Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 04:26

Το ΤΕΙ Καλαμάτας διεκδικεί: Παραμονή Λογοθεραπείας και το τμήμα της Σπάρτης

Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Καλαμάτας και οι φορείς της Μεσσηνίας στηρίζουν τις προτάσεις του ΤΕΙ για την ανάπτυξή του, με παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας και μεταφορά στην έδρα, στην Καλαμάτα του παραρτήματος - Τμήματος Πληροφορικής από τη Σπάρτη. Ενόψει του σχεδίου "Αθηνά" θα ζητήσουν συνάντηση το συντομότερο δυνατό με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.
Αυτά αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και τη συμμετοχή των βουλευτών Δημήτρη Σαμπαζιώτη και Θανάση Πετράκου, του προέδρου του ΤΕΙ Δημήτρη Βελισσαρίου, των αναπληρωτών προέδρων Γιάννη Δημόπουλου και Γιάννη Παπουτσή (του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος) κι εκπροσώπων φορέων και αρχών του νομού.


"Κάναμε προτάσεις οργανωμένες και όχι πανικού και διάσωσης. Το ΤΕΙ Καλαμάτας έχει αποφασίσει αυτά τα θέματα από καιρό με ακαδημαϊκά κριτήρια", ενημέρωσε ο πρόεδρος Δ. Βελισσαρίου. Επεσήμανε ότι πρότειναν: Τα 2 Τμήματα Γεωπονίας (Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών) να συγχωνευθούν σε Τμήμα Γεωπονικής Τεχνολογίας και να παραμείνει το Τμήμα Τροφίμων. Να παραμείνει το Τμήμα Λογοθεραπείας και να εδραιωθεί ως το καλό τμήμα στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας. Παραδέχθηκε ότι "είναι σοβαρό ζήτημα που δε πήρε τακτικούς καθηγητές και λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια με ωρομίσθιους". Σημείωσε, όμως, πως "δεν έχει καθηγητές, αλλά δυστυχώς πέτυχε" και αποκάλυψε ότι στην Ανώτατη Εκπαίδευση εκκρεμούν 700 θέσεις εκλεγμένων καθηγητών.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Παπουτσής παρατήρησε ότι "το παράρτημα της Σπάρτης αφού δεν έγινε σχολή, πρέπει να επιστρέψει στην έδρα" και σημείωσε: "Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε τη Σπάρτη, δε θα αντέξει το ΤΕΙ χωρίς τη λογοθεραπεία και το παράρτημα".
Ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, αφού είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το σχέδιο "Αθηνά. "γιατί δε γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά για στενά δημοσιονομικούς λόγους", τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του Τμήματος Λογοθεραπείας και ζήτησε τη συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό.
Ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης είπε ότι "σωστά πράττει η κυβέρνηση με το σχέδιο "Αθηνά"" και υιοθέτησε τη λογική του προέδρου να κρατήσουμε το Τμήμα Λογοθεραπείας, "γιατί είναι πετυχημένο".
Ο αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος μετέφερε τη στήριξη του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου σε όλα τα αιτήματα του τόπου και κυρίως σε αυτά που αφορούν την εκπαίδευση.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης εξέφρασε τη στήριξη στις προτάσεις του ΤΕΙ.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος έκανε λόγο για ΤΕΙ Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα και τάχθηκε υπέρ της παραμονής του Τμήματος Λογοθεραπείας και της μεταφοράς του παραρτήματος από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού Θεόδωρος Μπαζίγος ζήτησε το ΤΕΙ να γίνει ΑΕΙ.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με Αυτισμό - εκπαιδευτικός Κώστας Σαραβελάκης σημείωσε τη συνεργασία του Τμήματος Λογοθεραπείας με το κέντρο παιδιών με αυτισμό της Καλαμάτας, τόνισε ότι μαθητές έχουν βρει λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και ζήτησε δίκτυο συνεργασίας - κλινικές (με φοιτητές και καθηγητές) και στους άλλους δήμους του νομού.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς παρατήρησε ότι αν φύγουν τα δύο πιο ελκυστικά τμήματα, το ΤΕΙ δε θα μπορεί να σταθεί και προέτρεψε να απαιτήσουμε τουλάχιστον το ένα από τα δύο.
Η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ολγα Θεοδώρου σημείωσε ότι ο σύλλογος λέει όχι στο κλείσιμο οποιασδήποτε σχολής.
Ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος ζήτησε οι προτάσεις να φθάσουν στην Περιφέρεια, να συζητηθούν και να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Θόδωρος Μπρεδήμας δήλωσε ότι συμφωνεί, πλειοδοτεί και επαυξάνει.
Ο επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Σταμάτης Μπεχράκης ζήτησε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας και να παραμείνει το παράρτημα Σπάρτη με κέντρο την Καλαμάτα.
Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Δικαιουλάκος ζήτησε το παράρτημα της Σπάρτης που θα έρθει στην Καλαμάτα, να γίνει Τμήμα Πληροφορικής και Φυσικών Καταστροφών.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι είμαστε από τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας, ιδανικός τόπος για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του ΤΕΙ. Και ζήτησε το κείμενο - πρόταση να ψηφιστεί από τα συλλογικά των τοπικών αρχών και φορέων και να δρομολογηθεί η συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΕΙ
Μεταξύ άλλων στο κείμενο για τη στήριξη του ΤΕΙ σημειώνεται: "Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΤΕΙ Καλαμάτας σε απόλυτη συμφωνία με τα νέα ακαδημαϊκά όργανα έχει υποβάλει στο υπουργείο Παιδείας σειρά προτάσεων. Ο Δήμος Καλαμάτας και οι φορείς τις υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα. Οι προτάσεις:α) Στοχεύουν στην καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων με συγκέντρωση των δυνάμεων του ιδρύματος στην έδρα του. β) Προβλέπουν συγχώνευση τμημάτων, ώστε να αυξηθεί η επαγγελματική εγκυρότητα των πτυχίων, και γ) Διατήρηση των λοιπών τμημάτων και ειδικά του Τμήματος Λογοθεραπείας που διαδίδεται ότι θα κλείσει, μολονότι προσφέρει όχι μόνον εκπαιδευτικό έργο, αλλά και παρέχει απευθείας υπηρεσίες στην κοινωνία μας στηριζόμενο μάλλον στην αίσθηση καθήκοντος και διάθεση προσφοράς των διδασκόντων παρά σε σοβαρή οικονομική στήριξη.
Οι προτάσεις του ΤΕΙ είναι μέρος ενός σχεδίου που σε δεύτερη φάση προβλέπει περαιτέρω εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και οπωσδήποτε τολμηρότερα βήματα.
Η δυναμική αυτή δεν πρέπει να ανακοπεί. Πρέπει να σκεφτόμαστε μακροχρόνια. Εκτιμούμε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στο ΤΕΙ να γίνει πόλος ανάπτυξης και κοινωνικής συνεισφοράς στην ευρύτερη περιφέρεια και ειδικότερα στην περιοχή των περίπου 250.000 που έχουν το πλεονέκτημα της εγγύτητας στο μεγάλο αστικό κέντρο της Καλαμάτας".