκπαιδευτικοί απέδειξαν ότι βρίσκονται βήματα μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. Και το απέδειξαν περίτρανα τώρα που αναγκάστηκε η υπουργός Παιδείας να βγει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να πει ότι συγχαίρει τους εκπαιδευτικούς. Ομως, δεν άργησε μετά από 1 - 2 εβδομάδες να μιλήσει για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να επιφέρει πάλι, ίσως, με νομοθετικές ρυθμίσεις που της επιτρέπει ο νόμος να φέρει, νομοθετικές ρυθμίσεις - εκτρώματα, όπως εκείνα του Προεδρικού Διατάγματος 152”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι “πρέπει να σεβαστεί ο καθένας ότι οι εκπαιδευτικοί μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας καταθέτουν κάθε μέρα ψυχή. Αυτή η κατάθεση ψυχής δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να γίνει τηλεοπτικό σόου. Δεν μπορεί να μεταδίδεται για να εξυπηρετήσει τον οποιονδήποτε σκοπό”. Σημείωσε, ακόμα, ότι “καλούμε την υπουργό να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, να μην εφαρμοστεί η τροπολογία για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο για τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία, διότι δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει εκκίνηση των μαθημάτων και στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα μέτρο υγειονομικής πρόληψης στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας”.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Τζαννής, που παρέλαβε το υπόμνημα του συλλόγου, είπε ότι θα προωθήσει “τα αιτήματα ιεραρχικά στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Παιδείας κι ευελπιστούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων”.

Λίγο μετά, στην είσοδο του Διοικητηρίου συγκεντρώθηκαν το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και λίγοι καθηγητές. Οι καθηγητές κρατούσαν πανό ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και τις κάμερες που όπως λένε μετατρέπουν το μάθημα σε ριάλιτι. Φωνάζοντας συνθήματα ζήτησαν μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση αναπληρωτών, καθώς και να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κώστας Κατσούλης είπε ότι “διαμαρτυρόμαστε για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και για την τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, που μετατρέπει την τάξη σε στούντιο για ριάλιτι”. Ζήτησε, επίσης, να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό. Δήλωσε, ακόμα, ότι “είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή αξιολόγησης. Ο εκπαιδευτικός κάθε μέρα αυτοαξιολογείται, αλλά και από τους μαθητές του και το έδειξε αυτό και στην πανδημία. Μέσα στην τάξη ο εκπαιδευτικός δεν μιλάει σε άψυχα, σε τούβλα και κούτσουρα. Το έργο μας το δείξαμε και στη σύγχρονη και στην ασύγχρονη. Δεν κρυβόμαστε, μεταδίδουμε τις γνώσεις μας και κάθε μέρα αυτό το κρίνουν οι μαθητές μας”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER