Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 07:56

1ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου: Βίντεο από παιδιά για τη σημασία του εμβολιασμού

“Θέλετε να πάτε κάτω από τους φοίνικες; Πηγαίνετε να εμβολιαστείτε!”: Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουν τα παιδιά 12 σχολείων από 5 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, μέσα από τη δημιουργία ενός βίντεο για τη σημασία του εμβολιασμού.

Το βίντεο, καθώς και δύο αφίσες για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της Covid-19, τα δημιούργησαν συνεργατικά τα παιδιά των 12 σχολείων μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους. Μεταξύ τους και οι τάξεις Γ1 και Γ2 του 1ου Δημοτικού Πύλου, με τις δασκάλες τους Σοφία Χαρμπαλή και Εφη Πολυχρόνη.

Οι δύο εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και μαθήτριές τους κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ένωσαν δημιουργικά τις δυνάμεις τους με άλλα 11 σχολεία από την Ελλάδα και την Ευρώπη, και συνεργάστηκαν στο eTwinning έργο “rESCue possible!” προσπαθώντας να προσεγγίσουν το μείζον θέμα της πανδημίας από μία διαφορετική πλευρά.

 

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ… ΚΛΕΦΤΗ

Συγκεκριμένα, 200 περίπου παιδιά ενεπλάκησαν σε ένα σενάριο αναζήτησης κάποιου αγνώστου, ο οποίος έκλεψε μέσα από το εργαστήριο ενός επιστήμονα τη φόρμουλα του εμβολίου κατά της Covid. Κυνηγώντας τον κλέφτη, τα παιδιά «ταξίδεψαν» σε πολλές χώρες της Ευρώπης λύνοντας γρίφους, συνδυάζοντας στοιχεία και εκτελώντας αποστολές.

Και τα κατάφεραν! Όχι μόνο να οδηγήσουν την αστυνομία στα ίχνη του κλέφτη, όχι μόνο να συνδράμουν στην επιστροφή της φόρμουλας του εμβολίου στην επιστημονική κοινότητα, αλλά προπάντων να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην έκτακτη αυτή κατάσταση που ζούμε λόγω της πανδημίας, χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεσή μας: εμβόλιο, τήρηση των μέτρων προστασίας, ατομική και κοινωνική ευθύνη.

  

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ eTWINNING

Το eTwinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τη Γ2 τάξη του 1ου Δημοτικού Πύλου Εφη Πολυχρόνη εξηγεί πως σε αυτή την πανευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα “τρέχουν” χιλιάδες έργα, με τα ελληνικά σχολεία να έχουν δυναμική παρουσία. Μάλιστα η δημιουργός του εν λόγω έργου είναι μια Ελληνίδα εκπαιδευτικός στο 1ο Νηπιαγωγείο Λητής Θεσσαλονίκης, η Σοφία Νίκα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η δράση eTwinning επιδιώκει να ενεργοποιήσει την περιέργεια των παιδιών για μάθηση, ειδικά πάνω σε επίκαιρα ζητήματα όπως είναι και αυτό της πανδημίας.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

- 1ο Νηπιαγωγείο Λητής Θεσσαλονίκης

- Kindergarten No. 226 Poland (Warsaw)

- 10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης 

- 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου Βοιωτίας

- Νηπιαγωγείο Χρυσαυγής (1ο και 2ο τμήμα) Θεσσαλονίκης

- 7ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης

- 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου

- Kindergarten Iľjušinova, Bratislava, Slovakia

- Szkoła Podstawowa nr 16 im. Tony Halika, Warsaw Poland

- Naša radost Preschool Institution (Šumica maternelle), Serbia

- Ecole Elementaire Gambetta CM2, France

Ν.Κ.