Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 22:31

Ένταση και αντιπαραθέσεις σε καταλήψεις της Μεσσηνίας - Ηρθαν στα χέρια στο Πολυκλαδικό

Γράφτηκε από την
Ένταση και αντιπαραθέσεις σε καταλήψεις της Μεσσηνίας - Ηρθαν στα χέρια στο Πολυκλαδικό

Υπό κατάληψη συνεχίζουν να τελούν πολλά σχολεία στη Μεσσηνία, με τα πνεύματα να οξύνονται ολοένα και περισσότερο μεταξύ γονέων, καθηγητών και μαθητών, όσο περνούν οι μέρες.

Σκηνικό έντασης εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στο σχολικό συγκρότημα του πρ. Πολυκλαδικού, όπου στεγάζονται το 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, το 4ο ΕΠΑΛ και το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Καλαμάτας. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 6ου Λυκείου Χαρά Κιουρή, γονέας προσπάθησε να μπει στο σχολείο περνώντας πάνω από τα κάγκελα και ενώ εκείνη την ώρα μέσα στην κατάληψη υπήρχαν μόλις 5 άτομα.

Οι γονείς ζητούσαν να μπουν μέσα όλα τα παιδιά και να ψηφίσουν εάν τάσσονται υπέρ ή κατά της συνέχισης της κατάληψης. Ακολούθησε στιγμή έντασης με πατέρα να προσπαθεί να ανέβει την κλειστή πόρτα χωρίς αποτέλεσμα. Λίγο έλειψε ο ίδιος να τραυματιστεί από μαθητές και από τις καρέκλες που κρατούσαν.

Οπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, γονείς εκμεταλλευόμενοι το άνοιγμα της πόρτας για να εισέλθουν οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου, επιχείρησαν να μπουν και αυτοί μέσα, πιθανόν για να σταματήσουν την κατάληψη. Ακολούθησαν έτσι σπρωξίματα από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό μίας μαθήτριας στο χέρι.

Οσο για το ποια σχολεία έκλεισαν, πρόκειται για τα: 1ο, 3ο, 4ο, 6ο Λύκειο, 5ο και Εσπερινό Γυμνάσιο, 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, Λύκειο και ΕΠΑΛ Μεσσήνης, Λύκειο Κορώνης.

Φασαρία έγινε πάλι τα ξημερώματα και στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ της οδού Κρήτης. Πολύ αργά τη νύχτα, άγνωστοι μπήκαν μέσα και έκλεισαν με θρανία και καρέκλες την είσοδο. Ωστοσο το πρωί το σχολείο άνοιξε κανονικά.

Οπως είπε η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Ελένη Θεοδωρακάκου, τόσο τώρα όσο και παλιότερα, δεν ήταν μαθητές εκείνοι που έκαναν τις φασαρίες. “Μαθητές με κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα δεν έχουμε. Ούτε το προφίλ, ούτε οι ηλικίες τους ταιριάζουν με αυτά των μαθητών μας. Αναγκαζόμαστε και πηγαίνουμε στο 2ο όροφο για μάθημα, αφού του πρώτου τα θρανία και τις καρέκλες τα έχουν σπάσει. Εχουμε επάρκεια να βάλουμε νέα, αλλά φοβόμαστε ότι θα τα σπάσουν και αυτά. Το πρωί που ερχόμαστε δεν βλέπουμε κανέναν από τους… φασαριόζους” έκανε σαφές η ίδια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στο 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας η ΚΝΕ Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της τονίζει ότι “αποκλειστική ευθύνη έχουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της που μέρες τώρα εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των μαθητών, στοχοποιούν τον αγώνα τους, προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να τρομοκρατήσουν τους μαθητές. Στο συγκεκριμένο σχολείο τον κυβερνητικό σχεδιασμό ανέλαβε να βγάλει εις πέρας η διευθύντρια του σχολείου (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένη στο ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας) που μπήκε μπροστά στη τρομοκρατία και στη συκοφαντία των μαθητών του σχολείου, προσπαθώντας με τη βία να "σπάσει" την κατάληψη”.

Ακολούθως αναφέρει: “Καλούμε τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των μαθητών για: 1) Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. 2) Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα. 3) Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη. 4) Προσλήψεις καθηγητών - να καλυφθούν όλα τα κενά. 5) Επαρκές προσωπικό καθαριότητας. 6) Να δοθεί επιτέλους λύση στα χρόνια κτηριακά προβλήματα του 6ου Γενικού Λυκείου. Αυτή η ενότητα μπορεί να αποκρούσει την προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα των μαθητών και κάθε προσπάθεια προβοκάτσιας”.

 

 


NEWSLETTER