Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 10:49

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Δωρεάν φαγητό για το διάστημα της πανδημίας ζητεί ο Φοιτητικός Σύλλογος Φιλολογίας

Γράφτηκε από την


Το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διεκδικεί “όλοι οι φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται στην Καλαμάτα, να τους διανέμονται δωρεάν φαγητό για όλο το διάστημα της πανδημίας με ευθύνη του εστιατορίου του Πανεπιστημίου και να τους παραδοθούν τα συγγράμματα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να τα έχουν έγκαιρα για την εξεταστική”.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, το αίτημα αυτό υπερψηφίστηκε ύστερα από πρόταση του εκλεγμένου εκπροσώπου της παράταξης.
Οι φοιτητές σημειώνουν ότι “οι αρμόδιοι για όλα αυτά, η φοιτητική μέριμνα, η εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτιση και οι μεταφορικές, οφείλουν να διευκολύνουν τους φοιτητές στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης που επικρατεί και να υλοποιήσουν τις παραπάνω αποφάσεις και αυτό διεκδικούμε”.

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΚΤΚΕΣ

Ακόμα, όσον αφορά τις πρακτικές, οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στους φοιτητικούς συλλόγους της Καλαμάτας ζητούν “εδώ και τώρα το υπουργείο να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις, να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστούν οι πρακτικές κανονικά”. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι “με το νέο lockdown η κυβέρνηση ανέστειλε για δεύτερη φορά την πρακτική άσκηση των φοιτητών σε όλα τα ιδρύματα της χώρας στις 30/11, χωρίς να λάβει μέχρι και σήμερα ούτε ένα μέτρο, προκειμένου να αποζημιωθούν αλλά και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όλοι αυτοί οι φοιτητές, για τους οποίους η πρακτική είναι προαπαιτούμενο για τη λήψη πτυχίου, χωρίς να έχουν σήμερα την παραμικρή ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει. Οι περισσότεροι πρακτικάριοι παλεύουν σχεδόν ένα χρόνο με την έναρξη ή ολοκλήρωση της πρακτικής, η οποία είναι απαραίτητη για να πάρουν το πτυχίο τους. Η διακοπή της από το υπουργείο σε αυτή τη φάση και χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη, ενημέρωση για το πότε θα συνεχιστεί μπορεί να μας καθυστερήσει ένα ακόμη εξάμηνο! Υπουργείο και διοικήσεις σχολών σηκώνουν τους ώμους μπροστά στα προβλήματα, με τις τελευταίες μάλιστα πολλές φορές να παρουσιάζουν ως μόνη λύση στους φοιτητές το να εγκαταλείψουν την πρακτική, αν έχουν τέτοια επιλογή. Η πρακτική άσκηση δεν πραγματοποιείται «παρεμπιπτόντως» και για τους φοιτητές δεν είναι χόμπι, είναι βασική πλευρά των σπουδών. Το επίδομα της πρακτικής άσκησης ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτό είναι πενιχρό, είναι κάτι στο οποίο υπολογίζουμε πολλοί φοιτητές, προκειμένου να καλύψουμε κάποια έξοδα, να πληρώσουμε κάποιο νοίκι, να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε και το σύνολο της αποζημίωσης. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που κάλυπτε μέρος των πρακτικών ασκήσεων πήρε παράταση μέχρι 30/12, μετά την αναστολή της περασμένης άνοιξης. Ακόμη και αν δοθεί νέα παράταση στο ΕΣΠΑ, οι φοιτητές θα καθυστερήσουμε μήνες ολόκληρους να πάρουμε την αποζημίωση”.
Οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στους φοιτητικούς συλλόγους της Καλαμάτας ζητούν:
“Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρακτικής, τα χρονικά περιθώρια, τα προαπαιτούμενα για τη διεκπεραίωση με ιδιαίτερη βαρύτητα στους τελειόφοιτους φοιτητές. Να συνεχιστεί η πρακτική διαδικασία όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία. Να εξασφαλιστεί πως οι φοιτητές που τώρα θα διακόψουν την πρακτική, θα μπορούν να συνεχίσουν μετέπειτα χωρίς να χάσουν τη θέση τους. Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διακόψουν την πρακτική τους άσκηση λόγω των μέτρων περιορισμού. Να μην χαθεί άλλο εξάμηνο για τους φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, που θέλουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών του πρώην ΤΕΙ και να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου”.